Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Chwasty w trawniku

Chwasty w trawniku

Gosiek33 12:32, 06 lip 2016

AsiaK_Z napisał(a)
Wklejam może się przyda encyklopedia chwasów i jeszcze taka publikacja

rewelacja, szczególnie zdjęcia poszczególnych etapów rozwoju
LukaszT 12:40, 06 lip 2016

To nie takie proste jak by się wydawało. Teraz to mam mętlik jak przejrzałem fotki
Gosiek33 12:48, 06 lip 2016

Ale to są chwasty dla rolników, u mnie ożanka jest bardzo pożądana... i parę innych roślin n. ostróżeczka polna - urocza roślinka

za to chwastnica zaraz będzie w okres kwitnienia i tu walczyć trzeba
LukaszT 12:56, 06 lip 2016

Na chwastnice lokalny ogrodnik proponuje pumę. Proponował by na jakimś małym kawałku obadać działanie. On uważa że preparat jest dobry. Tylko ja nie wiem co u mnie rośnie.
Komzi 21:25, 06 lip 2016

A ja walczę dalej z trawnikiem codziennie grabie i etapami wyrywam chwasty. Zrobiłem tez oprysk na dwuliścienne, użyłem staranne.
1. Sporo mam czegoś takiego co listki ma praktycznie identyczne jak trawa ale wypuszcza taka łodyżkę zakończonąnasioni.
Byłby to ktoś w stanie zidentyfikować. Czy koszeniem jestem sie w stanie tego pozbyć ???
2. Na ostatnim zdjęciu jest taki specyficzny rodzaj trawy. Czy to normalne ze puszcza łodyżkę na bok i na nim kilka liści, no chyba ze w ten sposób sie zagęszcza. Możliwe ze był w mieszance?(agroland herkules)

I jeszcze rzut na całość trawnika. Po dwóch wysokich koszeniach wyglada dużo lepiej.

Dodałem lepszej jakości zdjecia, powinno na nich byc wszystko ładnie widać. Z góry dziękuje za pomoc.

reebok 17:58, 07 lip 2016

To jest Życica trwała. Znajduje się w każdej mieszance traw. Podstawowy gatunek w trawnikach.
LukaszT 08:08, 08 lip 2016

No właśnie u mnie lokalny ogrodnik był i stwierdził że to taki gatunek trawy się bardziej wysiał.Czyli żaden chwast.
Komzi 20:14, 08 lip 2016

reebok napisał(a)
To jest Życica trwała. Znajduje się w każdej mieszance traw. Podstawowy gatunek w trawnikach.

Rozumiem, że chodzi o ostatnie zdjęcie?
To co znajduje się na pierwszych trzech zdjęciach ma dużo mniejsze blaszki liściowe, no i wyrasta z niego łodyżka z nasionami.
Czy może też to jest jakiś gatunek trawy z mieszanki ?

Nie chciałbym wyrywać czegoś co tak naprawdę jest ładną trawką
reebok 22:29, 08 lip 2016

Tak wygląda Życica trwała. Porównaj kłos. Moim zdaniem jest na każdym zdjęciu.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/40/Illustration_Lolium_perenne0.jpg
luqi 22:44, 11 lip 2016

Witajcie,

Widzę, że dużo osób chce się podzielić swoim doświadczeniem w zwalczaniu tego chwasta. Chwastnica pojawiła się i u mnie w tym roku. Jedyny sposób żeby się go pozbyć to sposób "na kolana". Doczytałem też żeby nisko kosić i ograniczyć podlewanie. Tylko jak jeśli mamy upały? Jak jeszcze mogę uratować ten trawnik?

Pozdrawiam,
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies