Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród to moje hobby

Ogród to moje hobby

FrancoPolo 20:21, 22 kwi 2014

FrancoPolo 20:26, 22 kwi 2014

Tutaj jeszcze klon SHIRASAWANUM AUREUM który rozwija dopiero liście.
grembosia 20:30, 22 kwi 2014

Ależ cudnie u Ciebie, a te klony powalają na kolana.
To bajka jakaś...
Anita1978 21:00, 22 kwi 2014

FrancoPolo napisał(a)
Tutaj jeszcze klon SHIRASAWANUM AUREUM który rozwija dopiero liście.

Mam go, ale baaaaardzo kiepsko rośnie, chyba go przesadzę w inne miejsce....na jakim stanowisku rośnie u ciebie i jak go pielęgnujesz??? Masz może zdjęcie całego?
FrancoPolo 22:40, 22 kwi 2014

Anita1978 napisał(a)

Mam go, ale baaaaardzo kiepsko rośnie, chyba go przesadzę w inne miejsce....na jakim stanowisku rośnie u ciebie i jak go pielęgnujesz??? Masz może zdjęcie całego?
Te klony bardzo,ale to bardzo powoli rosną. Najlepiej w półcieniu. Ostatnie letnie upały i ostre słońce lubi ich przypiekać. Za tydzień jak dobrze się rozwiną to je pokarzę. Pozdrawiam Anitko i zaglądaj do mnie.
BarbaraM 08:04, 23 kwi 2014

Dziękuję za piękne zdjęcie tych klonów.
Urzekają...
I rzeczywiście shirasawy "Aureum" i nie tylko rośnie bardzo wolno.
"Autumn Moon" u mnie też ma dopiero ledwo rozwijające się listeczki.
"Aureum" też mam. Ogólnie piękne i warto na nie poczekać.A w tym czasie podziwiać u siebie inne klony.
Poza tym myślę że nie warto ich ciągle przesadzać bo to znowu zmniejsza przyrosty. Zamiast energia na przyrosty zielone idzie w regenerację korzeni.
Powinieneś częściej pokazywać swoje klony z bliska i z daleka.Teraz i później bliżej lata i jesieni.
FrancoPolo 09:00, 23 kwi 2014

BarbaraM napisał(a)
Dziękuję za piękne zdjęcie tych klonów.
Urzekają...
I rzeczywiście shirasawy "Aureum" i nie tylko rośnie bardzo wolno.
"Autumn Moon" u mnie też ma dopiero ledwo rozwijające się listeczki.
"Aureum" też mam. Ogólnie piękne i warto na nie poczekać.A w tym czasie podziwiać u siebie inne klony.
Poza tym myślę że nie warto ich ciągle przesadzać bo to znowu zmniejsza przyrosty. Zamiast energia na przyrosty zielone idzie w regenerację korzeni.
Powinieneś częściej pokazywać swoje klony z bliska i z daleka.Teraz i później bliżej lata i jesieni.
Witaj. Basiu raczej z tym przesadzaniem to raczej nie ryzykować chyba że nie ma innego wyjścia. I tak jak piszesz regeneracja korzeni jest trudna. Przesadzać wczesną wiosną jak jeszcze są w pąkach. Sam w ubiegłym roku zniszczyłem jeden bo wiosna przyszła póżno i nie zdążyłem z wszystkim .Klon był już w liściach i niestety padł. Był to Sango kaku. Obecnie mam już drugi który udało mi się kupić po przecenie i obecnie rośnie w doniczce i wyjątkowo ładnie rośnie.
FrancoPolo 19:31, 24 kwi 2014

KOCHAM OGRÓD to nowe czasopismo które dzisiaj się ukazało a w nim prezentacja mojego ogrodu. Polecam.
Lukasz2013 20:30, 24 kwi 2014

FrancoPolo napisał(a)
KOCHAM OGRÓD to nowe czasopismo które dzisiaj się ukazało a w nim prezentacja mojego ogrodu. Polecam.

Gratuluje.
Margarete 00:16, 25 kwi 2014

Przebiegłam szybciorem przez twój wątek i stwierdzam że ogród masz niesamowity, jakie kompozycje roslin, jakie okazy, jakie fajne elementy kultury wschodu w połączeniu z klonami i żwirkiem - super. Publikacji w czasopismie tez gratuluję !

Zwracam sie do ciebie jako człowieka z duzym doświadczeniem w zakresie uprawy klonów palmowych.
Mam u siebie w ogrodzie od 8 lat klona palmowego - chyba odmiany atropureum - nie wiem bo kupowany był w okresie "przedogrodowiskowym" i wtedy był dla mnie to po prostu klon palmowy o bordowo-czerwonych lisciach. Egzemplarz nabyłam w arboretum w Rogowie a więc dobre, wiarygodne źródło. Posadziłam go w miejscu chyba najgorszym z mozliwych, po srodku terenu ( wtedy jeszzcze trudno to było nazwac ogrodem) jako solitera, po akims czasie dałam mu jako tło zielony ostrokrzew. Klonik był narażony na przeciągi, ostre słonce itp... ale trzymał sie dzieknie. Pieknie urósł, zgrubiały mu konary, było ok. Przez pierwsze 5-6 zi, okrywałam go szczelnie na zime agrowłókniną ale od dwóch zim tego nie robię, uznając że juz jest z niego dorosły osobnik. I w tym roku, po takiej słabej zimie niespodzianka - jeden konar- cały od dołu do góry - praktycznie połowa rosliny nie ma zawiązków młodych liści. Wyglada jakby zmarzł...........a przecież zima była wyjatkowo lekka.........co robic? czekac dalej? odpiłowac tę częśc rośliny? szkoda mi go bardzo............
Jutro zrobie fotki i zamieszczę w swoim wątku
Poprosze o porade