Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

beata_kulesza 14:20, 13 mar 2014

witam serdecznie zdecydowanie lepiej z tymi podkładami a jeśli chodzi o rośliny to brakuje tu koloru. Nie jestem tu ekspertem bo sama potrzebuję porady ale może by się tu sprawdziły azalie albo rózaneczniki
Marcin89 18:21, 13 mar 2014

beata_kulesza napisał(a)
No właśnie chciałabym stworzyć taki przytulny kącik z jakąś fajną ławeczką otoczoną kwiatami.Tylko brak koncepcji.

To całkiem zmienia koncepcję. Ja bym polecił koło ławki z krzewów róże i lawendę. Z bylin szałwię omszoną, krwawniki, jeżówkę purpurową, rudbekię błyskotliwą, rozchodnik okazały czy nachyłek okółkowy. Jako wypełnienie dolnego piętra byliny skalne - kwitnące wiosną.
berolina 09:08, 14 mar 2014

wykasowałam, bo mam swój watek na projektowaniu
beata_kulesza 16:00, 14 mar 2014

witam jeszcze raz i proszę o jakąś podpowiedź odnośnie tej rabatki.Chciałabym żeby to był taki kącik z magnoliami, azaliami, może jakaś ławeczka ale pozostaje jeszcze dużo miejsca do obsadzenia. Niektórzy doradzają żeby posadzić może jakieś trawy, wrzosy.Ale ja do końca tego nie widzę chociaż trawy mogły by być, tylko jakie ? Proszę jeszcze raz o pomoc.

Rośliny które już istnieją:
po środku dwie magnole ,ta z przodu to gwieźdźista
po lewej klon japoński czerwony
po prawej trzy azalie wielkokwiatowe
drzewko na pniu to wiśnia "kiku-shidare-zakura"
mischa 01:30, 15 mar 2014

Czy mogłabym prosić o pomoc, poradę w zaprojektowaniu mojego ogródka? Podobają mi się raczej nowoczesne formy rabat, więc najchętniej zrobiłabym je prostokątne, ale nie wiem czy wtedy koszenie trawy będzie wygodne. Bardzo podobają mi się ogrody z różnymi odcieniami zieleni, do tego rośliny kwitnące na biało/ różowo/ fioletowo.

Zaczynam od rabaty zacienionej (zdjęcie robione z okna z piętra domu). Niebieska linia oznacza wysokość, na której będę ciąć tuje. Rzucają one cień przez większą część dnia, więc z jednej strony trawa w tym miejscu jest zawsze najbardziej zielona, z drugiej jest tam zawsze mokro i pojawia się mech. Także na rabacie muszą zostać posadzone rośliny lubiące cień i wilgotną, raczej ciężką ziemię.
Już raz sadziłam trzy klony, niestety uschły. Na pewno nie brakowało im wody, więc albo było za mokro, albo coś nie tak było z drzewami. Zastanawiam się czy znów ryzykować z klonami. Jakie drzewa są częściowo zimozielone? Po drugiej stronie uliczki, za ogrodzeniem, stoi dom, więc chciałabym aby korony drzew zasłaniały przyszłym sąsiadom widok z okien z piętra na mój taras.

Kilka zdjęć poglądowych

Na pozostałe "rabaty" proszę nie patrzeć, rośliny kupowane i sadzone bez planu, oczywiście do zmiany w dalszej kolejności. Po stronie lewej, czyli pod drugim rzędem tuj, będzie rabata dla roślin lubiących słońce, chciałabym też tam wpasować ławeczkę a obok Wiąz Camperdownii

Między projektem a realizacją muszę jeszcze zmienić lokalizację dysz pop-up (przeprojektować nawadnianie), które są na linii trawnik- obecne"rabaty".

dziękuję za wszystkie uwagi

Milena7770 17:37, 15 mar 2014

Witam, Danusiu podpowiedz coś, bo walczę z moim ugorem. Wytyczyłam sobie rabatę, zdarta jest darń, wszystko przekopane. Zamysł rabaty miał być taki żeby było jakieś tło z wyższych iglaków, chciałam się trochę osłonić od drogi i sąsiadów. Następnie miało być kolejne piętro niższych roślin. I teraz zastanawiam się czy nie za wąsko zrobiłam. Rabata jest lekko pofalowana. I ma 160 cm w najwęższym miejscu i 180 cm w najszerszym miejscu. Czy to nie za wąsko ?

Co proponujesz Danusiu na tło? Nie chciałabym samych tujek w rządku. Tylko coś bardziej zróżnicowanego. Cała rabata na długość ma 8,40 metra.
agam 10:20, 16 mar 2014

Milena7770 jako tło możesz dać choiny kanadyjskie, świerki serbskie, szmaragdy nie są wcale takie złe i jeśli twoja rabata ma 180cm głębokości to będą w sam raz.
agam 10:29, 16 mar 2014

mischa dużo dziewczyn na forum ma ogródek podobny do Twojego i większość z nich właśnie prostokątne rabaty. Podaje linki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3507-madzenie-ogrodnika-kiedys-tu?page=1
https://www.ogrodowisko.pl/watek/991-ogrod-magdalenka
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2260-ogrod-dla-roslin-o-mocnych-nerwach
https://www.ogrodowisko.pl/watek/826-miniaturowy-ogrodek
mischa 12:58, 16 mar 2014

agam dziękuję za podpowiedzi, zabieram się za lekturę
Iwcia 09:00, 18 mar 2014

Witajcie Kochani. Muszę dodać wyższe piętro w tym kawałku mojego przedogródka, bo jest taki "goły". Wokół róży są trzy rozplenice (śpią sobie) a przy hortensji miskant gracilimus ( tam myślę dosadzić modrzewia szczepionego na wysokości 180cm, którego mam do zagospodarowania). A tu - mam zagwozdkę -czy:
1. jakieś odmiany na pniu może szmaragdy albo trzmieliny w ilości 3 lub 5 sztuk, a może 1 większe drzewko?
2. wywalić te trzy miniatury stożka i dać RH?