Tym razem nic specjalnego bo dokupiłam burgundy Ice (Justyna S nie bij, kupiłam ostatnią sztukę w necie) aby posadzić z poprzednio kupioną i Firts Lady. Calośc rabaty bedzie w odcieniach zimnego rożu - bo tam rośnie też James Galway i sadzona(y)? przed urlopem Louis Odier. Czekam na kolejny kwiat Gospel, bo ejsli będzie miala za ciemny odcien to sie zamieni miejscem z othello. Posadziłam te rózyczki za kostrzewą siną i sosnami varella. Musiałam jeszcze przesadzić jedną varelllę....reszta zostanie przesadzona jesinią. Do kostrzewy powtykalam tojeść purpurową, której nie było widac w rodgresji. Pasowal mi kolor jej lisci do kostrzewy. O matko jak tam było sucho..... Mimo lejącego deszu woda była na głebokości 2 cm.....
Dokupiłam jeszcze jedną Ascot i teraz mam posadzone dwie a pomiędzy nimi Princess Alexandra of Kent. Przy okazji musialam przesadzic jedna trytome....
I kupiłam jeszcze Mme Knorr ale nie wiem jeszcze gdzie ją posadzić Bo nie mam miejsca z powodu budleji Posiedzi sobie na razie w donicy.
I to tyle.... Reszta zakupów jesienia po wykarczowaniu budleji
Tam gdzie mam gline było bagno.... Tam gdzie budleje po prostu susza.... Więc ten deszcz przydatny...
Ponieważ padalo a to donry moment na prezsadzanie to róża Big purple zamieniła się miejscem z Burgundy Ice (ktora jak wiadomo poszla za kostrzewy) i Ascot. Ta z kolei była za niska i poszla na front rabaty rózano - monardowo- jeżowkowej.
A skoro mi tak dobrze szło to Alana Tichmarsha przesadzilam w miejsce Big Prurple, bo był za bardzo zacieniony....
I jeszcze wykopalam kolejnego liliowca dla Pszczołki a w jego miejsce przesadziłam z przechowalnika kulkę bukszpanowa.... I już tak mialam resztę przekopać.... bo muszę o 20 cm przesunąc kolejna kulkę.... Ale zatrzymały mnie szałwie, ktore po cięciu niedługo znów sie zabiorą za kwitnięcie
Na tym dzisiejsze rewolucje skończyłam....całe szczęście, że lało bo bym polowę ogrodu przekopala... Taki tygodniowy odpoczynek od ogrodu bywa ryzykowny...
Mam pytanie czy Wasze przetaczniki Christa są też takie wysokie w tym roku? Przecież to skandaliczny skandal, ale one konkurują z miskantami zebrinus!!! I po deszczu leżą!!! Chyba znow musze je przesadzić i posadzić w głab rabaty.... Ale chyba przesadzanie zostawię sobie na sierpień? Nie pamietam czy christa kwitły dwukrotnie? Zwykłe przetaczniki kwitły.
Myślalam, ze coś mi się pomieszało... Podobno christa dorasta do 40-50 cm a mój ma ponad 1 m!!!
Moje przetaczniki były wysokie rok temu, jak podlewałam. Przesadziłam na tył rabaty, a tam sucho i teraz mają nie wiem, 50 cm góra? więc nie lej tyle hihi
ale różane szaleństwo!