Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe

Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe

kasiula79 12:24, 15 maj 2014

Przyłączam się do pytań Marty-Zielonej - znając odpowiedzi na te pytania łatwiej bedzie coś doradzić.
Tak na gorąco :betonowe ogrodzenie zasłoniłabym całkowicie np. 5 szmaragdów + 3 serby + znowu 5 szmaragdów.
AlKa 19:33, 15 maj 2014

To rysunek który możne troszkę rozjaśni sytuację
AlKa 19:50, 15 maj 2014

1)Jeśli chodzi o kształt rabat to proste moim zdaniem nie pasują bo u mnie meble drewniane, huśtawka i studnia. Rabata przed domem z rh jest łukowata, ta koło studni owalna, więc raczej widzę prosto i łuk.
2) Pod płotem są 2 stare bukszpany, niby kule i ich się boję przesadzać bo nie chce ich stracić. to te za stożkami, resztę mogę wysadzić
3) Jest to rabata słoneczna, to południowy zachód
4) przęsło betonowe ma ze słupkiem 2 m
Oprócz stożków i róż, to te buksy i magnolie muszę tam gdzieś wsadzić, bo to prezent od mamy.
Buksy może pokusiła bym się przesadzić
AlKa 19:52, 15 maj 2014

Dziewczyny dzięki za odzew
Zielona 20:59, 15 maj 2014

Alka - położę Dzieci i wpadnę. Na razie poczytałam. Wrócę z przemyśleniami.
kasiula79 21:40, 15 maj 2014

tak sobie myślę, że jeśli nie przesadzisz tych bukszpanów to i tak nikt nie doceni ich uroku, ponieważ jak obsadzisz rabatę roślinami, to ich po prostu nie będzie widać, a są bardzo ładne i duże(i to jest ich duży plus) - myślę że dobrze byłoby je przesunąć bardziej do przodu rabaty, a tył tak jak pisałam wcześniej zrobić zieloną ścianę. Między zieloną ścianą, a conikami, które już tam rosną dałabym limki + trawy (miskanty) na przemian z rh lub moż cisami elegantissima (są bardzo ładne i bezobsługowe). Na przodzie rabaty widzę (do wyboru) : żurawki lub obwódka z bukszpanu/trzmieliny, albo może z berberysu Maria:, trawy typu Frosted Curls lub Amazon M.P

trzeba jeszcze pomyśleć nad narożnikiem rabaty...

Nie wiem czy dobrze doradziłam, bo nie wiem jakie rośliny lubisz - może warto byłoby spróbować coś rozrysować?
AlKa 22:02, 15 maj 2014

Zdaję sobie sprawy,że bukszpany schowane są eh chyba dojrzewam do tego że trzeba je przesadzić. Zielona ściana to pewnik. Między nią a conikami zostanie ok 1m . Rośliny na obwódki wszystkie trafione Trzmielina rośnie przy płocie od strony drogi i póki co zostaje bo wymiana płotu mnie czeka, ale nie w tym roku. Co do rh i limek podobają mi się. Rabatę z rh mam przed domem, a hortki w dalszej części ogrodu, ale można je tu jeszcze powtórzyć. Dzięki jasne że pomogłaś
Zielona 22:06, 15 maj 2014

Zielona 22:15, 15 maj 2014

Za magnolią posadziłam 5 szt żółtych żywotników. Sama będę wsadzałam u siebie yellow ribbon, bo podobno najładniej się starzeją, nie brązowieją na zimę. W narozniku 5 szmaragdów i klon/nigra, a wokół niego limki, które położą się na szambo i je przykryją. Przed nimi bukszpan.

Kule bukszpanowe przesadziłam do conici po prawej stronie, Bedzie stozek i dwie kule. W obwódce żurawki lub bordowy berberys admiration.

Limki powtórzyłam obok drugiej conici.

Przed różami - lawenda lub szałwia. Za różami fioletowe ostróżki.

Uzupełniłabym tyły trawami. Gracki? a może morning light? Jest niższy od gracka...

Trochę zginą niższe rośliny pod samym płotem... Zastanów się, czy ich nie przesadzić. Marzena przesadzała ostatnio megawielki stożek z bukszapanu, więc Tobie też się uda. Bukszpan ma zwartą bryłę korzeniową z wieloma drobnymi korzonkami - naprawdę możliwe jest przesadzanie nawet dużych egzemplarzy.

Zielona 22:16, 15 maj 2014

A jeśli chodzi o linie....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies