Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 18:33, 26 sie 2014

Pozdrawiam zagladających, machających, piszących Z braku czasu nie odpiszę wszystkim ale macham z całego serca.
ana_art 18:34, 26 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)

W tym roku krółował burgund z bielą, w tym roku już pink domówiony i myślę aby jeszcze domówić te ostre róże
domawiaj bo to cudne zestawienie miło wspominam ten wściekły róż...
ewakatowice 19:08, 26 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)

W tym roku krółował burgund z bielą, w tym roku już pink domówiony i myślę aby jeszcze domówić te ostre róże

Zamawiaj zamawiaj nie żałuj sobie, Twój ogród wiosną w tym różu będzie wyglądał obłędnie!
Tess 19:32, 26 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)

Nie wiem jaka jest u nas kara ale gdy ktoś pali sąsiedzi wzywają policję... Zatem nie ryzykuję, wyrzucam na śmieci. Przydałaby się gminna spalarnia...

W lipcu musiałam spalić dwie kule bukszpanowe, co grzyb je zjadł doszczetnie(na marginesie - obie nabyte w Obi).
Czekałam do 1 w nocy, zanim sąsiedzi poszli spać
baraga1904 19:36, 26 sie 2014

...u mnie w biedrze też pusto...na szczęscie dla mojego kręgosłupa i portfela...

...Madżen, jakieś róże by pasowały z białymi zawilcami i ML? mslę o Pilgrim? co Ty na to?
jalos 20:17, 26 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)

Po lewej jedna odmiana brzóz a po drugiej inna... Wszystkie miały być takie z ciemnozielonymi wielkimi lisćmi - doorenbos long trunk... A wyszlo że dwie pospolite a dwie long trung. Męczy mnie ten brak symetrii.
Przed płotem graby fastigata przyrastaja ok 1 m rocznei, ja tnę bardzo ostro, bo chcę aby były bardzo gęste i geometryczne. Praktycznie obcinam wszystkie młode przyrosty gdyż graby są w fazie zagęszczenia.
Pospolite w żywopłocie potrafiąmieć przyrosty po kaźdym cieciu nawet 1 m a tnę trzy razy w roku. Z niskich 1,2 m sadzonek w trzecim sezonie mialam żywopłot 2 m, ktory ograniczam we wzroście.. Mimo ostrego ciecia mam problem w utrzymaniu ich na wysokosci ok 2 m ale już wiem dla czego. Żle cięłam górę... Zamiast w trapez cięłam wszystko jednakowo. Na boki przyrastał wolniej niz w górę.

Czy ta brzoza long trunk przyrasta Ci na wysokość? czy tylko zwiększa objętość?
Potrzebne mi są niewielkie, ale szybko rosnące drzewa. Gęstość mi odpowiada,ale jeśli ma trudności ze wzrostem w górę to odpada, mimo, że ładna.

I jeszcze pytanie dot. grabów - ten przyrost 1 m to w górę czy też na boki?
Syla 22:26, 26 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)

Syla ja też mam doła ale nie ogrodowego... Potrzebuje jeszcze z tydzien urlopu.?.
Zaraz przeczytam ile czasu potrzebuje Signum na spenetrowanie grzyba

Do grabów używam nożyc AKUMULATOROWYCH Boscha. Mam 4 akumulatory w stalym pogotowiu, bo caly sprzęt M'a to. Bosch i takie same akumulatory. Jest lekki, ostatnio dobrze naładowany akumulator wytrzymał cięcie calego żywopłotu 33 m z obu stron. Teraz musimy kupić na wysięgniku nozyce, bo nie mogę latać po drabinie aby obciać górę źywoplotu.

Syla przy tarasie będzie jeszcze częściowo tarwkowo- karmnikowo -macierzankowo. W miarę ekspansji chwastów będzie trawkowo -żwirkowo. Muszę przy tarasie ogród żwirkiem uzupelnić, bo się za dużo dzieje... Tak mialo być od początku ale zrealizowalam to co w projekcie.... Jak sobie przypomnę te kilkaset doniczek wkopanych w skłonie... A potem godziny spędzone na odchwaszczaniu...ehhh trzeba było dać szmate i żwirek...

Akumulatorowe prawisz .... dobrze , dzięki ... Mój M również z Boschem współpracuje Muszę zakupić ... prace będą szybsze i mniej wyczerpujące

Nie znalazłam nigdzie niusów nt ... szybkości działania środka przeciwgrzybicznego ... Nie zawracaj sobie mną głowy i nie szukaj ...Wiem, że jesteś nieczasowa ... Jutro zabieram bukszana do lekarza , zobaczę jaką diagnozę postawi i się przy okazji wszystkiego dowiem...

Co do trawnika w płytach to tak mi się wyrwało ... sama wiesz jak będzie dobrze
pamiętam chwile jak obsadzałaś ten zakątek ... ale czasu już minęło
pod żwirek u siebie również dałam szmatę i nie żałuję ... z niej przyjemniej wyrywa się chwasty
Pszczelarnia 11:14, 27 sie 2014

Madżenno, dziękuję za kwiatki. Żółta kuchenna rabata - to "moja" rabata. To miejsce jest jakoś najbardziej wyjątkowe. Mówią, że kuchnia sercem domu. A mnie się wydaje, że kuchnia jest też sercem ogrodu. I to serce jest tak troszkę "z boku".

Podaj na PW proszę, gdzie zamówić cebule (żółte tulipany i kolorowe krokusy) - nie mam żadnego doświadczenia w takich zakupach.

EDIT: serce z boku, czyli tak ma być. Cebulowe dziewczyny już podały namiary i mam z głowy. Klik, klik (...) i .... masa sadzenia.

Milka 17:12, 27 sie 2014

Marzenko, u Danusi lista roślin, które będą nagradzane zieleń to życie; jest tam cudna róża Capricia, chyba też w twoim guście i parę innych nowinek, zachwycił mnie różowy berberys
pogodę mamy chyba się trochę utrzyma
Urszulla 18:32, 27 sie 2014

Ja chyba tyle na studiach nie czytałam co od 3 lat na O. Czasem mam w głowie kwadraturę koła

gdzie kupić krokusy wielkokwiatowe w większych ilościach, bo w benexie w zeszłym roku kupowałam ale jakieś malutkie.