Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Kindzia 07:37, 19 sie 2013

A u mnie jedna z żurawek zdycha...muszę wykopać dzisiaj i zobaczyć.
AlicyaLK 09:13, 19 sie 2013

U mnie zdechły trzy żurawki i kilka runianek japońskich... myślałam, że to przez upały Dziś rozgrzebałam pod zdechłą żurawką, a tam jajka... ale co podgryza jak tam same jajka? larwy sobie gdzieś poszły? trzeba będzie wykopać sąsiednie żurawki i pod hortensją wypatrzyłam jajo dziś w czasie podlewania Trzeba będzie walczyć... ale Marzenko pisałaś, że trzeba czekać na larwy, tak?
popcorn 09:23, 19 sie 2013

Fuj, u mnie (chyba?) na razie tego paskudztwa nie ma. Trzymam za wszystkich kciuki! pozdrawiam
k.
BEATA_O 09:46, 19 sie 2013

Witajcie ja mam ten sam problem z robalami po rozgarnieciu ok.1m2 ziemi znalazlam ich 20 ! a gdzie tam reszta ogrodu.Podobno nicienie sa dobrym lekarstwem na to paskudztwo.
Margarete 10:09, 19 sie 2013

Marzena2007 napisał(a)
Wpadam na chwilkę aby pokazać nową rozplenicę, którą dzisiaj kupiłam. Szt 1 bo strasznie droga 38 zł, ale piękna - pink. Zobaczcie aż płonie w słońcu i konweniuje z lobelią i berberysami.

Ale boska ta trawa, Marzenko, już zapisałam ją na liste moich chciejstw... musze ja mieć!!
Nie wiesz jak u niej z zimowaniem ?
Milka 10:35, 19 sie 2013

Uff, na bieżąco jestem!
ta rozplenica, to ta sama co rok temu kilka kupiłam, przechowała się owszem super, ale wiosną nie ruszyła, zatem ona na pewno na sezon, ale ty faktycznie w ogrodzie zimowym powinnaś przechować
akcję ratowania rh widziałam, wierzę, ze się uda, bo on wyjątkowy piękny
no i całe wywody na temat opuchlaków, okropne są, tylko nadal nie wiem po czum poznać, czy się je ma? te kulki faktycznie jak nawóz wyglądają, ale ten z reguły ma kilka kolorów, a tu jeden, czyli chyba opuchlaki..
u mnie na pewno ślimaki bukszpany podżerają, bo je ściągałam z nich, ale w innych miejscach coś słabo żurawki, więc albo susza, albo co innego, chyba jedną wykopię i sprawdzę.a larwy kiedy się pojawiają?

pyszne jedzonko widziałam, oby mimo to szybciej ci wszystko naprawili
AlicyaLK 10:49, 19 sie 2013

Irenko, larwy chyba teraz właśnie...tu znalazłam cykl rozwojowy: http://sklep-ogrodnik.pl/opuchlaki-larvanem-n-33.html?newsPath=11

Dziś po pracy będę kopać w rabatkach... Marzenko, to tylko dzięki Tobie się tym zainteresowałam! Chociaż lepiej, żeby nikt z nas tego paskudztwa nie miał!
Milka 10:53, 19 sie 2013

okropne, też sprawdzę!
Margarete 14:04, 19 sie 2013

Juz doczytałam Mażenko i jestem na bieżąco, odpowiedź o zimowaniu rozplenicy tez juz mam, poczekam czy uda ci sie ja przezimowac.
Co do opuchlaków to u mnie było kilkanaście sztuk w trakcie robienia rabaty, zniszczyłam je ale teraz nie patrzyłam, zaraz dzisiaj pogrzebe koło zurawek i poszukam...obym ich nie znalazał.
Zagrzewam sie do walki z nimi i zycze powodzenia !
Slawko 14:19, 19 sie 2013

Marzena2007 napisał(a)

Śliczna ta rozplenica, noo Ale ja bym w te miejsce wsadził jakąś roślinę o dużych liściach czy o pionowym pokroju, architektonicznym... Potrzeba mocnej przeciwwagi Takie sobie moje przemyślenia Pozdrawiam