Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój nowy stary ogród

Mój nowy stary ogród

malgorzata_s... 14:08, 04 wrz 2013

Tulipany muszą całkowicie zaschnąć przed wykopaniem. Po przekwitnięciu zcina się tylko kwiat aby nie tworzył nasion ale uwaga każdy kolor innym nożem inaczej się pomieszają kolory.
dorciabe 14:19, 04 wrz 2013

To jak to cebulki tulipańskie nie zimują w ziemi?
16:35, 04 wrz 2013
Zimują ale niektórzy wykopują je co rok,suszą i na jesień sadzą ponownie.Ja swoje tulipany wykopuję co trzy lata,oddzielam wtedy też cebulki przybyszowe,sadzę w nowe miejsce lub w to samo ale zaprawiam dołek kompostem by cebulki miały dużo składników pokarmowych w ziemi.Odkąd nornice załatwiły mi cebulki sadzę je w koszykach.
malgorzata_s... 16:58, 04 wrz 2013

One nie latują w ziemi .Można wykopywać co dwa trzy lata ale z dobrej ziemi. Z kiepskiej lepiej co roku. U mnie by pewno zgniły bo glina.Koszyki to też dobra sprawa.Tulipan kwitnąc powoduje że cebulka obumiera a pod spodem tworzy się nowa. Tak oto co roku cebulka jest coraz głębiej. Po pewnym czasie jest tak głęboko że wychodzą tylko liście bez kwiatka.
dorciabe 17:05, 04 wrz 2013

malgorzata_szewczyk napisał(a)
One nie latują w ziemi .Można wykopywać co dwa trzy lata ale z dobrej ziemi. Z kiepskiej lepiej co roku. U mnie by pewno zgniły bo glina.Koszyki to też dobra sprawa.Tulipan kwitnąc powoduje że cebulka obumiera a pod spodem tworzy się nowa. Tak oto co roku cebulka jest coraz głębiej. Po pewnym czasie jest tak głęboko że wychodzą tylko liście bez kwiatka.

Nie latują

Dzięki za wyjaśnienia
dorciabe 19:04, 04 wrz 2013

Uffff forsycja wydziabana Ile przestrzeni

Filip dzięki za zmotywowanie mnie, ona naprawdę była brzydka
Loosiuu 19:23, 04 wrz 2013

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Tulipany muszą całkowicie zaschnąć przed wykopaniem. Po przekwitnięciu zcina się tylko kwiat aby nie tworzył nasion ale uwaga każdy kolor innym nożem inaczej się pomieszają kolory.

Nie to nie tak. Nożem przenosimy wirus pstrości tulipana (TBV), jeśli jakaś roślinka jest zakażona. Od tego te zmiany kolorów Kolory się nie mieszają jeśli nie są chore.

Loosiuu 19:24, 04 wrz 2013

dorciabe napisał(a)

Filip dzięki za zmotywowanie mnie, ona naprawdę była brzydka

Zawsze do usług
malgorzata_s... 19:41, 04 wrz 2013

Dzięki znowu się czegoś nauczyłam. A jak rozpoznać czy są chore?
Katkak 21:05, 04 wrz 2013

Naoglądałam się, napatrzyłam i podziwiam twój śliczny ogród, pomysłowość i pracowitość I przyznaję się, że też lubię tak poupychać dużo. Będę zaglądać i podpatrywać