Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 19:19, 19 sie 2013

Wybaczcie, że nie odpowiadam wszystkim ale nie chcę sie powtarzać.
Sporo poczytałam o opuchlakach, pędrakach i drutowcach. Generalnie to plaga plantacji, szkółek i ogrodów.... Nie mozna jednak ignorować walki z nimi, bo rozmanżają się corocznie w zastraszającym tempie. Jedynym sposobem jest chyba dokładne ogladanie korzeni w donicach.
Teraz będę stosowała podlewanie dursbanem, ale musi rzestać lać... Jutro chyba będzie dobry moement aby wszystkie miejsca gdzie zamierały mi rośliny zlać tą ciężką chemią. Jesli to nie pomoże jesienią jeszcze biomas a w 2014 roku nicienie...

Miejsca, które były mocno nimi nagromadzone podelwałam od wiosny i chyba je ograniczyłam, teraz w innych miejscach. Zatem każdą zamierającą roslinę będę teraz wykopywać i oglądać korzenie
20:32, 19 sie 2013
Marzenko jakbyś mogła załozyc wątek w tematycznym dziale ........o tych skubańcach zarłocznych ...co i jak ...będzie łatwiej znaleźć

u mnie tez żurawki nowo kupione i jedna niewiedzieć czemu umiera a jest posadzona pomiędzy żywotnymi

muszę jutro ją wykopać , najwyżej to rodeptam albo co ...ale mam nadzieje tego ciałamajstwa niespotkać

a na funki dzisiaj też na liściach ( oczywiscie też na 1szt posadzonej pomiędzy kilkoma w zeszłym roku) zauważyłam eleganckie siteczka takie dziurki równiutkie ....czy to wskazuje na ta gadzinę?

Agnieszka_B 20:47, 19 sie 2013

eee_taam napisał(a)
Marzenko jakbyś mogła załozyc wątek w tematycznym dziale ........o tych skubańcach zarłocznych ...co i jak ...będzie łatwiej znaleźć

u mnie tez żurawki nowo kupione i jedna niewiedzieć czemu umiera a jest posadzona pomiędzy żywotnymi

muszę jutro ją wykopać , najwyżej to rodeptam albo co ...ale mam nadzieje tego ciałamajstwa niespotkać

a na funki dzisiaj też na liściach ( oczywiscie też na 1szt posadzonej pomiędzy kilkoma w zeszłym roku) zauważyłam eleganckie siteczka takie dziurki równiutkie ....czy to wskazuje na ta gadzinę?

na funkiach to może ślimaki - mam nadzieje - bo tez mam dziurki równiutkie
polinka 20:52, 19 sie 2013

Agnieszka_B napisał(a)

na funkiach to może ślimaki - mam nadzieje - bo tez mam dziurki równiutkie

U mnie róża cała w równych dziurkach Biorę latarkę i idę sprawdzić.
Agnieszka_B 20:54, 19 sie 2013

polinka napisał(a)

A to tak może być że na raz w ogrodzie masz je w różnych stadiach, np . chrząszcze na liściach , a larwy pod ziemia , a jaja jeszcze gdzies tam ?
Madzenka 21:23, 19 sie 2013

eee_taam napisał(a)

Takie dziurki to zapewne od ślimaków, ktore kochają hosty
Madzenka 21:25, 19 sie 2013

polinka napisał(a)

Oj widzę, że wprowadziłam atmosferę strachu
Oprócz opuchlaków na kwiatach żerują często ślimaki i gąsienice, które podejrzewam o dziurki na różach
Opuchlaki wyżerają dużę dziury na brzegach liści, w wątku o rh można pooglądać
Madzenka 21:26, 19 sie 2013

Agnieszka_B napisał(a)

A to tak może być że na raz w ogrodzie masz je w różnych stadiach, np . chrząszcze na liściach , a larwy pod ziemia , a jaja jeszcze gdzies tam ?

Jaja też w ziemi ale płyciutko, larwy glebiej znajdowałam je zwykle na głebokości 10-15 cm a jajeczka 2-5 cm , chrabąszcze jak wiadomo fruwają nad ziemią
Kasiek 21:33, 19 sie 2013

Marzena2007 napisał(a)
Wybaczcie, że nie odpowiadam wszystkim ale nie chcę sie powtarzać.
Sporo poczytałam o opuchlakach, pędrakach i drutowcach. Generalnie to plaga plantacji, szkółek i ogrodów.... Nie mozna jednak ignorować walki z nimi, bo rozmanżają się corocznie w zastraszającym tempie. Jedynym sposobem jest chyba dokładne ogladanie korzeni w donicach.
Teraz będę stosowała podlewanie dursbanem, ale musi rzestać lać... Jutro chyba będzie dobry moement aby wszystkie miejsca gdzie zamierały mi rośliny zlać tą ciężką chemią. Jesli to nie pomoże jesienią jeszcze biomas a w 2014 roku nicienie...

Miejsca, które były mocno nimi nagromadzone podelwałam od wiosny i chyba je ograniczyłam, teraz w innych miejscach. Zatem każdą zamierającą roslinę będę teraz wykopywać i oglądać korzenie

Marzenko wydaje mi sie ze po stosowaniu chemi nicienie nie przezyja.Tak przynajmniej przekonywal mnie moj ogrodnik u ktorego kupuje rosliny(pamietasz jak pokazywalam fotki tych robali?jedne byly takie biale inne brazowawe-te wlasnie byly juz zaatakowane przez nicienie.)Moze warto sie upewnic aby znowu sie nie rozczarowac?
Enya73 21:45, 19 sie 2013

Marzenko, prześlij do mnie trochę deszczu. Please U mnie ani kropli. I dzięki za kompendium wiedzy. Wciąż nie potrafię wyjść z podziwu, jak Ty na to wszystko znajdujesz czas?
Pozdrawiam serdecznie