Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Pszczelarnia 13:37, 12 maj 2014

O lala, jaki siarczysty pink!
EDIT: sąsiedzi mają z Tobą dobrze. Sobie i im wyczyścisz ogród z wszelkich stworzeń gryzących, ssących i oblepiających. Tego Apacza to trzeba się bać?

Madzenka 18:21, 12 maj 2014

nicol21 napisał(a)

Dobrze wiedzieć, bo wczoraj te rozczochrańce zaczeły mnie lekko irytować, ale poczekam tak jak radzisz.
A masz jakiś dobry sposób na powolne powiększanie kulki? na chwilę obecną 3 z 4 przyrosły równo z każdej strony, jedna tylko przyrosła tak w połowie. Czy już przy tym cięciu zostawić tak z 1-2cm dłuższe młode badylki czy jakoś innaczej do tego trzeba podejść?

Powolne powiększanie tylko dzięki radykalnemu cięciu. Jeśli chcesz aby szybko przyrosly to tnij dwa razy w sezonie. Tnij po dojrzeniu przyrostów pi prostu rowno i w miarę gęsto. Jesli od razu po cieciu bedzie jrzywo to dlugo się bedzie odbudowywac.
Jesli krzywo rośnie to ja bym jednka je teraz radykalnie przycięla. Jesli nieregularnie rosną w donicy to nie panikuje, jesli w gruncie popatrz co im dolega...

Rench napisał(a)
Świetny wątek fotorelacje założyłaś,myślisz o wszystkich , dzięki

Tak wiele razy miałam pytania i linkowałam że z lenistwa wymyśliłam ułatwienie nie tylko dla Was ale i dla siebie Podobno lenistwo jest czynnikiem postępu

Kindzia napisał(a)
Swoje kostrzewy sine ciachłam tak samo jak Ty, w zeszłym roku. Bez problemu odrosły, nawet niedźwiedzie futro dało radę. Przez lato urosły do niebotycznych rozmiarów. Po zimie musiałam dzielić...Spokojnie
I za zainteresowanie moimi buczkami dziękuję

Dobrze wiedzieć Kasiu. A z buków cieszę sie z Tobą.
Tusiala napisał(a)

Zastanawiałam się właśnie, kiedy najlepiej ciąć nowe przyrosty. Dzięki za info

Proszę bardzo. Ja nawet nie musiałam ciąć wiosną, dosłownie delikatnie skorygowałam, bo bardzo ostro ciachnęłam je w sierpniu i miały długo porządany kształt

ocia79 napisał(a)
Świetne te różowe surfinie w grafitowych donicach

Dziekuje. Mi coś jednak nie pasuje....

gruba_dynia napisał(a)
A czy teraz można jeszcze sypać dolomit pod lawendę i ile tak na oko ?

Dolomit można sypać przez cały sezon tak jak inne nawozy. Ja jednak teraz zasile moja lawendę florovitem aby obficie kwitła.

Pszczelarnia napisał(a)
O lala, jaki siarczysty pink!
EDIT: sąsiedzi mają z Tobą dobrze. Sobie i im wyczyścisz ogród z wszelkich stworzeń gryzących, ssących i oblepiających. Tego Apacza to trzeba się bać?

Trzeba się bać... Zastosowałam o 20:30 czyli juz nic nie bzyczało a na drugi dzień znalazłam w jednym tulipanie martwego bzyczka.... Musze kupic calypso bo jest nieszkodliwe dla pszczół....
Madzenka 18:23, 12 maj 2014

Sebek napisał(a)

Poczytaj tu
http://majawogrodzie.tvn.pl/99,Zeolit,porada.html

Sebciu materialy z Mai w ogrodzie w calości przestudiowalam. Przeczytałam równie o piaskowaniu i też nigdzie o walcowaniu nie ma więc będzie bez walcowania ale po areacji trawnika. Zatem muszę poczekać aż przeschnie.
Madzenka 18:25, 12 maj 2014

Pragne do ieść że w ZC są stipy i carex ice dance. Stipy po 15 zł a carex po 9,99
Hakone kupiłam po 11,99 czyli o 3 zł taniej niż na targach a sadzonki ciut większe....
Dokupiłam klona orange dream, idę sadzić....
Zeta 18:36, 12 maj 2014

A co to ZC ?? Jakaś sieciówka bo trzeba mi dużo carexów ...a u nas za bagatela 25 zł za sztukę
Madzenka 18:44, 12 maj 2014

Zeta napisał(a)
A co to ZC ?? Jakaś sieciówka bo trzeba mi dużo carexów ...a u nas za bagatela 25 zł za sztukę

ZC to galeria ogrodnicza. Zamow carexy u Finki
Kindzia 18:54, 12 maj 2014

Ja tylko mam nadzieję, że zdjęcia bendom...
kasiula79 19:19, 12 maj 2014

Marzenko poczytałam, że poszłaś w róż w tym roku - ja również przeszłam na pink w różnych odcieniach (mam różowe surfinie w donicach- trochę jaśniejsze od Twoich, różowe begonie, były różowe tulipany, zakupiłam bordowe złocienie, zaczynają kwitnąć różowe rh Polaris, czekam jeszcze na dostawę różowej pełnej jeżówki i żurawki Berry Smothie). Trochę się tego różu uzbierało, ale niech ktoś powie że nie jest on cool

Twój róż w donicach IDEALNIE pasuje do ich szarości...

pozdrawiam
nicol21 21:50, 12 maj 2014

i znów się będzie można czymś na forum pochwalić

a w ogóle jakoś tak w tajemnicy trzymasz tego wielkiego bukszpana. ani go nie pokazujesz, ani się nie chwalisz jego otoczeniem ..... co jest?
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Madzenka 21:55, 12 maj 2014

kasiula79 napisał(a)
Marzenko poczytałam, że poszłaś w róż w tym roku - ja również przeszłam na pink w różnych odcieniach (mam różowe surfinie w donicach- trochę jaśniejsze od Twoich, różowe begonie, były różowe tulipany, zakupiłam bordowe złocienie, zaczynają kwitnąć różowe rh Polaris, czekam jeszcze na dostawę różowej pełnej jeżówki i żurawki Berry Smothie). Trochę się tego różu uzbierało, ale niech ktoś powie że nie jest on cool

Twój róż w donicach IDEALNIE pasuje do ich szarości...

pozdrawiam

A ja sobie dzisiaj zamówiłam szałwię w kolorze pink i posadzilam jeżówki purpurowe. Wiosną posadziłam 4 purpurowe austinki. Czyli będę miała delikatny róż i purpurę oraz niebieska lawendę.

Niedługo będę polować na trawy rubrum