Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

ren133 12:06, 30 paź 2015

Serdecznie gratuluję wyróżnienia
Luki 09:30, 02 lis 2015

Moniko Amazon Mist zamawiałem przez internet i od początku były wręcz beznadziejne, brzydkie, a jedna większa ze szkółki wypadła mi w tym roku z niewiadomych przyczyn. Frosted Curls nie jest złe, ale ja na takie duże niskie trawy nie mam miejsca i jak rosną w ścisku nie zachwycają, wręcz szpecą. Jak będą dobrze wyglądać po zimie to oddam bo mam tylko 3 sztuki

Mateusz no takie kawły to raczej w męskim gronie

Kamilo witam i dziękuje za miłe słowa. Prawda taka, że troszkę późno na podział żurawek, ale ja jeszcze będę dzielił bo muszę. Mam wykopane kilka sztuk i muszę podzielić, ale robię to na własną odpowiedzialność licząc się z ewentualną porażką, chociaż i tak zakładam, że skończy się to sukcesem Oczywiście robię to z konieczności i nie namawiam

Ewo, Reniu dziękuje za gratulacje

Danusiu Evergold w słońcu wydaje mi się bardziej żółty niż w połcieniu, ale rośnie dobrze.
Morrowi Variegata w słońcu przybiera odcień jasnej zieleni, ale rośnie w kępie i się nie rozłazi rozłogami we wszystkie strony
Ice Dance posadziłem wiosną na południowej wystawie i rosła bardzo dobrze, nie przypalała się, jednak ona rośnie rozłogami, dla mnie na razie nie jest to minus bo rozłogi łatwo się wyrywa i można przy okazji pozyskać nowe rośliny, ale tak za dwa lata będę Ice Dance wywoził taczkami No i jest bardziej biało zielony niż Variegata.
Ptasie łapki jest niska i u mnie mimo, że mam już duże okazy nie ma większej średnicy niż 40cm. Nie wiem czy radzi sobie na słońcu bo rośnie u mnie w półcieniu, a teraz słońce nawet nie dochodzi do niego za dnia.
Buchanani robi świetny efekt i jest sztywna, jednak ona może nie przetrwać zimy. Sadzonki z zeszłego roku w tym praktycznie nie rosły i zmarniały, ale to ze względu na bardzo mokre stanowisko jak na mój ogród i do tego zacienione stanowisko jesienią i zimą.
Kawa 09:40, 02 lis 2015

dziękuję za odpowiedź
podzieliłam ale nie drastycznie
teraz czekać co się będzie działo
zakładam ze się uda
Luki 09:48, 02 lis 2015

Kamilo jak posadziłaś do gruntu to w razie bezśnieżnych mrozów okryć szczelnie gałązkami iglastymi, jeżeli do doniczek to zadołować i gałązki, lub obsypywać suchymi liśćmi doniczki i okryć igliwiem. U mnie ostatnie dwa lata ten sposób się sprawdził, ale zimą nie było większych mrozów niż -15
Kawa 10:03, 02 lis 2015

Łukasz dzięki
nie przypuszczam żeby u mnie nie było śniegu ale dziękuję za info
posadziłam do gruntu
u mnie mrozu do -30
gałązkami okryję
bdan 10:11, 02 lis 2015

Luki napisał(a)

Danusiu Evergold w słońcu wydaje mi się bardziej żółty niż w połcieniu, ale rośnie dobrze.
Morrowi Variegata w słońcu przybiera odcień jasnej zieleni, ale rośnie w kępie i się nie rozłazi rozłogami we wszystkie strony
Ice Dance posadziłem wiosną na południowej wystawie i rosła bardzo dobrze, nie przypalała się, jednak ona rośnie rozłogami, dla mnie na razie nie jest to minus bo rozłogi łatwo się wyrywa i można przy okazji pozyskać nowe rośliny, ale tak za dwa lata będę Ice Dance wywoził taczkami No i jest bardziej biało zielony niż Variegata.
Ptasie łapki jest niska i u mnie mimo, że mam już duże okazy nie ma większej średnicy niż 40cm. Nie wiem czy radzi sobie na słońcu bo rośnie u mnie w półcieniu, a teraz słońce nawet nie dochodzi do niego za dnia.
Buchanani robi świetny efekt i jest sztywna, jednak ona może nie przetrwać zimy. Sadzonki z zeszłego roku w tym roku praktycznie nie rosły i zmarniały, ale to ze względu na bardzo mokre stanowisko jak na mój ogród i do tego zacienione jesienią i zimą.

Mogę sobie ukraść do siebie?
bdan 10:11, 02 lis 2015

Luki napisał(a)

Buchanani robi świetny efekt i jest sztywna, jednak ona może nie przetrwać zimy. Sadzonki z zeszłego roku w tym roku praktycznie nie rosły i zmarniały, ale to ze względu na bardzo mokre stanowisko jak na mój ogród i do tego zacienione jesienią i zimą.

Mogę sobie ukraść do siebie?
Luki 20:06, 02 lis 2015

Danusiu pewnie, że możesz

W zeszłym tygodniu dotarły do mnie róże, posadzone i okopczykowane. Wiosenne mają jeszcze mnóstwo liści i w większości bardzo zdrowych o mnie cieszy, ale w torf lub ziemię trzeba się zaopatrzyć by czekał w pogotowiu.

Cebulowe wszystkie posadzone i zastanawiam się jeszcze nad krokusami czy zamawiać. Jakiś specjalnych obniżek nie zauważyłem jeszcze na cebule i nie wiem czy czekać bo pogoda ma się pogorszyć.
Podzieliłem nieszczęsne żurawki i nie ukrywam, że powoli mam dość tych roślin, ciekaw jestem kiedy pęknę

Stwierdzam, że brakuje mi dwóch rabat do pełni szczęścia, a przynajmniej jednej. Idealnym miejscem na moją wizję jest przedogródek, ale tam ma powędrować cała kolekcja liliowców, więc to miejsce odpada i niestety miejsca brak

Tak sobie uświadomiłem, że do pełni zadowolenia z ogrodu czeka mnie sporo zmian Na szczęście idzie zima to może mi przejdzie
admete 06:36, 03 lis 2015

Cudowna sesja jesienna!!!!!

Pozdrowionka zostawiam
Kindzia 12:17, 03 lis 2015

Luki napisał(a)

Tak sobie uświadomiłem, że do pełni zadowolenia z ogrodu czeka mnie sporo zmian Na szczęście idzie zima to może mi przejdzie

Cha, cha, cha...ja też na to liczę