Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

JulkAd 21:21, 24 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)

Położyła się na bukszpanach ale nie jest tak strasznie. Jutro gdy obeschnie ponownie się podniesie. Skoro trzeba ją ciąć jak anabell, to raczej marne szanse aby urosła wielka. U mnie ma pędy max 1-1,2 m i chyba tak jest dobrze, bo laurowiśnie zamierzam utrzymywać na wysokosci 1,5 m a bukszpany w nogach moga jeszcze podrosnąć do 50 cm

No to szukam dalej...chcę wysokiej i niepokładającej się... w kąt ogrodu, na razie rośnie Grandiflora i szału nie ma , a miał być...dzięki Marzenko
Sebek 21:29, 24 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)

Tam gdzie mam gline było bagno.... Tam gdzie budleje po prostu susza.... Więc ten deszcz przydatny...
Ponieważ padalo a to donry moment na prezsadzanie to róża Big purple zamieniła się miejscem z Burgundy Ice (ktora jak wiadomo poszla za kostrzewy) i Ascot. Ta z kolei była za niska i poszla na front rabaty rózano - monardowo- jeżowkowej.
A skoro mi tak dobrze szło to Alana Tichmarsha przesadzilam w miejsce Big Prurple, bo był za bardzo zacieniony....
I jeszcze wykopalam kolejnego liliowca dla Pszczołki a w jego miejsce przesadziłam z przechowalnika kulkę bukszpanowa.... I już tak mialam resztę przekopać.... bo muszę o 20 cm przesunąc kolejna kulkę.... Ale zatrzymały mnie szałwie, ktore po cięciu niedługo znów sie zabiorą za kwitnięcie

Na tym dzisiejsze rewolucje skończyłam....całe szczęście, że lało bo bym polowę ogrodu przekopala... Taki tygodniowy odpoczynek od ogrodu bywa ryzykowny...

Jutro ostre ciecie budleji, ktore przekwitają, odslonie buki....

Po wizycie u Danusi mam tyle pomysłów w głowie, że muszę chyba schować łopaty sam przed sobą
aleksandra_g 22:27, 24 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)
Mam pytanie czy Wasze przetaczniki Christa są też takie wysokie w tym roku? Przecież to skandaliczny skandal, ale one konkurują z miskantami zebrinus!!! I po deszczu leżą!!! Chyba znow musze je przesadzić i posadzić w głab rabaty.... Ale chyba przesadzanie zostawię sobie na sierpień? Nie pamietam czy christa kwitły dwukrotnie? Zwykłe przetaczniki kwitły.

Myślalam, ze coś mi się pomieszało... Podobno christa dorasta do 40-50 cm a mój ma ponad 1 m!!!

mi udało się je dostać w Sopocie i targałam do domu pociągiem
też są wysokie koło metra mają na pewno a są tylko w doniczce! ale niestety mączniak albo pleść jakaś je zaatakowała spryskała Topsinem i czekają na wsadzenie ale kiepsko wyglądają
malgorzata_s... 22:31, 24 lip 2014

Marzenko nadrabiam zaległości bo mi Neta gdzieś wsysło Masz takie piękne te hortki i duże U mnie małe jeszcze ale po deszczu leżą Mam nadzieję że w przyszłym sezonowe już sztywniejsze będą. Pozdrówka
ana_art 22:49, 24 lip 2014

zrobiłam fotki porównawcze vanilek i pinki , zerknij
Rench 23:06, 24 lip 2014

Fotka wakacyjna urocza
Prześliczne masz te hortensje wszystkie.
nicol21 09:57, 25 lip 2014

Właśnie zajrzałam sobie do Twojej wizytówki i pomyślałam że może fajnie żebyś dorzuciła akturalne zdjęcia. Masz tyle cudnych widoków z wiosny, wczesnego i średniego lata że super gdbyby Twoja wizytówka się wzbogaciła o parę stron zdjęć Ale widziałam, że już w kwietniu doszłaś do takich wniosków.

A wizytówka Twoja stanie się też metamorfozą - czyli jak z pięknego ogrodu zrobić boski
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
BusyBee 10:52, 25 lip 2014

Madżenko ja z pytaniem: Jaka laurowiśnia Ci nie przemarza? Potrzebuję jakiegoś ładnego gęstego krzewu tak do 1,5 m jako tło. Czy to byłby dobry wybór? I jak szybko toto rośnie, bo nie mam chęci czekać 4 lata

A może inna propozycja czegoś lisciastego...

A Twój ogród i zapał podziwiam nieustannie, tylko po cichutku, bo odwiedzających masz zawsze tłum prawdziwy
monteverde 11:06, 25 lip 2014

Horti piękne a moja Christa w tym roku wyjątkowo niska jakieś 40 cm tylko pozdrówka
bleebla 13:07, 25 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)

Ponieważ padalo a to donry moment na prezsadzanie to róża Big purple zamieniła się miejscem z Burgundy Ice (ktora jak wiadomo poszla za kostrzewy) i Ascot. Ta z kolei była za niska i poszla na front rabaty rózano - monardowo- jeżowkowej.
A skoro mi tak dobrze szło to Alana Tichmarsha przesadzilam w miejsce Big Prurple, bo był za bardzo zacieniony....
I jeszcze wykopalam kolejnego liliowca dla Pszczołki a w jego miejsce przesadziłam z przechowalnika kulkę bukszpanowa.... I już tak mialam resztę przekopać.... bo muszę o 20 cm przesunąc kolejna kulkę.... Ale zatrzymały mnie szałwie, ktore po cięciu niedługo znów sie zabiorą za kwitnięcie

Dobrze, że wyjechałaś na wakacje, bo bysmy ogrodu nie poznali po 2 tygodniach