Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Wieloszka 19:54, 18 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)

Mnie trzęsie na myśl, ze do Pana Złotej Rączki muszę zadzownic i ustalić oględziny, termin prac i cene... Aż mnie trzesie od dwóch dni i się wzbraniam Pan Żlota Rączka lubi u nas przebywac, jak sie rozgosci to się do wakacji go nie pozbędę....

Przepraszam, ale nie cierpię takich fachowców, choćby mieli najbardziej złote rączki na świecie
No i gdzie fotki róż, co już dotarły? Wielkie sadzenie w weekend będzie - jak Ty wytrzymasz do soboty?
Pszczelarnia 20:00, 18 lut 2014

Madżen, jak Ci zakwitną irysy, jeśli krokusów nie ma. No nie ma? Gdzie są?

Ale ze mnie ......, a ja myślałam, że to palenisko za grilla też robi. A to funkcja grzewcza.

A teraz opowieść prawdziwa. W dawnych czasach ( i teraz) Anglicy mieli otwarte paleniska - kominki w domach. W Polsce w powszechnym użyciu były piece kaflowe. I ci Anglicy pytali się Polaków - a na co patrzycie wieczorami, jak ognia nie widać?
Ot, co palenisko / woda - muszą być w ogrodzie także.
Bogdzia 20:03, 18 lut 2014

Moje iryski wyrosły na ok 13 cm przed mrozami i takie zostały , pączków nie maja chyba podmarzły troche i nie mogą sie zregenerowac a wasze już będą kwitnąc to chociaz na Wasze popatrzę. Pozdrówka.
bociek 20:30, 18 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)

Kasiek ty się nie stresuj, ty zacznij negocjować z M. Nam instruktaż w sobotę zrobiła Gabisia

Wysłałam i namiary

Dzieki Ci dobra Kobieto, jestes Najlepsiejsza. Ja mam tyle do negocjowania z zonem, ze on chyba oszaleje od tych naciskow

Chociaz pochwale sie sukcesem. Ostatnio mu mowie, fiesz, tutaj chcialaby zmienic troche, i tutaj moze tez, a to moze bysmy wykopali i oddali Mamie, bo mam inny pomysl na to miejsce... I paczam z taka pewna niesmialoscia czy od razu huknie, czy jeszcze da szanse siem wycofac I nage slyszem i uszom nie wierze: Rob co chcesz, to Twoj ogrod... Scenka opadla... Bo do tej pory kazdego chabazia bronil jak Ordon Reduty co najmniej
Do dzisiaj siem szczypie co chwila tak trudno uwierzyc
MarzkaW 20:31, 18 lut 2014

Marzenko na spotkanie jak najbardziej jestem chętna a co do własnego wątku to jeszcze chwilkę i się za niego zabiorę aaa i na pewno będziecie doradzać...Co do ambrowców polecam gorąco. Mam 4 i są piękne. Na jesień są fantastycznie czerwone, jak na razie (a są u mnie 3 lata) nie miałam z nimi żadnych problemów, są zdrowe i zachwycają. Liście po roztarciu mają mocny zapach ambry
Pozdrawiam serdecznie
Madzenka 20:40, 18 lut 2014

Melduję, że ja ma krokusy głownie wielkokwiatowe, ktore zwę królewskimi, kwitną póżniej
Róze w kartonie.... Idę otworzyć a potem powitać sie wieczornie z Ewką.... Zatem znikam na dlużej...
Madzenka 06:58, 19 lut 2014

MarzkaW napisał(a)
Marzenko na spotkanie jak najbardziej jestem chętna a co do własnego wątku to jeszcze chwilkę i się za niego zabiorę aaa i na pewno będziecie doradzać...Co do ambrowców polecam gorąco. Mam 4 i są piękne. Na jesień są fantastycznie czerwone, jak na razie (a są u mnie 3 lata) nie miałam z nimi żadnych problemów, są zdrowe i zachwycają. Liście po roztarciu mają mocny zapach ambry
Pozdrawiam serdecznie

Oj to chyba mnie przekonałaś do ambrowców. Czy zimą 2011/2012 nie wymarzły, bo rozumiem że sadzilaś wiosną 2011?
Madzenka 07:01, 19 lut 2014

bociek napisał(a)

Dzieki Ci dobra Kobieto, jestes Najlepsiejsza. Ja mam tyle do negocjowania z zonem, ze on chyba oszaleje od tych naciskow

Chociaz pochwale sie sukcesem. Ostatnio mu mowie, fiesz, tutaj chcialaby zmienic troche, i tutaj moze tez, a to moze bysmy wykopali i oddali Mamie, bo mam inny pomysl na to miejsce... I paczam z taka pewna niesmialoscia czy od razu huknie, czy jeszcze da szanse siem wycofac I nage slyszem i uszom nie wierze: Rob co chcesz, to Twoj ogrod... Scenka opadla... Bo do tej pory kazdego chabazia bronil jak Ordon Reduty co najmniej
Do dzisiaj siem szczypie co chwila tak trudno uwierzyc

Ups , Kasia chyba jestes na etapie, ze osobisty Żon zacznie sugerować zmiany... Potfora juz sobie pod własna piersia wyhodowalaś
Jak mi rok temu zaproponowal przesadzenie kosaćców syberyjskich , to mało żywym trupem nie padłam, do dzisiaj dojść do siebie nie moge ! Oczywiscie sam musial je wykopac
Madzenka 07:03, 19 lut 2014

Bogdzia napisał(a)
Moje iryski wyrosły na ok 13 cm przed mrozami i takie zostały , pączków nie maja chyba podmarzły troche i nie mogą sie zregenerowac a wasze już będą kwitnąc to chociaz na Wasze popatrzę. Pozdrówka.

Mi na szczęście gruba warstwa kory zapobiegła wyrastaniu cebulowych zimą. Teraz też są opóżnione, zawsze tak mam. Krokusy próbowały w styczniu wykiełkować ale po obsypaniu korą nadal siedza w ziemi i powoli się przebijają. Mimo, ze stopniowo planuję eleiminację kory na rzecz kompostu to jednak nad cebulowymi chyba zostawię.
Madzenka 07:05, 19 lut 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Madżen, jak Ci zakwitną irysy, jeśli krokusów nie ma. No nie ma? Gdzie są?

Ale ze mnie ......, a ja myślałam, że to palenisko za grilla też robi. A to funkcja grzewcza.

A teraz opowieść prawdziwa. W dawnych czasach ( i teraz) Anglicy mieli otwarte paleniska - kominki w domach. W Polsce w powszechnym użyciu były piece kaflowe. I ci Anglicy pytali się Polaków - a na co patrzycie wieczorami, jak ognia nie widać?
Ot, co palenisko / woda - muszą być w ogrodzie także.

Właśnie taką fukcję dekoracyjną musi pełnić palenisko w Ogrodzie. Do szczęścia w zimne wieczory na kanapach brakuje mi płomienia. Lampiony to zdecydowanie za mało