Czy mogłabym prosić o pomoc, poradę w zaprojektowaniu mojego ogródka? Podobają mi się raczej nowoczesne formy rabat, więc najchętniej zrobiłabym je prostokątne, ale nie wiem czy wtedy koszenie trawy będzie wygodne. Bardzo podobają mi się ogrody z różnymi odcieniami zieleni, do tego rośliny kwitnące na biało/ różowo/ fioletowo.
Zaczynam od rabaty zacienionej (zdjęcie robione z okna z piętra domu). Niebieska linia oznacza wysokość, na której będę ciąć tuje. Rzucają one cień przez większą część dnia, więc z jednej strony trawa w tym miejscu jest zawsze najbardziej zielona, z drugiej jest tam zawsze mokro i pojawia się mech. Także na rabacie muszą zostać posadzone rośliny lubiące cień i wilgotną, raczej ciężką ziemię.
Już raz sadziłam trzy klony, niestety uschły. Na pewno nie brakowało im wody, więc albo było za mokro, albo coś nie tak było z drzewami. Zastanawiam się czy znów ryzykować z klonami. Jakie drzewa są częściowo zimozielone? Po drugiej stronie uliczki, za ogrodzeniem, stoi dom, więc chciałabym aby korony drzew zasłaniały przyszłym sąsiadom widok z okien z piętra na mój taras.
Kilka zdjęć poglądowych
Na pozostałe "rabaty" proszę nie patrzeć, rośliny kupowane i sadzone bez planu, oczywiście do zmiany w dalszej kolejności. Po stronie lewej, czyli pod drugim rzędem tuj, będzie rabata dla roślin lubiących słońce, chciałabym też tam wpasować ławeczkę a obok Wiąz Camperdownii
Między projektem a realizacją muszę jeszcze zmienić lokalizację dysz pop-up (przeprojektować nawadnianie), które są na linii trawnik- obecne"rabaty".
dziękuję za wszystkie uwagi