Nie mogę się doczekać postępów prac
Bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona piękna molinii nie oddaje żadne zdjęcie w necie trzeba ją po prostu posadzić
Buziaki :***
Miałam do zagospodarowania wąski i długi pas przy północnej ścianie domu. Cała ogrodowisko doradzało mi carex ice dance; Ja postawiłam na runiankę, Czytałam że to wytrzymała roślina doskonale rosnąca w cieniu. Nie wiedziałam jednak że podatna na choroby grzybowe. Po dwóch latach starań o utrzymanie jej (ginęła całymi placami) przypomniałam sobie poprzednie rady i zakupiłam sadzonki ice dance. Na razie rośnie doskonale. Od wiosny mocno się rozrosła. Byłam zła, że nie posłuchałam wcześniej rad bardziej doświadczonych osób. Więc jeśli mam coś doradzić: na północną ścianę : ice dance
Z miskantów w tym miejscu może sobie poradzić Morning Light. Też mam go od północnej strony, gdzie słońce jest tylko rano.
Olu nie pamiętam czy się już witałam u Ciebie. Chyba nie choć często tu wpadam by podziwiać przepiękny ogród. Ja dopiero zaczynam moją przygodę z trawami choć ogród mam już długo. Teraz zabrałam się za zmiany i chciałabym stworzyć ogród głównie hortensjowo trawiasty. Uczę się dopiero traw i w związku z tym chciałam Cię zapytać czy molinia V. dobrze będzie wyglądać na brzegu rabaty a za nią szałwia compakt? Czy też może taka odmiana szałwi będzie za niska?
Witaj Olu. Musiałam się sporo cofnąć, by poczytać co u Ciebie
Też nie lubię swojego betoniaka-taki natrętny w formie i ciężki. Jestem w szoku, że miskanty tak szybko Ci go zakryły. A o odmianie Krater pierwsze słyszę. Podziwiam także za dwunożny system podlewania-ja też taki stosuję,ale roślin dużo mniej...
Witaj szałwia compacta może być ciut za niska, może być niewidoczna z dalszej perspektywy. Wybrałabym nieco wyższą odmianę. Sadząc molinię Variegata na brzegu rabaty pamiętaj, że wiosną będzie łyso dopiero koło połowy kwietnia będzie w miarę widoczna.