Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Jagodaa 23:13, 07 cze 2014

Mala_Mi napisał(a)

Wszyscy robią och i ach na prezentacje z wystawy... a ja wiem, że to jest składanka wymuskana na potrzebę chwili..

O tym samym przed chwilą pomyślałam oglądając piękny, zielony ogród z trzema kwitnącymi, białymi naparstnicami... Wyglądały rewelacyjnie, ale na jak długo? tydzień, dwa?
Madzenka 23:13, 07 cze 2014

ana_art napisał(a)
uśmiałam się z tą tojeścią, pokazali na Chelsy Marta zakupiła pierwsze sadzonki w Poznaniu, potem kilka osób wykupiło połowę zapasu u Szmitów, następnie Madżen z ferajną zaatakowały internet. Wirus normalnie wirus jeśli się rozrasta to aż się boję bo mam 20sztuk na jednej rabacie

A za rok całą Polskę pokryjemy tojeścią , będzie pieknie, będzie zabawa....

Ps najpierw mi Anita wykupiła w pierwszym namierzonym sklepie !
Madzenka 23:14, 07 cze 2014

monteverde napisał(a)

Marzenko ale hit kupiłaś tylko dbaj o nią dużo wody potrzebuje najlepszy dla niej półcień i ziemia wymieszana z kompostem bo Lysimachia atropurpurea to lubi pozdrówka

Wody to u mnie dosyć Aniu kompost też mam , roczny !
JoannA 23:16, 07 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)

Mogę Ci jeszcze polecić pluskwicę - świecznicę, ale kwitnie dopiero w sierpniu, ja mam piękną z czekoladowymi liśćmi.

Marzenko dzięki
Rozejrzę się za świecznicą.

Madzenka 23:17, 07 cze 2014

Mala_Mi napisał(a)
Madżen odpowiedziałam Tobie najpierw u Izy.... a tu czytam, że Iza ładnie wszytko wyjaśniła. Jak będzie rosła jak orzęsiona, kropkowana czy rozesłana, to tylko w ograniczniku (rozesąłna i przelezie ogranicznik). Dziobek ma podobny do orszelinowatej.... ale lukałam w korzonki.. i nie przypomina to orszelinowatej, która ze wszystkich mi znanych tojeści zachowuje sie najbardziej poprawnie.. Tak jak pisała Iza.

Wszyscy robią och i ach na prezentacje z wystawy... a ja wiem, że to jest składanka wymuskana na potrzebę chwili.. na pewno z tojeścią trzeba posadzić coś co sie nei wkopuje, nie przycina.. razem wiosną lub jesienią przyciąć. lub posadzić w izolacji. Tak mi się wydaje, ale nei znam tej tojesci i tylko gdybam.
I czytam.. to polska strona, na innej znalazłam , że dwuletnia, ale to niemożłiwe...

Kupowałyśmy w tym samym mielcu, tylko ja już zabierałam resztki to moja niższa

No ja już miejsca na ograniczniki nie mam... Ledwie cebule jesienią upycham... Po prostu jak się rozrośnie upierdutam

Może lepiej, że dwuletnia....?
Madzenka 23:18, 07 cze 2014

Jagodaa napisał(a)

O tym samym przed chwilą pomyślałam oglądając piękny, zielony ogród z trzema kwitnącymi, białymi naparstnicami... Wyglądały rewelacyjnie, ale na jak długo? tydzień, dwa?

Ale naparstnice muszę mieć
ana_art 23:18, 07 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)

A za rok całą Polskę pokryjemy tojeścią , będzie pieknie, będzie zabawa....

Ps najpierw mi Anita wykupiła w pierwszym namierzonym sklepie !
a to Ci Anita
ana_art 23:21, 07 cze 2014

Świecznice mam dwie, podobają mi się ich liście, naparstnice są boskie, mam trzy kolory ale MUSZĘ kupić białe, muszę...
Madzenka 23:23, 07 cze 2014

Zgodzę się ze stwierdzeniem, źe ogrody na CHFSh są kompozycją na tydzień-dwa. Ale od lat to dla mnie najwspanialsze żródło inspiracji. Gdzież bym sie zakochała w formowanych grabach jak nie w ogrodzie Luciano Giubillei lub ulfa Nordfjela? A gdzie bym się zakochała w połaczeniu grabow, bukszpanow i hakone jeśli nie w ogrodzie Diarmuid Gavina?
Co roku czekam z niecierpliwością na pokaz najpieknijeszych ogrodów, tak samo jak co roku na Oskary
Madzenka 23:24, 07 cze 2014

ana_art napisał(a)
Świecznice mam dwie, podobają mi się ich liście, naparstnice są boskie, mam trzy kolory ale MUSZĘ kupić białe, muszę...

Mam białą z czekoladowymi liśćmi, polecam