Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Katkak 20:00, 07 paź 2013

Ania specjalnie dla Ciebie mały instruktaż
To zaczynamy od postarzania drewna i decoupage, ok? Będą Ci potrzebne zwykłe dwie farby akrylowe: brązowa i biała. Do kupienia w zwyczajnym markecie budowlanym. Oprócz tego klej do decoupage i lakier (można kupić matowy lub z połyskiem). Te rzeczy (tzn klej i lakier) kupowałam na allegro. I potrzebna jest oczywiście jakaś ozdobna serwetka i najzwyklejsza świeczka
1. Bierzesz jakąś deskę lub inne drewienko, które chcesz ozdobić. Jak to coś jest bardzo nowe, można delikatnie potraktować papierem ściernym, a nawet młotkiem żeby wyglądało na starsze. I malujesz całą (no niech będzie ta deska) na brązowo.
2. Jak wyschnie (po kilku godzinach) bierzesz świeczkę i pocierasz na brzegach i w różnych innych miejscach na desce.
3.Następnie malujesz (od razu po pocieraniu świeczką) białą farbą. I znowu czekamy kilka godzin.
4. Jak wyschnie bierzesz papier ścierny i mocno pocierasz żeby zetrzeć wosk. Spod wosku wyjdzie brązowy kolorek.
5. Następnie bierzesz serwetkę, wycinasz z niej co Ci się podoba, oddzielasz od niej dwie warstwy, aby została tylko jedna.
6. Smarujesz deskę cieniutko klejem, przykładasz serwetkę i kawałek po kawałeczku dociskasz palcami. Jak klej lekko przeschnie (jak dałaś nie za dużo to od razu) można polakierować i oto cała filozofia
elzbieta_g 20:58, 07 paź 2013

Katkak napisał(a)
Ania specjalnie dla Ciebie mały instruktaż
To zaczynamy od postarzania drewna i decoupage, ok? Będą Ci potrzebne zwykłe dwie farby akrylowe: brązowa i biała. Do kupienia w zwyczajnym markecie budowlanym. Oprócz tego klej do decoupage i lakier (można kupić matowy lub z połyskiem). Te rzeczy (tzn klej i lakier) kupowałam na allegro. I potrzebna jest oczywiście jakaś ozdobna serwetka i najzwyklejsza świeczka
1. Bierzesz jakąś deskę lub inne drewienko, które chcesz ozdobić. Jak to coś jest bardzo nowe, można delikatnie potraktować papierem ściernym, a nawet młotkiem żeby wyglądało na starsze. I malujesz całą (no niech będzie ta deska) na brązowo.
2. Jak wyschnie (po kilku godzinach) bierzesz świeczkę i pocierasz na brzegach i w różnych innych miejscach na desce.
3.Następnie malujesz (od razu po pocieraniu świeczką) białą farbą. I znowu czekamy kilka godzin.
4. Jak wyschnie bierzesz papier ścierny i mocno pocierasz żeby zetrzeć wosk. Spod wosku wyjdzie brązowy kolorek.
5. Następnie bierzesz serwetkę, wycinasz z niej co Ci się podoba, oddzielasz od niej dwie warstwy, aby została tylko jedna.
6. Smarujesz deskę cieniutko klejem, przykładasz serwetkę i kawałek po kawałeczku dociskasz palcami. Jak klej lekko przeschnie (jak dałaś nie za dużo to od razu) można polakierować i oto cała filozofia

ha! i bez pozwolenia ukradnę instrukcje pozdrowionka
Katkak 21:24, 07 paź 2013

Elunia ależ proszę bardzo i baw się dobrze
Katkak 21:35, 07 paź 2013

W jesiennym ubranku
i moje maleństwo śliczne
elzbieta_g 21:35, 07 paź 2013

ja uwielbiam malować, wszystkie altanki, pergole czy drzwi to z moją ręką malowane ale jeśli chodzi o takie dzieła sztuki to nie wiem czy dam radę, ale do odważnych świat należy
Katkak 21:43, 07 paź 2013

A co Ci szkodzi spróbować? Na 200% wyjdzie, nie ma innej możliwości. Ja tę instrukcję znalazłam w gazecie i tak już od roku się bawię. Też myślałam, że pewnie coś mi nie wyjdzie, ale w tym naprawdę nie ma się co nie udać Jak coś stworzysz to się pochwal, ok?
elzbieta_g 21:45, 07 paź 2013

ok! masz jak w banku
malgorzata_s... 21:45, 07 paź 2013

Śliczne te twoje kolorki ogrodowe. Hosta jeszcze taka śliczna u mnie już dawno padły.
elzbieta_g 21:47, 07 paź 2013

moje hosty też flaki, obcinacie je na zimę, czy dopiero wiosną
malgorzata_s... 21:49, 07 paź 2013

Ja obcinam bo mi się nie podobają takie brzydkie