Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć

Ania 18:44, 12 cze 2011

Szkoda Sebku Twojego trawniczka, ale odrośnie zobaczysz a Ty następnym razem będziesz uważał z nawozem , ja podobnie zrobiłam z kilkoma iglakami, zanim dowiedziałam się że w glinie należy uważać z nawozami bo jest mniej przepuszczalna i dłużej w niej zalegają nadmiary
Martek 22:01, 12 cze 2011

Sebek napisał(a)
Przegrabiłem dość mocno, ale może będzie tak jak mówicie. OBY...

Mój Ty kochany Wiaterku ...Nie denerwuj się .Mój mąż spalił cały trawnik jakieś dwa tygodnie temu ,chyba sam koniec maja był .Widzę ,że szkoda ,że nie zrobiłam zdjęcia byłoby ci raźniej !
Po tym "zabiegu" nie ma prawie śladu Wiedziałam ,że tak się to dobrze skończy i dlatego nie czyściłam M głowy ...))Są jeszcze miejsca gdzie totalnie przedobrzył i nadal siano,ale dobrze zrobiłeś wygrabiłeś teraz woda najlepiej na noc ! Rano może nie zdążyć przeschnąć przed promieniami słońca i cała "zabawa" na nic ! Ja jeszcze robię jedną rzecz .Tam gdzie sporo pustych miejsc na obrzeżu trawy ,która jest napowietrzam ziemię ,żeby lepiej woda wsiąkała i dotleniam w ten sposób korzenie szybciej się regenerują te miejsca .To robota jubilerska ,ale młody jesteś dasz radę
Sebek 22:08, 12 cze 2011

Martuś - dziękuję. Już mi raźniej.
Na brzegach trawnika jest zielono bo tam tak mocno nie posypałem.
Podlałem cały trawnik wieczorem i będę to robić codziennie - baaaardzo obficie.
Martek 22:14, 12 cze 2011

No niestety trzeba porządnie ,żeby nie parowała woda tylko faktycznie trawa ją piła.A ,że system korzeniowy trawy płytki trzeba podlewać do skutku .Przydałby się deszcz ,ale w sumie ciepło i słońce też przyspieszą proces naprawczy .Szybko zobaczysz efekt
Sebek 22:17, 12 cze 2011

Niech będzie tak jak mówisz
W sumie u mnie całe popołudnie były czarne chmury, ale ani jednej kropelki.

Jutro mam wizytę w ogrodniczym, więc poprawię sobie nastrój
Martek 22:30, 12 cze 2011

Tak jak ja wczoraj ...))
Nie pojechałam na targ ogrodniczy bo mąż nie mógł mnie tam zabrać .Z takim nijakim nastrojem postanowiłam sprawdzić co "dają" w OBI i osiedlowym sklepie .W ogrodniczym kupiłam dwie żurawki bo na hosty nie mogłam się zdecydować .Ich największa dekoracja była albo połamana,albo tak mocno spryskana pestycydami ,że nie wiedziałam czy to kiedyś z tych liści się wymyje ...Ceny z kosmosu oczywiście tym bardziej wewnętrzny głos mówił mi ,żeby ich nie brać.
Wróciłam do domu zrobić obiad i znowu osiodłałam rower do tego całego OBI .Pierwsze kroki do róż ...A tam szok,krzaczki się ruszały !!! Oblepione mszycami róże napawały o mdłości !
Inne rośliny też błagały o pomoc .Ucieszyłam się tylko z tego ,że dokupiłam żeniszka za grosze .Brakowało mi sadzonek przed wejście gdzie na razie nie mogę obsadzać bo nie wyjęłam cebul tulipanów .
Zauroczyły mnie za to hortensje ...Wcześniej ich nie było .Holenderskie chyba .Niebieska i różowa obie z brunatnymi gałązkami .Fantastyczne 70 zł szt.Kupiłabym niebieską ,ale boję się ,że nie przezimuje u nas ,chociaż jest na nich napisane ogrodowa ...
To ci popisałam Wiaterek ...Sorry Brachu
Sebek 22:35, 12 cze 2011

Nie szkodzi - miło się czyta. Pochwal się zakupami. W Obi jak dla mnie to trzeba trafić na dobry towar bo inaczej rozpacz bierze.

Ciekawym tej hortensji, ale poszukuję limelight...
Martek 22:40, 12 cze 2011

Żadnych nazw w tym OBI - czarna magia ...
Ale poznałam taką bukietową co ma Bogusia B .bardzo też przypadła mi do gustu .Biało-zielonkawe kwiaty i bordowe łodygi .Muszę do kuchni syn woła
Sebek 22:42, 12 cze 2011

No to limelight!!!!!
Jadę jutro do OBI - nie ma mocnych!!!!
Martek 23:13, 12 cze 2011

Sebek napisał(a)
Nie szkodzi - miło się czyta. Pochwal się zakupami. W Obi jak dla mnie to trzeba trafić na dobry towar bo inaczej rozpacz bierze.

Ciekawym tej hortensji, ale poszukuję limelight...

Sebastianie nie ma się czym chwalić ,żeniszkami czy żurawką ?Jestem zaniepokojona czy będzie czym się chwalić jak mi zakwitnie jednoroczna rabata ...