Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek

kasiek 17:00, 18 kwi 2015

Katkak napisał(a)
Kasia, ale u Ciebie już dużo tulipanów. U mnie dopiero pierwszy startuje .

To jeden gatunek zakwitł to Emperor, genialne! Pozostałe w pąkach ale z każdy dniem jest coś nowego

kasiek 17:05, 18 kwi 2015

Nallar napisał(a)
Pokazałaś piękną wiosnę.
Kasiu udowodniłaś że podawane terminy przesadzania roślin to jakaś bajka
Macham i słonka życzę.

No moze nie do konca bajka - miałam dużo szczęścia, że moje przypuszczenia sie sprawdziły, wystarczy że zima była by sroga i po robocie... Jednak taka jak była nie narobiła szkód. Zaznaczam jednak że po przesadzeniu zakrywałam ziemię wokół pnia najpierw liśćmi potem szmatami, recznikami lub starymi kurtkami. Najbardziej bałam się o metasekwoję bo ja przesadzałam w styczniu, prosto przed nadejściem zimy (tzn śniegu). Ma ponad 4 metry ... na szczęście się opuściła

Albo wiśnia i berberys przesadzony w grudniu...

Jak widać oba żyją
kasiek 17:09, 18 kwi 2015

Agania napisał(a)
Jesteś mistrzynią przesadzania...ja też dzielę prymulki, wiosna z nimi jest taka wesoła...piękne tulipanki

Ja nawet nie dzielę tylko wyrywam siewki i przesadzam Ale mam juz ich zatrzęsienie i cunie bo je uwielbiam
Podzieliłam je kolorystycznie - nad wodą różowe ... (fioletowe są główkowe)

a przy altanie babcinej białe, teraz w towarzystwie kwitnących sasanek
kasiek 17:11, 18 kwi 2015

ewsyg napisał(a)

Pytałaś o kaliny mam dwie - koralową i japońską i obie będą pierwszy raz kwitnąć w tym roku

Ale marzy mi się jeszcze różowa
Dorota123 17:11, 18 kwi 2015

Kącik japoński zawsze wygląda czarująco. Dużo kolorków już jest u Ciebie.
kasiek 17:17, 18 kwi 2015

zawitka napisał(a)
Jak ja lubię u Ciebie spacerować po tych zaczarowanych zakamarkach .Zajrzyj do mnie

Zaraz zajrzę, miałam przymusowe wolne bo babcie mam w szpitalu... Dzis pieliłam jej ogródek, tak więc pracę ogrodową mam zawsze zapewniona

kasiek 17:25, 18 kwi 2015

Margaret_ka napisał(a)
Kasiu twój ogród nabiera kolorów z dnia na dzień.
Jak pięknie jest już przy oczku i inne zakamarki nabieraja barw.
A córa lubi pomagać Ci w ogrodzie? Ma podobne zamiłowanie jak mama?

Córy lubią ogród bardzo, mniejsza czasem pomaga podlewać a starsza uwielbia sekator
Ale generalnie to najfajniejsze jest łażenie po drzewach i obserwacja życia

kasiek 17:26, 18 kwi 2015

malkul napisał(a)
Kasiu a jak sie miewa twój grab bonsai?

Powoli budzi sie do życia ...

kasiek 17:31, 18 kwi 2015

Milka napisał(a)
Twój ogród, to jak zaczarowany ogród, ma taki ciekawy klimat, tajemnicę, tyle tu roslin, nigdzie nie można obojętnie przejść, mnóstwo okazów, chocby metasekwoja
Ciekawa jestem, czy po kwitnieniu tniesz swoją mahonię, ja tak. A wiesz Kasiu, że jej owoce są jadalne i można na kompot lub galaretki dac?

I coś mi się zdaje, ze te eleganckie tulipany i u mnie, one co rok pięknie kwitną i na dodatek bardzo długo

i zapomniałam, zazdraszczam kwitnienia judaszowca, mój nadal nic, tylko listki sie pokazały, 4 lata juz czekam

Dzięki
Jest kilka okazów która bardzo lubię np kiścienia, który teraz zawiązał fajne kwiatostany

Wiślienkę Royal która powolutku otwiera swoje koszyczki...

I oczywiście moja gwiazdeczkę która powoli zaczyna tracić swoje cudne płatki

A co do judaszowca to zobaczymy, ma być zimno a on kwitł mi tylko dwa razy i to kilka lat temu...
kasiek 17:36, 18 kwi 2015

Mathildis napisał(a)
A moje mahonie rozleniwione w tym roku i jeszcze troszkę będę musiała na nie poczekać.
za to Tulipany Exotic Emperor i sasanki u mnie troszkę bardziej zaawansowane
Piękne sa te tulipki i mam nadzieję, że Irenka prawdę mówi i że bez wykopywania pięknie kwitną co roku... o ile mnie pamięć nie myli AnaArt też tak twierdziła

Idę zobaczyć co jeszcze w Twoim ogrodzie ostatnio się działo...

P.S. ruda u mnie była, zrobiłam kilka zdjęć, ale wstawię później - muszę troszkę pograndzić na innych wątkach

Machonie juz rozkwitają, mam stare i nowe, uwielbiają je trzmiele

Jak będą kwitły tulipanki to zobaczymy, u mnie drugi rok i nadal zachwycające W zeszłym roku były takie:

a w tym roku takie:

Jk widać - równie piękne