Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Radziu2013 08:57, 01 cze 2017

Jednej z moich róż chyba to samo dolega
Katkak 09:01, 01 cze 2017

Radziu2013 napisał(a)
Jednej z moich róż chyba to samo dolega

Prosiłam Ewcię z Doświadczalni o pomoc, więc pewnie się dowiemy co to za pieron. A żeby nie było kolorowo to jeszcze na powojniku takie badziewie odkryłam i też nie wiem co z tym robić.
Od wierzchu widać zgrubienie, a pod spodem pomarańczowe plamki.
hanka_andrus 09:25, 01 cze 2017

Znalazłam w necie choroby powojników:
Powojniki dotyka również rdza, objawiająca się widocznymi na górnej stronie blaszki liściowej okrągłymi lub owalnymi żółtymi plamami o średnicy kilku milimetrów. Na spodzie liści zauważymy pomarańczowe, wypukłe skupiska zarodników grzyba. Po 3 tygodniach przebiegu choroby obok istniejących pomarańczowych zarodników, zauważmy obecność brązowych, wzniesionych skupisk zarodników. Porażone liście ulegają deformacji, zasychają i z czasem opadają. Chorobę zwalczajmy zaraz po zauważeniu objawów. Porażone pędy usuwajmy i palmy. Usuwajmy również opadłe liście. Opryski preparatami Bymat AE, Dithane M45 WP, Biosept 33 SL oraz Bioczos BR wykonujemy 3-5 krotnie w tygodniowych odstępach. Podlewając rośliny unikajmy zwilżania liści.
Pluszakowa 09:25, 01 cze 2017

Kasiu z tym bukiem tricolor uważaj na mszyce i inne ssące. U mojej mamy w zeszłym roku padł wieloletni okaz bo za późno był zrobiony oprysk i już się nie pozbierał biedak tak go wyssały a jest piękny. Mi najbardziej podoba się wiosną ma takie piękne pączki liściowe
sylwia_slomc... 09:27, 01 cze 2017

A te plamki to nie jakieś jajeczka?, jeśli nie to pewnie grzyb( może rdza?)Podobne mam na kruszynie co roku

Ale ja nie o tym chciałam Świetne miejsce dla buczka znalazłaś Widzę, że oczka jeszcze nie ma, ale krzesełko do posiedzenia nad nim już stoi

I jeszcze coś mi się przypomniało wzięłabym teraz ten kwietnik z palety, gdzieś bliżej garażu bo w tym miejscu jest ta jasna studnia , a za nią altanka....za dużo mi tam tego na raz się zrobiło
Gdzieś przy garażu lub w pobliżu piwonii fajnie zagra
sylwia_slomc... 09:28, 01 cze 2017

I jeszcze rzuciło mi się w oczy, że tej jednej szopki i już prawie nie widać
A Aniołka wycałuj od Cioci
sylwia_slomc... 09:29, 01 cze 2017

Hania zawsze niezawodna Oberwij te listki i wywal w kosz lub spal.....ja bym musiała kruszynę do goła ogolić
abiko 09:32, 01 cze 2017

Kasia na powojniku to rdza niestety. Hania ma rację. Róża ma tylko poskręcane liście? Nic więcej?

kamila66 09:38, 01 cze 2017

Kasiu ale masz busz to lubię
Katkak 09:42, 01 cze 2017

abiko napisał(a)
Kasia na powojniku to rdza niestety. Hania ma rację. Róża ma tylko poskręcane liście? Nic więcej?

Tak, poskręcane liście i tyle. Nic więcej nie zaobserwowałam.