Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kubusiowo II

Kubusiowo II

leon60 21:19, 13 maj 2015

kaisog1 napisał(a)

Pięknie Gosiu !
lojalna_ 21:37, 13 maj 2015

Przecidowne widoki niepowtarzalne ... Sarenki , ptaszki , cudne tulipany atmosfera nie do skopiownia pieknie i uroczo , podrawiam
barbara_kraj... 22:29, 13 maj 2015

Gosiu, jeśli nie możesz dochować się tulipanów, może znaczyć to, że cebule stały się smakołykiem nornic, albo innych gryzoni. Narcyzów nornice nie ruszają. Jedyne wyjście - sadzić w zadołowanych donicach

Ogród tworzysz piękny, a jego kolorystyka kojarzy mi się z obrazami impresjonistów.
kaisog1 10:54, 14 maj 2015

Olu dziekuję

Jolu dla mieszczucha takiego jak ja to tam raj normalnie... ja się chyba do miasta nie nadaję bo męczy mnie mieszkanie w betonie, w takim pędzie... tam, w Kubusiowie jest zupełnie inaczej. Zdecydowanie można tam odpoczać (oczywiście jak sie nie ma nowych pomysłów, nie macha wiecznie łopatą itd.. )

Basiu tak własnie myślę, że to nornice... jest ich u nas multum! Czyli mam nauczkę - sadzę tylko narcyzy Może to i dobrze... bo kto ma dzisiaj w ogrodzie jedynie narcyzy??
Margo 12:11, 14 maj 2015

kaisog1 napisał(a)

Do obu Gosi ... jeżeli macie duże kępu żurawek to jak je dobrze oczyścicie ze starych liści pokażą się Wam takie długie kikuty a na nich nowe przyrosty. Dzieje się tak gdy żurawki nie są uszczykiwane czyli te "gałązki żurawkowe nie są skracane. (to z nich właśnie robi się sadzonki nowe) Gdy się ich nie uszczykuje żurawka może stracić swój kulkowy pokrój. Dlatego te, z których pobierałam sadzonki w ilościach hurtowych są w ładnej formie a te, z których sadzonek nie pobierałam wyglądają jak pokazałam na zdjęciu.

Gosia, dzięki za odpowiedź, ale ja jakaś niekumata jestem i nadal nie wiem co uszczykiwać
Mam własnie taki problem z Lime Marmolade, ale one dzielone były, a i tak wybijają wzwyż zamiast w kulkę.
Kurcze , może da się bardziej łopatologicznie wytłumaczyć, plisss
Mam uszczykiwać te nowe odnóżki ???
kaisog1 13:25, 14 maj 2015

Gosia trzeba łamać te wybijające pędy, najlepiej stare jak już żurawka straci pokrój. Zostawić jeden czy dwa takie najkrótsze. A żeby nie wybijały to po pierwsze trzeba je czyścić i to dokładnie i uszczykiwać to co wybija za bardzo. Im więcej w sezonie sie uszczykuje tym ładniejsza żurawka.
Margo 20:52, 14 maj 2015

No to będę trenować uszczykiwanie, zobaczymy co mi z tego wyjdzie
Dzieki za pomoc
Joaska 11:36, 15 maj 2015

kaisog1 napisał(a)
Gosia trzeba łamać te wybijające pędy, najlepiej stare jak już żurawka straci pokrój. Zostawić jeden czy dwa takie najkrótsze. A żeby nie wybijały to po pierwsze trzeba je czyścić i to dokładnie i uszczykiwać to co wybija za bardzo. Im więcej w sezonie sie uszczykuje tym ładniejsza żurawka.

Do zapamiętania, a ja myślałam że żurawka jest jednak mniej wymagająca
KasiaWB 22:19, 23 maj 2015

Gosia widać jak wszystko rośnie i z przyjemnością oglądam wszystkie zdjęcia
Dużo zdrówka, sił i pozytywnych fluidów
Buziaki!
kaisog1 21:51, 08 cze 2015

Długo się nie odzywałam ale choróbsko mnie dopadło... tydzień się męczyłam i po tygodniu wylądowałam na antybiotyku przez kolejne 10 dni... jeszcze 3 dni i koniec brania tego okropieństwa...
Na dłuższy weekend pojechaliśmy do Kubusiowa. Nie miałam siły wiele robić a robić jest co... Dobra nie gadam więcej, wstawiam fotki

...albo i nie bo nie wchodzą...