Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 21:30, 28 wrz 2013

Dasia napisał(a)
Jakie cudne widoki

Dziękuję Dasiu
ewa004 21:37, 28 wrz 2013

Wiesz Marzenko że myślę czy nie skopiuję jednak od Ciebie nasadzeń pod trzmielinami
Masz coś przeciw ?
monteverde 21:49, 28 wrz 2013

Marzenko wpadłam w odwiedziny ale pracy dużo wykonałaś, tyle przesadzania ale efekt wyborny miscanty maja piękne kłosy, budleja u mnie też kwitnie, obcinam regularnie przekwitnięte kwiatostany może wytrzyma do przymrozków ślicznie w Twoim ogrodzie miło w nim posiedzieć pozdrawiam
baraga1904 22:04, 28 wrz 2013

...wpadam tylko na chwilkę się przywitac...bo u mnie imprezowanie trwa...
...czytam ile się napracowałas...ale po ogrodzie to widac... wypieszczony.....
Dasia 22:11, 28 wrz 2013

Ja swoje w kwestii malin dorzucę - mam doświadczenie z tymi letnimi. U rodziców jeden maliniak powstał właśnie przez to, że się korzeniami od sąsiadów przedostały (ogrodzenie z siatki bez podmurówki), ale rodzicom to nie przeszkadzało, bo ich poprzednie krzaki zasłoniły powoli dwa duże orzechy i słabo owocowały. Ale maliny mają szanse w miejscu gdzie się niewiele dzieje. Jak się kosi trawę, czy pieli to i młodą sadzonkę maliny bez problemu można usunąć.
agniecha973 22:13, 28 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)

No to mi zabiłaś ćwieka..... Już ciemno to nie pobiegnę sprawdzić jakie odmiany.... Mam owocujące w lipcu i mam jesienne......

Najprościej mówiąc:
1. lipcowe maliny owocują na pędach drugorocznych, wiec po owocowaniu wycinamy te, które w tym roku owocowały, a te, które dopiero urosły trzeba "zachować" na przyszły rok rozpinając na wybranych konstrukcjach; takich nie uprawiam, bo za dużo z nimi roboty
2. tzw. maliny powtarzające (np. Polana, Polka, Poranna Rosa) owocują ~ od połowy sierpnia do mrozów, owocują na pędach jednorocznych czyli na jesien lub wiosną wycinamy ok. 10 cm nad ziemią i gotowe

Na pewno musisz posadzić osobno jedne i drugie, bo przy tych pierwszych musisz zostawiać pędy, jak wymieszasz, nie będziesz wiedziała co wyciąć.
Tess 22:22, 28 wrz 2013

Madżenko, jak się zowie ten carex odzyskany, co na rabatę pięknościową (kuchenną) trafił?
Tess 22:25, 28 wrz 2013

ewa004 napisał(a)
Wiesz Marzenko że myślę czy nie skopiuję jednak od Ciebie nasadzeń pod trzmielinami
Masz coś przeciw ?

O żesz, ludzie, trzymajcie mnie! A jak Ci Madżenkowe trzmieliny z Madżenkowymi nasadzeniami pokazałam, to noskiem kręciłaś
butterfly 22:26, 28 wrz 2013

ja mam jesienne - owocuja do tej pory, malinówke już druga nastawiłam , soków to juz mam średnoi liczyc z 20l albo i więcej polecam
ewa004 22:28, 28 wrz 2013

Tess napisał(a)

O żesz, ludzie, trzymajcie mnie! A jak Ci Madżenkowe trzmieliny z Madżenkowymi nasadzeniami pokazałam, to noskiem kręciłaś

Nie kręciłam noskiem ,własnie dzięki Tobie Marzenki trzmelinki jeszcze raz wzięłam pod lupę
Tesiu nie nerwuj się tak szybko