Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Katkak 23:32, 07 paź 2013

Ania jak coś zmajstrujesz to się pochwal, ok?
Katkak 09:05, 08 paź 2013

Milusi początek dnia Kawa w moim ulubionym kubku przeglądanie Ogrodowiska. Za chwilkę pewnie jakieś drobne zakupy, a potem...do wieczora w pracy :/
Katkak 09:05, 08 paź 2013

Milusi początek dnia Kawa w moim ulubionym kubku przeglądanie Ogrodowiska. Za chwilkę pewnie jakieś drobne zakupy, a potem...do wieczora w pracy :/
ANIA 09:52, 08 paź 2013

Katkak napisał(a)
Ania jak coś zmajstrujesz to się pochwal, ok?

Motywator mi się włączył
gdzie_idziesz 09:53, 08 paź 2013

To Twoje pierwsze wrzosy?
To lepiej je okryj na zimę.
Nie wiem dlaczego mi prawie wszystkie pierwszy raz posadzone rośliny przemarzały zimą, lub chorowały latem. Może za bardzo się nimi przejmowałam, pieściłam, cieszyłam, dopasowywałam miejsce i ziemię do wymagań? Teraz sadzę jak leci i wszystko jakoś daje radę.
Katkak 11:57, 08 paź 2013

Tak, to moje pierwsze wrzosy. Może jakoś dadzą radę. Podsypałam im torfu i pod spód i na wierzch, więc niech walczą dzielnie
WilczaGora 12:06, 08 paź 2013

gratuluję wrzosowiska
ja się ciągle nastrajam i nie mam odwagi...
na zachętę..z lasu mi się chyba przywiał i zasiał jeden różowiutki ze 2 lata temu..
rośnie wciśnięty, w zacisznym kątku pomiędzy iglakami i przypomina mi, że wrzosowisko to wspaniały pomysł i nie trzeba się mrozów bać
zimy to u nas najtrudniejszy temat i biję się, ze wrzosów nie udałoby mi się utrzymać
BASIA8 12:26, 08 paź 2013

Katkak napisał(a)
Ania specjalnie dla Ciebie mały instruktaż
To zaczynamy od postarzania drewna i decoupage, ok? Będą Ci potrzebne zwykłe dwie farby akrylowe: brązowa i biała. Do kupienia w zwyczajnym markecie budowlanym. Oprócz tego klej do decoupage i lakier (można kupić matowy lub z połyskiem). Te rzeczy (tzn klej i lakier) kupowałam na allegro. I potrzebna jest oczywiście jakaś ozdobna serwetka i najzwyklejsza świeczka
1. Bierzesz jakąś deskę lub inne drewienko, które chcesz ozdobić. Jak to coś jest bardzo nowe, można delikatnie potraktować papierem ściernym, a nawet młotkiem żeby wyglądało na starsze. I malujesz całą (no niech będzie ta deska) na brązowo.
2. Jak wyschnie (po kilku godzinach) bierzesz świeczkę i pocierasz na brzegach i w różnych innych miejscach na desce.
3.Następnie malujesz (od razu po pocieraniu świeczką) białą farbą. I znowu czekamy kilka godzin.
4. Jak wyschnie bierzesz papier ścierny i mocno pocierasz żeby zetrzeć wosk. Spod wosku wyjdzie brązowy kolorek.
5. Następnie bierzesz serwetkę, wycinasz z niej co Ci się podoba, oddzielasz od niej dwie warstwy, aby została tylko jedna.
6. Smarujesz deskę cieniutko klejem, przykładasz serwetkę i kawałek po kawałeczku dociskasz palcami. Jak klej lekko przeschnie (jak dałaś nie za dużo to od razu) można polakierować i oto cała filozofia

Kasiu pozwolisz - Ja bardzo chętnie zapiszę sobie Twoją intrukcję powstawania prawdziwych dzieł sztuki. Masz smykałkę to takich prac
Pozdrawiam.
EPODLAS 17:53, 08 paź 2013

Kaśka to z ciebie zapalona ogrodniczka, nawet zimą nie odpuszczasz. Rukolę uwielbiam, mam ją zawsze w ogrodzie, muszę czekać na nią jednak do wiosny. Sałaty lubię właściwie wszystkie. Miałam wrzosy kilka lat, dwa lata temu wymarzły i sobie odpuściłam, ale nie zawsze są takie wredne zimy
Malgorzata_G 19:28, 08 paź 2013

Katkak napisał(a)
Podpowiecie mi jak się nazywa ta żurawka? Jest moja własna, ale nazwy nie z nam
ring of fire ?