Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Slawko 20:02, 28 wrz 2013

Jezuniu... no to się dziś napracowałaś! Ja w ogrodzie tylko rano byłem pooglądać sobie jak się mają moje perełki... a potem sprzątanie domu, bo w poniedziałek już wyjeżdżam do Krakowa... nie będę już tak często do Was zaglądał ale nie martwcie się, zapomnieć o Was, nie zapomnę... Pozdrawiam

P.S. Widzę, że chyba bergenie zostały, co?
ana_art 20:03, 28 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)

Widziałam w necie jak budować płotki z tyczek bambusowych aby ograniczać ich wzrost
Ponadto są posadzone w rogu działki przy macie i nie mają gdzie się rozłazić
he no ale one żekomo ziemią idą, odazu się usprawiedliwiam to tylko słyszane, doświadczenie nie mam. Przypomniałam sobie, że kiedyś u mojej babci ogród był malinami zarośnięty strasznie.
Pawlus 20:05, 28 wrz 2013

Ależ pracowity dzień miałaś. Za to efekty fantastyczne. Twoje trawy zachwycają coraz bardziej. A najbardziej podobają mi się te zwisające brzózki Long Trunk. Brzozy w tym roku coś kiepsko już wyglądają-plamy na liściach i szybko opadają. A Longi u Ciebie nienaganne. Na pewno u mnie się nad stawem pojawią.
leon60 20:06, 28 wrz 2013

Ogród wygląda obłędnie !
Marzenko jak z zimowaniem kiścieni, okrywasz je ?
Co do malin od dzieciństwa pamiętam, że jakoś specjalnie się nie rozłaziły, czasem coś wyrosło pół metra dalej ale to się wyrywało by ładnie w rządku rosły. Teraz mam trzyletnie i nic sie nie rozłazi także spokojnie
ana_art 20:17, 28 wrz 2013

No doczytałam do końca i powiem, że masz prawo być padnięta na twarz... trawy cudniste, kulki pod brzozą prezentują się idealnie. Sadzenia czosnków nie zazdroszcze brrrr, nie lubie ich sadzić a czekają na mnie...
Ja dzisiaj miałam totalnego lenia, okropny ból głowy i na NIC nie miałam siły
ana_art 20:18, 28 wrz 2013

leon60 napisał(a)
Ogród wygląda obłędnie !
Co do malin od dzieciństwa pamiętam, że jakoś specjalnie się nie rozłaziły, czasem coś wyrosło pół metra dalej ale to się wyrywało by ładnie w rządku rosły. Teraz mam trzyletnie i nic sie nie rozłazi także spokojnie
no widzisz
agniecha973 20:18, 28 wrz 2013

Przeniosłam od siebie - pogadamy u Ciebie

Marzena2007 napisał(a)
Aguś czy Ty masz maliny? Kiedy je tniesz? Czy je podpierasz i jak je podwiązywać. Wszystko oczywiście wygooglam ale praktyk dla mnie jest guru

Maliny mam, a jakże by inaczej. Żeby cokolwiek doradzić musisz napisać jakie maliny kupiłaś, bo są takie, które owocują późnym latem / jesienią i są takie, które tylko latem, najczęściej w lipcu. Ich uprawa znacznnie sie różni. Podejrzewam, że masz jesienne, ale poczekam na odpowiedź.

EDIT: Moje sie rozłażą, tzn. zwiększaja średnicę całego nasadzenia.
AlKa 20:50, 28 wrz 2013

Kawał roboty Marzenka skąd tyle siły w jednej osóbce, a Miskanty giganty
Madzenka 21:04, 28 wrz 2013

agniecha973 napisał(a)
Przeniosłam od siebie - pogadamy u Ciebie

Maliny mam, a jakże by inaczej. Żeby cokolwiek doradzić musisz napisać jakie maliny kupiłaś, bo są takie, które owocują późnym latem / jesienią i są takie, które tylko latem, najczęściej w lipcu. Ich uprawa znacznnie sie różni. Podejrzewam, że masz jesienne, ale poczekam na odpowiedź.

EDIT: Moje sie rozłażą, tzn. zwiększaja średnicę całego nasadzenia.

No to mi zabiłaś ćwieka..... Już ciemno to nie pobiegnę sprawdzić jakie odmiany.... Mam owocujące w lipcu i mam jesienne......
Madzenka 21:07, 28 wrz 2013

leon60 napisał(a)
Ogród wygląda obłędnie !

Kiścienie zimują znakomicie. Sadziłam zwykłe kiścienie jesienią 2011 - niemal wszytsko mi wtedy w ogrodzie wymarzło (słynna mrożna i bezśnieżna zima) a kiścienie przeżyły w znakomitej kondycji. Polecam. Te na zdjęciu to odmiana zeblid, szczególnie je lubię, bo mozna je ciąć w kulki i wybarwiaja sie na płomienny czerowono-bordowy kolor.