Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatowy ogródek Monteverde

Kwiatowy ogródek Monteverde

monteverde 20:46, 22 lut 2015

Kasya napisał(a)
A odmiana colorado ? Miałaś może ?

Kasyu Colorado to mieszanka są tam białe, różowe i kremowe kolory bardzo ciekawa jej nie miałam
bogumila 21:45, 22 lut 2015

Aniu...pozdrawiam i zostawiam fotkę...
Mala_Mi 21:46, 22 lut 2015

Filmiki obejrzałam A nawet kilka innych
Ślimaki zostawiłam w spokoju
U mnie krwawniki rozłaziły sie na boki.. i z każdego fragmentu odrastały... i odrastają.. ale u mnie glina to tak sie zachowują ekspansywnie i wykładają się. Szkoda, bo poza tym sa fajne.
Katkak 21:50, 22 lut 2015

Aniu jak to jest? Skoro w swoim ogródku mam niebieskie orliki, zebrałam jesienią nasionka i wysiałam, to też niebieskie wyrosną? Czy nie koniecznie?

I drugie pytanie: hortensje rozmnażane przez odkłady (mniejsza o to czy ogrodowe, czy bukietowe)już po ukorzenieniu można odciąć od rośliny matecznej i przesadzić w inne miejsce tego samego roku? Czy dopiero kolejnej wiosny?

Z góry dziękuję.
Rench 00:56, 23 lut 2015

monteverde napisał(a)

Reniu jeżeli masz jak to piszesz "chwastową" odmianę to tnij i wrzucaj na kompost bardzo dobrze przyśpiesza kompostowanie tak jak i rumianek czy inne zioła np. żywokost Renia te ślimaczki są bardzo proste chyba raczej się boisz spróbować?

Może spróbuję sama jak choróbsko przepędzę,bo póki co męczą mnie najdrobniejsze czynności.
Ale moje próby z drożdżowym ciastem koszmarnie się kończą
Madzenka 01:44, 23 lut 2015

Pozdrawiam Aniu i zyczę abyś dzisiaj znalazła chwilę dla ogrodu
monteverde 10:31, 23 lut 2015

bogumila_bienko napisał(a)
Aniu...pozdrawiam i zostawiam fotkę...

Dzięki Bogusiu, pamiętam jak mierzyłyśmy olbrzymie kwiatostany ostróżek w rajskim
monteverde 10:34, 23 lut 2015

Katkak napisał(a)
Aniu jak to jest? Skoro w swoim ogródku mam niebieskie orliki, zebrałam jesienią nasionka i wysiałam, to też niebieskie wyrosną? Czy nie koniecznie?

I drugie pytanie: hortensje rozmnażane przez odkłady (mniejsza o to czy ogrodowe, czy bukietowe)już po ukorzenieniu można odciąć od rośliny matecznej i przesadzić w inne miejsce tego samego roku? Czy dopiero kolejnej wiosny?

Z góry dziękuję.

Trudno powiedzieć, samosiewy zazwyczaj nie powtarzają cech rośliny matecznej i z roku na rok maja słabsze kolory ale jak swoje zebrałaś, to może
Można tylko żeby system korzeniowy był mocny a nie 2 korzonki
monteverde 10:37, 23 lut 2015

Rench napisał(a)

Może spróbuję sama jak choróbsko przepędzę,bo póki co męczą mnie najdrobniejsze czynności.
Ale moje próby z drożdżowym ciastem koszmarnie się kończą

Renia ja też tak mam jak czegoś nie umiem to nie za chętnie za to się zabieram, ale próbuj bo to na prawdę łatwizna
Renia to zdjęcie wstawiłam na fb dla jednego wlocha i oszaleli porządnie ponad 100 lików już ma
monteverde 10:38, 23 lut 2015

Madzenka napisał(a)
Pozdrawiam Aniu i zyczę abyś dzisiaj znalazła chwilę dla ogrodu

Chwilkę znajdę dla ogrodu ale nie do pracy bo mokro wczoraj padało, a dzisiaj zbyt zimno, ale wpadnę popatrzeć, miłego tygodnia Marzenko