Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Kindzia 13:54, 04 lip 2014

I na róże u Ciebie też trafiłam

Ja Cię na prawdę podziwiam Marzenko...przedpłocie wielkie...u mnie córka posadziła na kawałku wzdłuż wjazdu, przed furtką, tawuły i barwinka, kawałek dosłownie! Co tydzień to plewić trzeba, rosną chwaściska jak niemądre, ale tego miejsca psy nie odwiedzają. Natomiast z drugiej strony mozga rośnie, szybko eksmisję z ogrodu dostała. Ją psy z lubością odwiedzają, mam wrażenie, że wszystkie wiejskie psy tam skrzynkę kontaktową mają...ale jej chyba nic nie zaszkodzi

A u Ciebie kawał przedpłocia...szacuneczek!
Milka 15:22, 04 lip 2014

Świetnie wyszło, będzie jeszcze lepiej, jak się rozrośnie
Evchen 15:35, 04 lip 2014

Przedpłocie cudne! Zazdroszczę sąsiadom widoku
Milka 15:35, 04 lip 2014

ana_art napisał(a)
mam wrażenie, że Pani celowo taką kwotę powiedziała bo one były naprawdę duże w takich dużych donicach stały a ja się zawróciłam i z iskrami w oczach je głaszczyłam (tak powiedziałby Jaś) no ale 60 dych to rozbój w biały dzień. Dzisiaj będę tam znowu bo jadę do serwisu to sfocę może

Możliwe, ze to była inna odmiana, za moje 2 lata temu w Praktiker płaciłam za 1 szt. 55 i są to zupełnie inne kostrzewy, jestem nimi zachwycona, a ich kwitnienie jest bajeczne
Madzenka 19:03, 04 lip 2014

Dziekuję,że zaglądacie. Ja dzisiaj jestem nieczasowa, wpadłam na chwilkę do Was.
Świetny pomysł z hydrantem angielskim
Mialam wcześniej na przedpłociu bukszpany i nic się z nimi nie działo, teraz je psiaki wypalają.... Położe chyba ponownie granitowe kamienie przed nimi aby sikały na kamienie a nie rosliny.... Nie bedzie pięknie, będzie skutecznie.
Co do kostrzew to na przedplociu mam wyjątkowo jasne - inną odmianę niż w ogrodzie. Własnie za tę siwiznę przedplociowe mi się podobają, za chwilę się rozrosną i wówczas będzie efekt. Najbardziej czekam aby podrosly berberysy pod grabami , planuję zrobic z nich wysoka skarpetke, która jesienią ma sie przepięknie wybarwiać razem z grabami i trawami.... Nie wiem czy zebrinusy tak marnie wygladają po przesadzeniu czy z powodu psów. Chyba jednak z powodu przesadzania, bo w ogrodzie roznież dwie sztuki przesadzane są zdecydowanie mniejsze niż te, ktore były nie ruszane.
Melduje, ze trawa po biohumusie , deszczu i podlewaniu ciut sie ożywia. Aby sobie poprawic humor zakupiłam róże:
Leonardo da vinci
Pomponella
Allan Tichmarsh
Princess Alexandra of kent
Brother cadfael

W tym roku koniec juz z zakupami różanymi.... No może jeszcze coś kupię ale już dopiero jesienia ....
zaczarowanaa 19:23, 04 lip 2014

ja jestem zachwycona Leosiem , bardzo dlugo utrzymuje sie kwiat i kolor przepiekny!! mam 7 szt)))
Madzenka 19:32, 04 lip 2014

Kindzia napisał(a)
I na róże u Ciebie też trafiłam

Ja Cię na prawdę podziwiam Marzenko...przedpłocie wielkie...u mnie córka posadziła na kawałku wzdłuż wjazdu, przed furtką, tawuły i barwinka, kawałek dosłownie! Co tydzień to plewić trzeba, rosną chwaściska jak niemądre, ale tego miejsca psy nie odwiedzają. Natomiast z drugiej strony mozga rośnie, szybko eksmisję z ogrodu dostała. Ją psy z lubością odwiedzają, mam wrażenie, że wszystkie wiejskie psy tam skrzynkę kontaktową mają...ale jej chyba nic nie zaszkodzi

A u Ciebie kawał przedpłocia...szacuneczek!

