Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 18:41, 20 maj 2014

Mala_Mi napisał(a)
Potwierdzam .. jak nie urok to.....
obrazki obejrzałam z miła chęcią, chociaż deszczowa piosenka wywołała niezbyt przyjemne uczucie.. ale od wczoraj jest ładnie.. wreszcie łądnie..... tak brzydkiej pogody w maju to chyba nigdy nie było.
Raport przeczytałam .... oj życie... cieszmy sie wiec każdą chwilą..

Zwykle nie przejmuję sie czy urok czy straczka... Ale teraz mnie dobiło i chyba potrzebuję czasu aby odreagować. Idę na ogród wyżyć się na chwastach...
Madzenka 18:42, 20 maj 2014

Anita1978 napisał(a)
Widzę, ze i ty włączysz z robactwem! Chyba duzo tego będzie w tym roku po łagodnej zimie.....ale i wiosna deszczowa, więc i chorób grzybowych mozna się spodziewać.....jak nie urok to s.....a!
U nas dzisiaj chyba będzie upalnie! Czego i tobię życzę

Dlatego wybaczcie wszystkie ekolożki w tym roku bez chemi nie da rady....
Kasiek 18:44, 20 maj 2014

Marzenko nie przeganiaj pajakow z ogrodu, sa naszymi sprzymierzencami np- w walce z opuchlakami, zzeraja chrzaszcze
agniecha973 18:45, 20 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)

Dlatego wybaczcie wszystkie ekolożki w tym roku bez chemi nie da rady....

Jak coś chemicznego zastosuję, to cię powiadomię. Słowo harcerza!
Kasiek 19:00, 20 maj 2014

Hm.... uwazam ze uzywajac masowo chemii w ogrodzie, sukcesywnie oslabiamy jego system immunologiczny, zabijamy mikroorganizmy i nastepne plagi sa tego dowodem...Pozbywamy sie klopotu tu i teraz, szybko, natychmiast, a za jakis czas plaga powroci ze zdwojona sila. Rosliny sa tak oslabione, tak ,,chronione´´ z pozoru, ze nastepny, potecjalny ,,plag´´ jest juz zabojca...Chemia jest wygodna, szybka, nie trzeba zbytnio szukac i sie meczyc z miksturami, wystarczy karta, koszyk i opryskiwacz. I to napewno jest zaleta
Takie jest moje zdanie ...upssss - dostane w lepetynke?
malgorzata_s... 19:30, 20 maj 2014

Marzenko jak ja cię rozumię dobrze. Ja też przewracam ogród jak mam problem nie do rozwiązania.
Każda większa przeróbka ma czyjeś imię To smutne ale to mi bardzo pomagało Trzymaj się kochana, przytulam mocno
Pszczelarnia 19:45, 20 maj 2014

Marzeno, u Ciebie zawsze zdrowa wymiana myśli i poglądów - dlaczego przysłowiowego "ludwika" nie stosować do zmniejszania napięcia powierzchniowego wody przy opryskach chemicznych. Skoro w cieczy opryskiwacza i tak już znajduje się to i owo znane chemikom i laborantom. Co to za różnica jest?
Agnieszka_B 20:54, 20 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)
Aguś polecam szczególnie zabiedzonym magnoliom nawóz Agrecol do Magnolii w pudełkach
Zabiedzone magnolie nawozić 3 x w sezonie i z pewnoscią zakwitna, testowalam na moich.

Zapamiętam. One w maju były sadzone. Bryły korzeniowe miały bardzo ładne , duże. Ale chyba lepiej przez chwilę wstrzymać się z nawożeniem?
Agnieszka_B 21:03, 20 maj 2014

Kasiek napisał(a)
Marzenko nie przeganiaj pajakow z ogrodu, sa naszymi sprzymierzencami np- w walce z opuchlakami, zzeraja chrzaszcze

A mrówki? Dziś zdejmowałam darń pod nową rabatę i znalazłam kilka krewetek , które oczywiście od razu zginęły śmiercią tragiczną. I w tym samym miejscu pod tą darnią urzędowało sporo mrówek czerwonych. Myślicie ze były zainteresowane krewetkami?
Kasiek 21:49, 20 maj 2014

Agnieszka_B napisał(a)

A mrówki? Dziś zdejmowałam darń pod nową rabatę i znalazłam kilka krewetek , które oczywiście od razu zginęły śmiercią tragiczną. I w tym samym miejscu pod tą darnią urzędowało sporo mrówek czerwonych. Myślicie ze były zainteresowane krewetkami?

Agnieszko, nie wykluczam tego, w koncu mrowki zywia sie tez innymi owadami, calkiem mozliwe ze tlusciutkie larwy to dla nich latwy i bogaty w skrobie pokarm. Najprosciej byloby to sprawdzic, zlapac do sloika kilka mrowek i dodac im larwy