Moniko Amazon Mist zamawiałem przez internet i od początku były wręcz beznadziejne, brzydkie, a jedna większa ze szkółki wypadła mi w tym roku z niewiadomych przyczyn. Frosted Curls nie jest złe, ale ja na takie duże niskie trawy nie mam miejsca i jak rosną w ścisku nie zachwycają, wręcz szpecą. Jak będą dobrze wyglądać po zimie to oddam bo mam tylko 3 sztuki
Mateusz no takie kawły to raczej w męskim gronie
Kamilo witam i dziękuje za miłe słowa. Prawda taka, że troszkę późno na podział żurawek, ale ja jeszcze będę dzielił bo muszę. Mam wykopane kilka sztuk i muszę podzielić, ale robię to na własną odpowiedzialność licząc się z ewentualną porażką, chociaż i tak zakładam, że skończy się to sukcesem

Oczywiście robię to z konieczności i nie namawiam
Ewo, Reniu dziękuje za gratulacje
Danusiu Evergold w słońcu wydaje mi się bardziej żółty niż w połcieniu, ale rośnie dobrze.
Morrowi Variegata w słońcu przybiera odcień jasnej zieleni, ale rośnie w kępie i się nie rozłazi rozłogami we wszystkie strony

Ice Dance posadziłem wiosną na południowej wystawie i rosła bardzo dobrze, nie przypalała się, jednak ona rośnie rozłogami, dla mnie na razie nie jest to minus bo rozłogi łatwo się wyrywa i można przy okazji pozyskać nowe rośliny, ale tak za dwa lata będę Ice Dance wywoził taczkami

No i jest bardziej biało zielony niż Variegata.
Ptasie łapki jest niska i u mnie mimo, że mam już duże okazy nie ma większej średnicy niż 40cm. Nie wiem czy radzi sobie na słońcu bo rośnie u mnie w półcieniu, a teraz słońce nawet nie dochodzi do niego za dnia.
Buchanani robi świetny efekt i jest sztywna, jednak ona może nie przetrwać zimy. Sadzonki z zeszłego roku w tym praktycznie nie rosły i zmarniały, ale to ze względu na bardzo mokre stanowisko jak na mój ogród i do tego zacienione stanowisko jesienią i zimą.