Kindzia od dwóch lat plewię to przedpłocie... Kory tam nie mam wysypanej. Od momentu wykonania drogi nie mam na niej kamienia i chwasty rosna jak szalone... Planowałam skończenie rabaty od roku i od roku myślę o kamieniu... A chasty rosną.... Masz rację Kasiu plewienie takiego łysego kawałka to najgorsza robota w moim ogrodzie!!!! Dlatego robię to tylko raz na dwa tygodnie i zakupiłam w tym celu wiosna haczkę

Goście sie spóżniaja to mogę odpowiedziec na pytania
Madzenka 19:33, 04 lip 2014

Toszka napisał(a)
Madżen, psom do sikania angielski hydrant musisz postawić, albo parkometr

A tak na poważnie - wystarczy, że jeden pies nasika, a potem to już leci lawinowo wysikiwanie korespondencji... Ze słupkiem, czy też ścianą/narożnikiem domu jest o tyle łatwiej, bo wystarczy polać wodą z octem, by zneutralizować zapach i "zresetować" psią korespondencję. Ale na rośliny takiego sposobu nie zastosujesz... Buksów szkoda, może podmienić je na coś tańszego i szybciej odbudowującego się....
berberys nie jest żadną przeszkodą, bo pies sika z odległości.

Chyba sposobem bedą kamienie, które będą sobie obsikiwać... Problem polega na tym, że przy przedplociu, między gabionami mój Tytus ma swój wybieg, więc konkurencja obsiukuje mu złośiliwe drzewka i buksiki.....
Madzenka 19:34, 04 lip 2014

polinka napisał(a)

Stosowałam dwa środki do oprysku, targeta i drugiej nazwy nie pamiętam. Obydwa nie skuteczne. Są jeszcze w granulkach ale ja się boję o mojego psiaka, niby odstraszają ale ciekawość zwierząt nie zna granic. U znajomych pies się skusił na granulki.

Wystarczą mi granulki na ślimaki.... Muszę strasznie uważać na piesia.....
Madzenka 19:35, 04 lip 2014

Sonka napisał(a)
Obawiam się że nic nie ma skutecznego, ze środków chemicznych. Może posadź kłujące berberysy, jak ukłuje, to poczuje, wiem, zaburzy projekt .
Ogród masz piękny, mi podoba się dlatego, że jest w formie nowoczesnej a jednocześnie jest bardzo bogaty, różnorodny i wypielęgnowany, podoba mi się u Ciebie wszystko. Zawsze też do Ciebie zaglądam, bo oprócz pięknych widoków w wątku edukacja ogrodnicza a, że ja mieszkam niezbyt daleko, to ta sama strefa, to pomagasz mi jako informator ogrodniczy w zakresie zaleceń i pracy w ogrodzie. Przedpłocie, masz rację, też ma być zadbane, podczas wyjazdów służbowych do Warszawy, zawsze mnie drażniły te podwarszawskie, niemiłosiernie zachwaszczone a za płotem piękny ogród, nareszcie to się zmienia. Nie chcę się chwalić lub być źle zrozumiana ale u nas to od zawsze kwiatki na drodze rosły, i rosną, liliowce, aksamitki, marcinki lub też jak u mnie koszona skarpa. Od lat myślę nad zagospodarowaniem jej ale ciągle mi się koncepcja zmienia a tam żółty piach a to wymaga nakładów, bo długość spora.
Madżenko, jesteś bardzo pozytywną osobą, gratuluję osobowości i otwartości na ludzi.

Dziękuję Ci za tak miłe słowa