Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Katkak 09:43, 01 cze 2017

kamila66 napisał(a)
Kasiu ale masz busz to lubię

Też lubię takie gęstwiny . Dzięki Kama .
Katkak 09:43, 01 cze 2017

hanka_andrus napisał(a)
Znalazłam w necie choroby powojników:
Powojniki dotyka również rdza, objawiająca się widocznymi na górnej stronie blaszki liściowej okrągłymi lub owalnymi żółtymi plamami o średnicy kilku milimetrów. Na spodzie liści zauważymy pomarańczowe, wypukłe skupiska zarodników grzyba. Po 3 tygodniach przebiegu choroby obok istniejących pomarańczowych zarodników, zauważmy obecność brązowych, wzniesionych skupisk zarodników. Porażone liście ulegają deformacji, zasychają i z czasem opadają. Chorobę zwalczajmy zaraz po zauważeniu objawów. Porażone pędy usuwajmy i palmy. Usuwajmy również opadłe liście. Opryski preparatami Bymat AE, Dithane M45 WP, Biosept 33 SL oraz Bioczos BR wykonujemy 3-5 krotnie w tygodniowych odstępach. Podlewając rośliny unikajmy zwilżania liści.

Haniu jesteś niezastąpiona , dziękuję
Katkak 09:44, 01 cze 2017

Pluszakowa napisał(a)
Kasiu z tym bukiem tricolor uważaj na mszyce i inne ssące. U mojej mamy w zeszłym roku padł wieloletni okaz bo za późno był zrobiony oprysk i już się nie pozbierał biedak tak go wyssały a jest piękny. Mi najbardziej podoba się wiosną ma takie piękne pączki liściowe

Ok,będę czujna
Katkak 09:45, 01 cze 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
A te plamki to nie jakieś jajeczka?, jeśli nie to pewnie grzyb( może rdza?)Podobne mam na kruszynie co roku

Ale ja nie o tym chciałam Świetne miejsce dla buczka znalazłaś Widzę, że oczka jeszcze nie ma, ale krzesełko do posiedzenia nad nim już stoi

I jeszcze coś mi się przypomniało wzięłabym teraz ten kwietnik z palety, gdzieś bliżej garażu bo w tym miejscu jest ta jasna studnia , a za nią altanka....za dużo mi tam tego na raz się zrobiło
Gdzieś przy garażu lub w pobliżu piwonii fajnie zagra

Sylwuś ja nienawidzę tych betonowych słupków od ogrodzenia, a rolą tego kwietnika jest go zasłaniać .
sylwia_slomc... 09:45, 01 cze 2017

Acha
abiko 09:46, 01 cze 2017

Katkak napisał(a)

Tak, poskręcane liście i tyle. Nic więcej nie zaobserwowałam.

A rozchylałaś te poskręcane listki?
Katkak 11:15, 01 cze 2017

abiko napisał(a)

A rozchylałaś te poskręcane listki?

Tak, nic tAm nie ma.
kamila66 11:26, 01 cze 2017

Kasiu przyszłam po poradę Zrobiliśmy synciowi huśtawkę, chciałabym ją pokolorować różnymi kolorami jakiej farby czy bejcy najlepiej użyć?
Anda 11:31, 01 cze 2017

Katkak napisał(a)
Ewidentnie coś dolega róży Bracia Grimm. Młodym listkom coś jest. Mszycy nie ma, sprawdzałam.
Pomóżcie proszę

i zbliżenie listków

Hmm, czy mi sie wydaje, czy te inne listki tez sa takie lekko faliste?

Roslina ma ewidentnie stres. To moze byc niedobor skladnikow wywolany albo zlym nawozeniem, albo warunkami atmosferycznymi albo uszkodzeniami mechanicznymi na pniu ponizej. Sprawdzilas, jak roza wyglada blizej ziemi, czy sa jakies pekniecia na starszych galazkach, czy moze mrowki siedza jej w korzeniach?

Czasami to przechodzi samo, a czasem trzeba pomoc. Obetnij ta galazke do nastepnego zdrowego pieciolistka. Napisz prosze, jak ja nawozilas.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
07_Rene 11:32, 01 cze 2017

Katkak napisał(a)
Reniu obiecane zdjęcia klonu Paldiski. Nie gniewaj się, że dopiero dziś, ale wczoraj nie mogłam.

No co Ty Wieczorem to raczej nie zaglądam na forum, więc nawet nie zauważyłam.
Widzę, że klon dostał dystyngowaną miejscówę. Ciekawe co to z niego wyrośnie, bo w necie nigdzie nie znalazłam dorosłych okazów. Ja też mam szczepionego. Teraz trochę żałuje, bo unikam takich. To moje pierwsze szczepione drzewo.