Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja codzienność - ogród Oli

Moja codzienność - ogród Oli

Zielona 08:28, 28 lis 2013

Cześć, Ola. Ależ dokładną pracę wykonałaś Ja odniosę się do pomysłu Męża, bo wydaje mi się, że wiem skąd się wziął. Wydaje mi się, że to jest tak: posadziłyśmy sobie piękne serby i tak bardzo się nam podobają, że najchętniej byśmy obsadziły dzialki dookoła Też tak miałam, też tak mam i powstrzymuję się, bo kiedy oglądam realizacje Danusi, to widzę, ile daje zróżnicowane tło. Ja oddaję głos na inną plamę zieleni na froncie Macham i pozdrawiam, Oleńko.
Borbetka 08:47, 28 lis 2013

Olu, serby są cudne i posadzenie ich na froncie oznacza decyzję, czy chcesz się zasłonić od gapiów czy nie. Od strony wnętrza ogrodu dadzą Ci piękne tło. Znam takich, co nie chcą widzieć, co się na ulicy dzieje, a inni z kolei chcą mieć baczenie. Nie wiem ile masz metrów od płotu do domu. Ja mam ok. 40m i posadziłam lasek, a cień drzew nie pada na dom. Nie chciałam ciemnicy w lecie też, wystarczy mi jesień i zima ... patrzę w okno teraz. Ze zdjęć wynika, że nie masz tak daleko, ale trudno mi to ocenić. Teoretycznie serby byłyby od strony południowej, więc cienia nie będzie jako takiego. Osobiście wolę być od gapiów osłonięta, ale nie tak w całości, trochę widać i to wzbudza ciekawość, co tam może jeszcze być za tymi drzewami .
leon60 09:26, 28 lis 2013

Martuś masz rację całkowitą. Mieszane żywopłoty dają piękne tło co widać w realizacjach Danusi ale thuje nie szczególnie mi się podobają, cis wolno rośnie , może choina kanadyjska... sama nie wiem.

Moniko nastawiam się na osłonę od drogi tak by gapie kiedyś mieli wgląd tylko w miejscu bramy i furtki bo droga jest wyżej niż ogród. W najwęższym miejscu od domu do płotu jest 14 metrów
Zielona 09:35, 28 lis 2013

widziałaś choinę Sylwi? Pokazywała niedawno u siebie. Cudna! I szybko rośnie. No i ładny kolor. Serby jednak podbite srebrem, a choina jest żywozielona
leon60 09:59, 28 lis 2013

Zielona napisał(a)
widziałaś choinę Sylwi? Pokazywała niedawno u siebie. Cudna! I szybko rośnie. No i ładny kolor. Serby jednak podbite srebrem, a choina jest żywozielona

No jasne, że widziałam, piękna jest ! ! ! Muszę doczytać czy wymaga częstego formowania w sezonie
Gardenarium 10:07, 28 lis 2013

Choinę Sylwii zaproponowałam w projekcie, do tej pory nikt o niej w sumie nie słyszał. Wiele roślin dzięki moim realizacjom ujrzało światełko dzienne

A mój opis, że ma taką jasnozieloną, koronkową zieleń kilka osób na dobre sobie przyswoiło jako swoje

https://www.ogrodowisko.pl/watek/113-ogrod-sylwii-od-poczatku

Jako kontrast do smutnej zieleni świerków.

Oczywiście że się formuje, ale można też nie formować, ale wtedy rośnie dość rzadko. jako "choina" a nie żywopłot.

Ta choina jest też w ogrodzie z lustrem.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem

Instagram Ogrodowiska
leon60 10:27, 28 lis 2013

Danusiu znam niemalże na pamięć ogród Sylwii i ogród z lustrem. Pięknie wygląda ta choina ! Myślisz, że dobrym pomysłem jest posadzenie jej od frontu ? Na pewno byłaby formowana bo lubię mieć od linijki a ze jest to zajęcie czasochłonne stąd moje pytanie czy jedno cięcie w sezonie wystarcza ? czy trzeba częściej by taki żywopłot ładnie wyglądał i zachowywał kształty ?
Tusiala 12:07, 28 lis 2013

Może i roślinki małe ale już rosną ale zgrabnie powiązałaś traweczki
kasiula79 13:21, 28 lis 2013

Ola mi też Danusia zaprojektowała świerki w połączeniu z choiną właśnie (również od frontu). Będę sadzić wiosną. Zastanawiam się jeszcze nad tempem wzrostu świerka i choiny? Świerk serbski wiem że szybko rośnie, niestety co do choiny to nie wiem...
bleebla 13:32, 28 lis 2013

Nie miałam okazji wcześniej pospacerować po Twoim ogrodzie. Żałuję, że dopiero teraz to zrobiłam.
Przepiekny ogród.
Zdjęcie robisz cudne.Masz dar