Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 23:11, 13 maj 2014

Wszystkich zaglądajacych pozdrawiam, nie dam rady odp. Indywidualnie
pozdrawiam
ana_art 23:12, 13 maj 2014

chcesz deszczu oddam z miłą chęcią...
ana_art 23:12, 13 maj 2014

Madzenka 23:14, 13 maj 2014

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Doczytałam do końca i dumna jestem z siebie.
Zebrałam stos informacji co? jak? i gdzie?
Skarbnicą wiedzy wszelakiej jesteś!
Warzywka pokażesz? Ciągle tylko carexy i hakone
Powiedz, czy ty swoim czosnkom opitalasz te suche badyle - liście? U ciebie ich nie widzę a przyznasz, że szpetne są dość. Buziole zasyłam. Bardzo żałuję, ze nie mogę tu spędzać tak dużo czasu jakbym chciała.

Warzywka pokaże jak ulrzątnę bajzlownik. Nie wiem czy to zdąże przed emeryturą zrobić juź salatę i rzodkiewki jemy, a dzisijesza pomidorowa była z lubczykiem z wlasnej skrzyneczki

Liście czosnkow są szpetne! Ucięlam je calkowicie gdy zaczęly zasychać. Ana Art tak zrobiła je rok temu i nadal kwitną po roku.
Madzenka 23:15, 13 maj 2014

ana_art napisał(a)

Ana cofam wolę zraszacze włączyc. Wszystko mi zaraz zgnije... Juz ipo wysłal powiadomienie o zagrożeniu grzybowym....
Magda70 23:20, 13 maj 2014

ana_art napisał(a)

Też się podzielę...od tygodnia prawie pada...Jutro niby ma się u nas już uspokoić ..uff...oby!
Madzenka 23:24, 13 maj 2014

irena_milek napisał(a)
Marzenko.....foto szkodników doskonałe, teraz każdy rozpozna!
...kupiłaś kloniki nowe, cudne i ja też teraz mam fazę na kolny, wywalam wiciokrzewy, gdzie, nie wiem, a sadzę kilka klonów...generalnie wybieram różne odmiany japońskich, nie chcę aby były wielkie, tak do 2m
...zakupy prawie udane, ale powiem ci, że w Kwiatonie doskonały wybór, ceny rewelacyjne, kondycja roślin super; jednorocznych mnóstwo i po drodze na Opolskiej u Krzywdów, cały raj...i nowe odmiany traw, skusiłam się
żal mi Ciebie, że to paskudztwo tak się uparło, tyle dodatkowej pracy, w małym ogrodzie ogarniesz, tak jak w moim, po prostu zostawiam, co ma się dziać, niech się dzieje....miałam dać nawóz różom i hortensjom, nie wyrobiłam, chwasty pędzelkować, nie wyrobiłam i tak musi powoli bronic sie sam, coś żyje, coś gorzej, ale z padaniem nie leci tak szybko..

Irenko klony zachwycają mnie od lat...pięć już usmierciłam.. Teraz zrobiłam zasadzkę na kolejne trzy
Z pracami nic na siłę. Kiedyś trzeba odpocząć... A my cały czas tyramy...
Madzenka 23:25, 13 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Jak to jest?
Mam buka czerwonego od lat 10 oraz żywopłot z buka czerwonego od lat 3 (posadzony wg inspiracji ogrodu Stone House, Danusia pisała o nim na Forum) - nigdy nie pryskałam niczym. Raz tylko potraktowałam mydłem ogrodniczym z czosnkiem. Może przy kolejnym żywopłocie bukowym (150 mb) odezwą się plagi egipskie?

Ogród Eko broni się sam
Madzenka 23:27, 13 maj 2014

nicol21 napisał(a)

Kupione jakies 2mce temu, sadzone do ziemi z 2-3tyg temu, wiec raczej nie kwestia podłoża. ot z jednej strony są ładne przyrosty,a z drugiej nic nowego nie ma. Wydaje mi się, że przed sprzedaża je mocno przycieli i te nowe za jakiś czas się tam odbiją. Wieczorkiem wstawię u siebie zdjęcie. Boksuski wyglądają dość zdrowo, opryskałam dolistnie, potem na kwiatki czyli mszyce. Teraz się aklimatyzują.

Poczekam na stwardnienie gałązek i pod koniec czerwca przytnę, a potem pod jesień jeszcze trochę. Zobaczę jak pierwsze cięcie mi pójdzie i będę decydować czy powiększam czy tnę po starej linii kuli

zazdraszczam Ci tych nowych nasadzeń [czekam na focie!!ha!] i tego styrania się w ogrodzie!

Dokładnie tak jak piszesz, bardzo ostro przycięte bukszpany potrzbują czasu na wzrost. Dasz radę!
Margarete 23:40, 13 maj 2014

Odpowiem na twoje pytanie w twoim watku :
O zawciągach dużo nie wiem ale wyglądaa ładnie, w ubiegłym roku kwitły obficie od maja do pażdziernika a nawet pojedyncze kwiatki były na nich do mrozów. Mam zwykłe rożowe na zielono-trawiastych listakach (nie pamietam nazwy ale zapisałam to poszukam), mam odmiane Alba o bialych kwiatkach oraz odmiane Rubifolia o bardzo ciemnozielono-bordowych listkach i ciemnorózowych kwiatkach - ta odmiana najsłabiej mi zwiększa sie, kępy stoją w miejscu jesli chodzi o wielkosc lub nieco tylko urosły ale są fajne, przez kolor tych listków, szczegolnie na jasnym tle zwirku.