Sebek mnie pytał:
Zastanawia mnie jaki gatunek hortensji sadzisz co roku w donicach i czy zimują lub zostają na następny rok. Mam cienisty balkon i myślałem, żeby je w tym roku posadzić z innymi kwiatami. I ile takie hortensje kwitną? Umieściłem te pytania w moim wątku, lecz jeszcze nikt nie odpowiedział, a Ty na pewno wiesz to najlepiej
Ten pomysł w postach powyżej popieram Sebku.
Ja sadzę w donice przeważnie Hydrangea macrophylla, kolory biały i niebieski (filoetowy dla niektórych). Z wiosną, kiedy mrozy odpuszczą, a z reguły jest to czas przed Wielkanocą, jadę na Bronisze i kupuję całe zgrzewki z hortensjami małymi i dużymi. Małe do skrzynek, duże do donic.
Podlewam regularnie "Magiczną Siłą" do hortensji, podlewam, mają dobrze i kwitną do lata. Jak zaczynają przekwitać, daję je z tyłu domu, ścinam same główki kwiatowe, podlewam znowu nawozami i zdarza się, że zakwitają we wrześniu. Czasem oddaję do Mamy albo sąsiadce, a sobie kupuję świeże, żeby cały czas mieć ładne. Od kwietnia do mrozów mam kwitnące hortensje

W tym roku zostawiłam w donicach na zimę. Powinnam je zadołować, ale chcę sprawdzić czy tak przezimują bez okrycia. Zobacz do moich ostatnich postów w wątku, zamieściłam zdjęcia i są hortensje.
Tutaj z grubsza cała akcja jest pokazana a dalej wszystkie hortensje