Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Katkak 15:05, 20 wrz 2015

Agcia napisał(a)
Dziewczyny dobrze radzą Chyba nie poszłaś poprawiać??

Haha, jakbym dziś poszła kostkę układać to już na bank sąsiedzi by stwierdzili, że brak mi 5 klepki. Ale pigwowca oberwałam (malutkiego) i na naleweczkę zacznę je zaraz obrabiać . Dzięki Agatka .
Katkak 15:06, 20 wrz 2015

Agcia napisał(a)
Na zdjęciu trudno wszystko dojrzeć. Ten zaznaczony odcinek z tej perspektywy wydaje się zbyt prosty. Tak jest czy źle widzę?

Tak, jest prosty, ale pod orzechem jest tak samo.
AgataBC 16:18, 20 wrz 2015

Aaa
Sama najlepiej widzisz i wiem, że będzie dobrze wiesz już co tam posadzisz?na oczko wodne chyba i tak wyjdzie niesymetrycznie co?
Katkak 16:45, 20 wrz 2015

Agcia napisał(a)
Aaa
Sama najlepiej widzisz i wiem, że będzie dobrze wiesz już co tam posadzisz?na oczko wodne chyba i tak wyjdzie niesymetrycznie co?

Tak, oczko wyjdzie niesymetrycznie, ale jako taką symetrię chciałam tylko wokół trawnika zastosować, żeby dla dzieci jak najwięcej miejsca zostawić. Dużo samodyscypliny mnie to kosztowało, oj dużo . Wokół oczka na pewno będzie sporo traw, emuś tak chce. oczko to głównie jego konik, choć sama też bardzo chcę. Co do reszty nasadzeń jeszcze nie mam pomysłu. Ale czasem mam tak, że dłuższy czas jakieś miejsce mam puste, bo brak pomysłu, aż nagle: pyk i pomysł się pojawia. Potem tylko szybka realizacja . Zagwozdkę mam z moim mieszanym żywopłotem, ale najpierw rysunki muszę zrobić żeby poprosić Was o radę
Katkak 16:46, 20 wrz 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kasia moja rada jest taka,

żeby wymierzyć od ogrodzenia do ogrodzenia oś dzielącą ogród na idealne połowy i rozpiąć sznurek lub położyć węża jako tą oś, a następnie mierzyć od osi odległość do rabaty już istniejącej tak co 20 cm i przenosić ją na drugą stronę czyli tam gdzie zmieniasz i wbić patyczki np do szaszłyków , żeby zobaczyć jak wyjdzie i mieć naniesiony kształt, a potem dopiero układać po linii nabitych patyczków - powinno wyjść idealnie........wiem masa roboty dodatkowej, ale chodzi o spektakularny efekt i bez tego się chyba nie uda, a szkoda niszczyć dodatkowo trawnik.

Mam nadzieję, że coś z tego zrozumiałaś i pomogłam

Sylwuś przeczytam jeszcze ze 3 razy i załapię o co chodzi . Żartuję . Pełna profeska, dzięki .
Katkak 16:47, 20 wrz 2015

Karol99 napisał(a)

Ale piękne fotki.

Dzięki Karol
Katkak 17:20, 20 wrz 2015

Doradźcie mi jeszcze proszę w kwestii żywopłotu mieszanego. Od prawej jest kilka szmaragdów, potem świerk Iseli Fastigiata, bez koralowy Sutherland Gold (jeszcze malusi) i.... No właśnie tu jest dziura. Dalej są 3 szmaragdy, dereń Sibiricz Variegata i na koniec znów ten sam świerk.

No i nie wiem właśnie co dać w miejsce tego "i" . Chciałabym tam dać coś szczepionego na pniu, jakąś kulkę. Pomyślałam, że coś z bordowymi liśćmi fajnie by wyglądało przy tym złotym bzie. Tylko co? Buk tricolor szczepiony na pniu? Tylko nie wiem czy on będzie miał ładny okrąglutki pokrój. A może jakaś inna kulka? Albo może pergola z różą pnącą? No nie wiem...

Coś tam nabazgrałam, żeby mniej więcej zobrazować. Widzicie ten pytajnik? Poradzicie coś?
sylwia_slomc... 17:38, 20 wrz 2015

Kasia, a jak by dać dereń kausa zamiast kuli? Fajny pokrój potem ma, albo pęcherznicę diabolo?
AgataBC 18:00, 20 wrz 2015

Hmm.. muszę trochę podumać..buk musiałabyś ciąć żeby był kulisty i trzeba by cierpliwości na efekt. Ale się da.
Mam myśleć wyłącznie o kulce na pniu?
Katkak 18:02, 20 wrz 2015

Agcia napisał(a)
Hmm.. muszę trochę podumać..buk musiałabyś ciąć żeby był kulisty i trzeba by cierpliwości na efekt. Ale się da.
Mam myśleć wyłącznie o kulce na pniu?

Mogłabym ciąć, no problemo. Mów o wszystkim co Twoim zdaniem fajnie by wyglądało. Kulka byłaby ok, ale nie mam na nią aż takiego parcia .