Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani

Agania 10:10, 25 lut 2015

Justyna napisał(a)
Aganiu, witam wiosennie
Twój ogród cudnie wygląda o każdej porze roku! Z przyjemnością obejrzałam go w zimowej odsłonie. nie wiedziałam, że masz gunerę. Piękna
Czytam, że ważne wydarzenie przed Wami w lipcu, gratuluję
Ciekawa jestem jak tripetala w tym roku zakwitnie. Chciałabym, żeby moja dołączyła do Twojej.
A judaszowca masz? Ja teraz myślę o jakiejś fajnej odmianie o bordowych liściach.
Pamiętam, że jesienią okrasiłaś rabaty, sporą ilością cebulowych, wiosną będzie spektakl. Przyjdę go podziwiać
Pozdrawiam serdecznie

O..Justynka, witaj...cieszę się, że wracasz do nas po zimie...wiosennie mnie dopieszczasz miłymi słowami, a u nas teraz od dwóch dni pada deszcz i ogród smutno wygląda, pocieszam się, że szybciej się zazieleni

Gunera, piękna była, niestety, którejś zimy mocno przymarzła, postaram się odciąć od matecznej, młode sadzonki, może się uda...a jak nie to kupię nową
Mam judaszowca, ale jeszcze nie miał kwiatów

rośnie 3 rok, pewnie kupiony i wyhodowany z nasionka, ale ładnie bujnął i piękne ma liście..trzymam kciuki za twoja gwiazdę, sama jestem ciekawa, czy tripetala pokaże mi kwiaty w tym roku
coś na wspomnienie

Ciekawa jestem na co się zdecydujesz, jest duży wybór drzew i krzewów o bordowych liściach, mnie ostatnio zaciekawiła leszczyna pospolita Red Majestic
https://www.google.pl/search?q=leszczyna+pospolita+red+majestic&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=LZDtVKrlHYOEPar-gagB&ved=0CCEQsAQ&biw=1920&bih=920
ciekawym egzemplarzem wśród klonów pospolitych jest Red Sunset
https://www.google.pl/search?q=klon+pospolity+red+sunset&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=tZDtVLHRIYGSPf32gfgJ&ved=0CCEQsAQ&biw=1920&bih=920
a to mój pupilek

z klonów palmowych ciekawym drzewkiem jest Trompenburg, ma trochę inne listeczki od typowych japończyków.

Dziękuję za gratulacje, szykujemy się na galę cebulową i weselną
Agania 10:38, 25 lut 2015

Napia napisał(a)

Śliczna ta sekka Niesamowite są te taśmy obsypane baziami. Moja wierzba jeszcze malutka, ale może za rok pokaże swoje piękno
Będziesz pięknie wyglądała na weselu córci Jeszcze sporo czasu, by znaleźć właściwą sukienkę lub właściwą krawcową

Ona dopiero zaczyna, zrobię jej sporo fotek, lubię te niepospolite formy i tekstury, czy to na drzewach, liściach lub na igłach oraz zmienność ich kolorystyki
Przykładem może być świerk czarny aurea

Dziękuję za słowa optymizmu...krawcową już znalazłam
Agania 10:49, 25 lut 2015

Rench napisał(a)
Ech,za każdym razem mnie zachwyca Twój dojrzały ogród
Doradz,mam zamiar wyrzucić robinię szczepioną i coś na pniu chciałabym w zamian.
Myślisz że śliwa wiśniowa Nigra to dobry wybór.

Reniu....pięknych propozycji jest wiele, ale jeśli myślisz o śliwie wiśniowej to masz 4 propozycje
1) Pissardi rosnie u mnie

2) Nigra
obydwie rosną na duże drzewa, osiągając koronę średnicy 5m, nigra ma ciemniejsze liście prawie czarne, kwitną na różowo,
3) Umbraculifera, wzrost podobny, ale kwitnie na biało,
4) Wiśnia dziecięca, to małe drzewko może być szczepione lub rosnac jak krzaczek
https://www.google.pl/search?q=sliwa+dziecieca&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=SpjtVPLlOc7JOZD8gVg&ved=0CCEQsAQ&biw=1920&bih=920
Jak chciałabyś więcej propozycji, zobacz tutaj
http://ogrodniktomek.pl/2013/03/krzewy-o-czerwonych-lisciach-ogien-w-ogrodzie/
anka_ 14:48, 25 lut 2015

Agania napisał(a)
...z klonów palmowych ciekawym drzewkiem jest Trompenburg, ma trochę inne listeczki od typowych japończyków.

Agato to twój?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
GorAna 14:54, 25 lut 2015

Agatko pozdrawiam...piekne fotki pokazujesz
Agania 15:17, 25 lut 2015

anka_ napisał(a)

Agato to twój?

Mój własny...tutaj Trompenburg dopiero rozwija listeczki

Rench 15:51, 25 lut 2015

Dzięki Agata, ta śliwa dziecięca by mi siadła,bo mam mało miejsca na duże drzewo.
Sądziłam ,że szczepiona śliwa będzie niska.
Tylko gdzie tę dziecięcą kupić,pobuszowałam na necie,ale nic nie ma jeszcze,muszę cierpliwie poczekać do sezonu.
Ten klon Trompenburg jest przesliczny,ale mój zwykły bordowy już złapał jakąś chorobę i boję się kolejnego kupować,to samo było z bukiem .
Obrzeża liści zasychały,az całe drzewko uschło.
anka_ 16:30, 25 lut 2015

Agania napisał(a)
Mój własny...

No, ładnie to tak. Jak ja rozważałam czy posadzić Atropurpureum czy Trompenburga to nic się kobieta nie przyznała, że ma oba i doradzi.
Szybciutko tu proszę o fotkę całego Trompenburga i porównanie obu. Bo ja chcę jednego z nich nad oczkiem posadzić i mam dylemat.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Agania 19:49, 25 lut 2015

GorAna napisał(a)
Agatko pozdrawiam...piekne fotki pokazujesz

Aniu, dzięki, ale to już było...chcę już cebulowe...czekamy
JoannA 19:51, 25 lut 2015

Wiedziałam kiedy zajrzeć Aganiu
Od takich widoków dostaję ślinotoku. Wiesz jak kocham Twój ogród.
buziaki