Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja codzienność - ogród Oli

Moja codzienność - ogród Oli

leon60 21:23, 30 lip 2017

polinka napisał(a)

Jest ok. Działamy powoli z altaną

Czytam często i tęsknię...

Buziaki kochana

edit:molinie zgodnie z Twoją zapowiedzią szaleją!!! Dzięki za namówienie!

Nie mogę się doczekać postępów prac
Bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona piękna molinii nie oddaje żadne zdjęcie w necie trzeba ją po prostu posadzić
Buziaki :***
leon60 21:23, 30 lip 2017

sylwai napisał(a)
Olu,a mogłabyś wysłać mi na priv zdjęcie przęsła od waszego płotu,bo właśnie planujemy z mężem jedną ścianę od tego carportu zrobić z takich drewnianych paneli.Chciałabym zobaczyć z bliska jak Wy to zrobiliście pozdrawiam

oki postaram się jutro
asica 21:39, 30 lip 2017

sylwai napisał(a)

ok,jak bedzie skończone to wstawie fotke.Olu,a mogłabys mi doradzić?Mam do zagospodarowania wąski pasek,przy ścianie garażu.długość 6m,szerokość 50cm,strona zachodnia,słońce tylko od godz.15.Niestety drzewa raczej tam nie wejdą,może trawy,mam w ogrodzie miskanty ML,rozplenice Hameln,seslerie jesienną,molinie KF,może dać coś takiego,a może pójść w coś innego.Może coś doradzisz?

Miałam do zagospodarowania wąski i długi pas przy północnej ścianie domu. Cała ogrodowisko doradzało mi carex ice dance; Ja postawiłam na runiankę, Czytałam że to wytrzymała roślina doskonale rosnąca w cieniu. Nie wiedziałam jednak że podatna na choroby grzybowe. Po dwóch latach starań o utrzymanie jej (ginęła całymi placami) przypomniałam sobie poprzednie rady i zakupiłam sadzonki ice dance. Na razie rośnie doskonale. Od wiosny mocno się rozrosła. Byłam zła, że nie posłuchałam wcześniej rad bardziej doświadczonych osób. Więc jeśli mam coś doradzić: na północną ścianę : ice dance
Z miskantów w tym miejscu może sobie poradzić Morning Light. Też mam go od północnej strony, gdzie słońce jest tylko rano.
Margerytka40 22:01, 30 lip 2017

Olu nie pamiętam czy się już witałam u Ciebie. Chyba nie choć często tu wpadam by podziwiać przepiękny ogród. Ja dopiero zaczynam moją przygodę z trawami choć ogród mam już długo. Teraz zabrałam się za zmiany i chciałabym stworzyć ogród głównie hortensjowo trawiasty. Uczę się dopiero traw i w związku z tym chciałam Cię zapytać czy molinia V. dobrze będzie wyglądać na brzegu rabaty a za nią szałwia compakt? Czy też może taka odmiana szałwi będzie za niska?
sylwai 22:25, 30 lip 2017

asica napisał(a)

Miałam do zagospodarowania wąski i długi pas przy północnej ścianie domu. Cała ogrodowisko doradzało mi carex ice dance; Ja postawiłam na runiankę, Czytałam że to wytrzymała roślina doskonale rosnąca w cieniu. Nie wiedziałam jednak że podatna na choroby grzybowe. Po dwóch latach starań o utrzymanie jej (ginęła całymi placami) przypomniałam sobie poprzednie rady i zakupiłam sadzonki ice dance. Na razie rośnie doskonale. Od wiosny mocno się rozrosła. Byłam zła, że nie posłuchałam wcześniej rad bardziej doświadczonych osób. Więc jeśli mam coś doradzić: na północną ścianę : ice dance
Z miskantów w tym miejscu może sobie poradzić Morning Light. Też mam go od północnej strony, gdzie słońce jest tylko rano.

Dzięki za radę,nie chciałam czegoś zadarniającego a raczej coś wyższego.
sylwai 22:27, 30 lip 2017

leon60 napisał(a)

oki postaram się jutro

Będę bardzo wdzięczna
kasja83 07:52, 31 lip 2017

Witaj Olu. Musiałam się sporo cofnąć, by poczytać co u Ciebie
Też nie lubię swojego betoniaka-taki natrętny w formie i ciężki. Jestem w szoku, że miskanty tak szybko Ci go zakryły. A o odmianie Krater pierwsze słyszę. Podziwiam także za dwunożny system podlewania-ja też taki stosuję,ale roślin dużo mniej...
leon60 11:02, 31 lip 2017

asica napisał(a)

u mnie ML nawet od zachodniej strony nie bardzo chciały rosnąć
leon60 11:02, 31 lip 2017

Margerytka40 napisał(a)
Olu nie pamiętam czy się już witałam u Ciebie. Chyba nie choć często tu wpadam by podziwiać przepiękny ogród. Ja dopiero zaczynam moją przygodę z trawami choć ogród mam już długo. Teraz zabrałam się za zmiany i chciałabym stworzyć ogród głównie hortensjowo trawiasty. Uczę się dopiero traw i w związku z tym chciałam Cię zapytać czy molinia V. dobrze będzie wyglądać na brzegu rabaty a za nią szałwia compakt? Czy też może taka odmiana szałwi będzie za niska?

Witaj szałwia compacta może być ciut za niska, może być niewidoczna z dalszej perspektywy. Wybrałabym nieco wyższą odmianę. Sadząc molinię Variegata na brzegu rabaty pamiętaj, że wiosną będzie łyso dopiero koło połowy kwietnia będzie w miarę widoczna.
leon60 11:03, 31 lip 2017

sylwai napisał(a)

Będę bardzo wdzięczna

zobacz pw