Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 22:27, 10 sie 2018

Magleska napisał(a)
Przepięknie tyle kwiatów i mój ulubiony kącik w pięknym kadrze uchwycony

Kociaki rozrabiaki przesłodkie

Buziaki ślę

Mebelki zawsze ładnie wychodzą z Tobą jeszcze ładniej

Jesteśmy grzeczni

Agania 22:28, 10 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Agatka, a gdzie to kąpielisko?

Brzegi znasz?
Agania 22:43, 10 sie 2018

Iwonka napisał(a)

Obłędne te twoje niebieskości I piękne zdjęcia o zmroku... Dzięki tobie Agatko i innym moim forumowym koleżankom i kolegom moja świadomość ogrodnicza nieco się wyrabia Bardzo się z tego cieszę... Ty masz sowy i kolor niebieski... Muszę i ja znaleźć coś swojego, na razie tylko podgladam... No ale jak uczyć się to od najlepszych, prawda Może i do mnie w końcu coś przyjdzie co będzie takie moje... zobaczymy
Po waszych zdjęciach z Wojsławic zauroczyły mnie nie tyle liliowce co biżuteria ogrodowa Przemka Gronowskiego. Jest przepiękna! Warto odłożyć trochę kasy i mieć coś tak ciekawego. U Anitki widziałam na żywo, jeszcze bardziej mnie urzekła. Dobrze, że pan Przemek jest na razie ogrodowo zapracowany i większość prac została wyprzedana. Będzie działał od jesieni a ja już wiem o co poproszę mojego Mikołaja

Cieszę się, że tworzysz, widziałam u Ciebie metamorfozę altany...urządziłaś zielony salon z zasłonami...romantyczną duszę masz

Ciekawa jestem co sobie wypatrzyłaś z "rdzą malowane",

Co u nas....my malujemy pokoje po dzieciach, swój pokój prawie mam odświeżony, zostały progi podłogowe i karnisz do przykręcenia/kupienia, zasłony i mebelki, których nie mam,

Ha,ha mam tylko krzesło biurkowe

Radością jest też deszcz, który podlewa nam ogrody
Gabriela 22:43, 10 sie 2018

Tyle lat, a nigdy nad tym naszym bajorkiem nie byłam.
Będę musiała się Ciebie poradzić w sprawie klona palmowego, bo z moim pięknym niedobrze, zgubił połowę liści, gałązki są suche i obawiam się że trzeba będzie go zastąpić innym. Tak mi go szkoda, ech.
Ze zdumieniem czytam, że u Ciebie był grad. U mnie pięknie pada, równo, właściwie od 16 cały czas, wreszcie łapiemy oddech, wszystkie okna szeroko otwarte.
sylwia_slomc... 22:45, 10 sie 2018

Agania napisał(a)

Brzegi znasz?

Wiem gdzie są, ale nie wiedziałam, że tam taka plaża jest
Agania 10:34, 11 sie 2018

Gabriela napisał(a)
Tyle lat, a nigdy nad tym naszym bajorkiem nie byłam.
Będę musiała się Ciebie poradzić w sprawie klona palmowego, bo z moim pięknym niedobrze, zgubił połowę liści, gałązki są suche i obawiam się że trzeba będzie go zastąpić innym. Tak mi go szkoda, ech.
Ze zdumieniem czytam, że u Ciebie był grad. U mnie pięknie pada, równo, właściwie od 16 cały czas, wreszcie łapiemy oddech, wszystkie okna szeroko otwarte.

Kąpielisko jak kąpielisko są ładniejsze miejsca z wodą

Gabrysiu klony jednak są wrażliwe, moje drzewka posadzone są na podniesionych rabatach, mają też wilgoć od stawików, nie lubią mieć za długo stojącej wody w korzeniach i zbyt ciężkiej gleby.

Ostanie zimy były dziwne jakieś padły róże, klony i u mnie zaczęły chorować, ale ja wycinam zmarznięte gałązki lub porażone chorobą do zdrowej części, chemii w ogrodzie nie stosuję od lat i nie wiem jak to z tym będzie, bo przecież w tym roku zakupiłam nowe róże?

Gradu nie było, burza i lał całą noc upragniony deszcz, napisałam tylko informację podawaną z komunikatów pogodowych
Agania 10:53, 11 sie 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wiem gdzie są, ale nie wiedziałam, że tam taka plaża jest

W tym roku dopiero chyba otwarli, od strony drogi jest mało ciekawie widać tylko przejeżdżające ciężarówki

Widziałam, że powstają trasy rowerowe, dajmy im więcej czasu na stworzenie
kompleksu turystyczno-wypoczynkowego, kto wie

Lubię Kryspinów
Agania 11:01, 11 sie 2018

Moje małe "Dolomity w ogrodzie"....kamienie przyjechały

Kamień piękny.... mam go dzięki Łukaszowi i Agnieszce...bardzo Wam dziękuję
Gabriela 12:06, 11 sie 2018

Góry w ogrodzie będą, więc też jakaś inwestycja się kroi u Was.

Co do mojego klona - on nie jest chory, brak jakichkolwiek śladów na liściach. Rośnie w miejscu gdzie nie jest mokro i rósł zdrowo do tej pory.
Dwa lata temu go przesadziliśmy w nowe miejsce, został przycięty i ubiegłorocznej wiosny pięknie ruszył, urósł i było super. W tym roku wiosna była bardzo u nas sucha, ale był podlewany, listki jednak były mniejsze.
No i teraz stracił już większość liści od góry, końce gałązek suche. Obawiam się że może nie przeżyć zimy z powodu osłabienia.
To jest taki "zwykły" klon palmowy, bez oznaczonej odmiany, listki ma niekoronkowe, ale cudownie się przebarwiające jesienią na ognistą pomarańcz i czerwień. Kupiłam kiedyś małe drzewko w arboretum w Wirtach i tam rosły zdrowe, dość wysokie egzemplarze, więc stwierdziłam że skoro on tam nie przemarza to i u nas się nada. No i jak widać nie zima go załatwiła, tylko upał.
Dlatego pytałam jaką odmianą w razie czego można by go zastąpić, czyli która u Ciebie zdaje się być pancerna.
Agania 15:16, 11 sie 2018

Dzisiaj znalazłam kwitnące bergenie...fajnie, że wiosna do ogrodu wraca