Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród to moje hobby

Ogród to moje hobby

FrancoPolo 23:23, 14 kwi 2014

Katkak napisał(a)
To jednak odpuszczę, zostanę przy rozmnażaniu hortensji - to jednak znacznie prostsze, a satysfakcja równie ogromna Ale mimo wszystko dziękuję, że wytłumaczyłeś mi co i jak Będę się cieszyć Twoimi klonami, są najpiękniejsze - bez dwóch zdań
Kasiu nie odpuszczaj zawsze możesz spróbować może pójdzie Ci lepiej niż mnie .
laurowisnia 10:25, 15 kwi 2014

FrancoPolo napisał(a)
Witaj Kasiu. Sadzonki klonów robię już w czerwcu a w tym roku o miesiąc wcześniej zwykle do połowy lipca. Pęd 12cm gr ołówka na 3 listki pod słoik. Bardzo trudno się ukorzeniają, a jak już jako tako się ukorzenią to nie przetrwają po zimie pomimo że są w piwnicy bo są zbyt słabe. Na 10 sadzonek ostała się jedna która już ma 2 lata i teraz rozwija się 3 sezon Ale i tak mam dużą satysfakcję że to moja. Teraz będę budował taką małą szklarenkę specjalnie dla sadzonek bo one musza mieć dużą wilgotność powietrza i temperaturę ziemi 23 C.Pozdrawiam

Piszesz pewnie o klonach palmowych. Wiesz, ja w tamtym roku bardzo wczesną wiosną przy przycinaniu klona polnego wsadziłam w ziemię gałązki. Teraz niedawno odkryłam, że prawdopodobnie się ukorzeniły. Co myślisz, może warto spróbować z palmowymi, może z tymi silniej rosnącymi. Na zimę trzeba by było te sadzonki jednak dobrze przysypać. Może wsadzić blisko domu, aby miały cieplej i zaciszniej.
FrancoPolo 14:50, 15 kwi 2014

laurowisnia napisał(a)

Piszesz pewnie o klonach palmowych. Wiesz, ja w tamtym roku bardzo wczesną wiosną przy przycinaniu klona polnego wsadziłam w ziemię gałązki. Teraz niedawno odkryłam, że prawdopodobnie się ukorzeniły. Co myślisz, może warto spróbować z palmowymi, może z tymi silniej rosnącymi. Na zimę trzeba by było te sadzonki jednak dobrze przysypać. Może wsadzić blisko domu, aby miały cieplej i zaciszniej.
Witaj Agatko. Eksperymenty są jak najbardziej wskazane z tym że nie wszystkie klony da się ukorzenić. Widziałem że szczepią je na podkładkach zwykłego klonu japońskiego, ale nie zawsze uda się tą metodą uzyskać wierną kopię oryginału. Widziałem odrosty klona szczepionego i podkładki. Jakby dwa w jednym. Może polny łatwiej się przyjmuje, ale sadzonki klonów japońskich muszą być zamgławiane mieć wysoką temperaturę podłoża. Pozdrawiam.
laurowisnia 15:37, 15 kwi 2014

Szczepienie jest na pewno szybszą i tańszą metodą rozmnażania stosowaną przez szkółki, a nasze sadzonkowanie z kolei bardziej dostępne dla nas amatorów do wykonania. Nie jest łatwe, ceny klonów o tym świadczą. Udało mi się wcześniej ukorzenić miłorząb i morwę. Spróbuję kiedyś z klonami japońskimi, na razie mam za mało materiału do prób - muszę nad tym popracować.
FrancoPolo 19:09, 21 kwi 2014

Rozwijające się klony japońskie są pełne uroku.
FrancoPolo 19:12, 21 kwi 2014

FrancoPolo 19:15, 21 kwi 2014

FrancoPolo 19:18, 21 kwi 2014

Nati 19:48, 21 kwi 2014

piękne ostatni chyba katsura ma wyjątkowe listki !
FrancoPolo 20:08, 21 kwi 2014

Nati napisał(a)
piękne ostatni chyba katsura ma wyjątkowe listki !
Witam świątecznie. Ten ostatni to Orange dream. A tak wygląda Katsura.