Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Róże » Róże Davida Austina

Róże Davida Austina

mww 12:09, 23 sie 2012

Witam,

Pogoda była w tym roku taka okropna, że dopiero teraz, przy drugim kwitnieniu, moje austinki zaczynają odżywać. Poniżej moje najpiękniejsze:

Ambridge Rose, kupiona w tym roku w Polsce. Jak się okazuje Ambridge w Anglii to takie nasze Jeziorany, słuchowisko-tasiemiec o sielskim życiu w fikcyjnej wiosce gdzie wszyscy się kochają i hodują róże

Pat Austin kupiona kilka lat temu bezpośrednio w Anglii. Nasze polskie róże przemarzły mi zeszłej zimy, a jej nic się nie stało mimo braku zabezpieczenia. Natomiast bardzo źle wpływają na nią deszcze - zamiast rdzawego koloru kwiaty nabierają paskudnego brudnego odcienia różu.

Summer Song, również kupiona w Anglii. W sprzyjających warunkach kolor tej róży jest niesamowity.

Alnwick Rose, kupiona w tym roku w Polsce. Jakoś nie zaaklimatyzowała się jeszcze, bo kwitnie rzadko, a kolor kwiatów jest za każdym razem inny.

Gertrude Jekyll. W tym roku nie kwitnie tak obficie jak w zeszłym, ale zapach jest jak zwykle cudowny.

Również tegoroczny nabytek. Mary Rose. Róż prawie jak u Gertrude Jekyll, ale kwiaty niemal pojedyncze. Ciekawie wygląda

I na koniec kilka zdjęć Scepter'd Isle, sztandarowej róży Austina (wybranej na okładkę jego książki o różach), która w tym roku pobiła samą siebie i kwitnie bez przerwy od początku czerwca

monteverde 01:37, 09 wrz 2012

Piękne
Pszczelarnia 15:41, 09 paź 2012

Scepter'd Isle - bardzo fajna róża.
Gardenarium 22:40, 09 paź 2012

Podobna do Constance Spry, poszukam jej zdjęć ze szkólki Austina, robiłam chyba wszystkie róże które kwitły.

Instagram Ogrodowiska
MarekW 15:40, 12 lut 2013

Dla miłośników Austina kilka zdjęć z minionego tygodnia. Wprawdzie nic nie kwitnie o tej porze roku, ale dzięki temu widać inne ważne rzeczy. W królewskim ogrodzie Queen's Mary Rose Garden w Londynie znalazłem ogromną różankę z rabatami jednogatunkowymi, ale w ilości przyprawiającej o zawrót głowy. Wyobrażam sobie ten ogród kwitnący, a między innymi jest tam też rabata Austina.

W ogrodzie różanym trwały prace kiedy go zwiedzałem, przycinano krzewy i zasilano obornikiem takim przemielonym trochę jak kompost - a może i zmieszanym z kompostem?

Urszulla 16:03, 12 lut 2013

Już widzę oczami wyobraźni jak to wszystko kwitnie
Gardenarium 17:11, 12 lut 2013

Ja też, no i te tony kompostu widzę Warto zasilać.

Instagram Ogrodowiska
MarekW 17:24, 12 lut 2013

w googlach jest dużo zdjęć z ogrodu wystarczy wstukać queen Mary's rose garden polecam wygląda przepięknie
grazyna 21:07, 12 lut 2013

MarekW napisał(a)

W ogrodzie różanym trwały prace kiedy go zwiedzałem,

A w jakim okresie byleś ?
MarekW 21:12, 12 lut 2013

grazyna napisał(a)

W ogrodzie różanym trwały prace kiedy go zwiedzałem,

A w jakim okresie byleś ?

W minionym tygodniu byłem