Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilcza Góra

Wilcza Góra

WilczaGora 10:08, 24 cze 2014

anna_g napisał(a)

Buahahaha Wilczyca nam oszalała Ty przynudzasz...??? Wiesz, ja na to mogę tylko powiedzieć... buahahaha, ha ha Bo naszemu to jest "fanzolisz farmazony" Buziaki Wilcza. Dzięki za odwiedzinki

czasem mam takie chwile, kiedy myślę:
wszystko już pokazałam,
tak niewiele roślin dodaje, bo miejsca już prawie nie ma,
ile razy można zanudzać ludzi tymi samymi fotkami ogrodu?
za zdjęcia makro dostałam "opier-papier" ale i tak nie dopuszczę, bo je uwielbiam
wstawiałam na 300-kę parę ogólnych, świeżych widoczków, i mam nadzieję, że się nimi "wykupiłam"

ryska 10:13, 24 cze 2014

A ja tam Twoje zdjęcia makro uwielbiam najbardziej i protestuję jakoby ich miałoby nie być
Milka 10:19, 24 cze 2014

Bardzo przemyślany ogród, dlatego każdy zakątek zachwyca...cóż znowu muszę u siebie rewolucje robić
donice, jak wszystkich zachwycają nasadzeniami, a fotki artystyczne jednak są, choć tanecznica miałaś być
WilczaGora 10:26, 24 cze 2014

Zielona napisał(a)
Nadrabiam po przerwie. Przeczytałam wszystko, a na koniec pąki liliowców mnie zaskoczyły... Będę śledziła ich żywotność, bo do tej pory nie miałam o nich dobrego zdania... Ale może uległam stereotypowemu "krótko kwitną, śmiecą i mają nieporządne liście". Gdybyś była tak miła... liliowcowe 5 minut relacjonuj nam dokładnie
PS Róże... też ich mieć nie miałam... Dopóki nie poznałam Robaczka Ostatnio wpadła na kawkę i... mam na tarasie kolejną różę... Ot... taka ze mnie konsekwentna ogrodniczka... Ale wiesz co, Ewo...? Często myślę o tym, co mi piszesz "między wierszami" i... coraz mniej we mnie ochoty na powtarzanie tego, co zachwyciło u innych... Ostatnio spaceruję po ogrodzie i miewam olśnienia w stylu "o! tutaj by pasowały bodziszki!"
Jak pozdrowić Wilczą po przerwie? Może... po prostu pomacham

ta rabata jest w naszym ogrodzie wyjątkowa - tylko tu mam wszystkie kolory świata, ale połączone jednym mianownikiem, jednym gatunkiem - właśnie liliowca
inne rabaty układam wyłącznie kolorystycznie i tam łącze gatunki w tych samych tonacjach

a teraz się "uzewnętrznię" na temat liliowców

"krótko kwitną, śmiecą i mają nieporządne liście" - ale ktoś Cię wprowadził w błąd...
ja z miłości do nich, zorganizowałam im osobną, dużą rabatę
mam tam wszystkie kolory świata i masę gatunków, które pięknie się tam rozrastają w solidne kępy
solidna kępa = kilkanaście łodyg kwiatowych po kilkanaście pąków
jak to sobie przemnożysz i wiesz, że każdy pąk rozwija się w innym czasie, co kilka dni nowy... ta rabata jest cudna całe lato.
jak dasz liliowcom dobrze "jeść" na wiosnę i zadbasz o wilgotność, żadne nieporządne liście się nie pojawią - Wilcze słowo !
nie wiem nic o żadnych liliowcowych "śmieciach" - to jakieś pomówienia

od wczesnej wiosny zdobią pięknie ogród swoimi kępami przypominającymi "czochrate jeżyki"; mają taką cudną soczystą zieleń - bardzo je lubię

a latem - wg mnie zapiera dech...

wstawiam zdjęcie tej rabaty z magazynu "Magnolia"
była opublikowana w bieżącym, czerwcowym numerze - chyba im się też podobała

przekonana ?

ciesze się, żę "moje między słowami" działa - a bodziszki uwielbiam
Geranium Magnificum = moje ukochane

łapa macha z całych sił
WilczaGora 10:34, 24 cze 2014

Kasik napisał(a)
Już czekam na efekty ich kwitnienia. Ta rabata będzie oszałamiająca. Liliowce w kwiecie podobne do lilii, które nie za bardzo mi się podobają. Do liliowców mam sentyment wielki. nie rozumiem tego.
U mnie na razie ich namiastka, ale się poprawie.

Ja też macham

i ja mam sentyment do liliowców
pierwsze dostałam blisko 10 lat temu od mojej cioci
pamiętam jak po wielu deszczowych dniach weszłyśmy na środek tej jeszcze pustej rabaty i zassało nam kaloszki w miękkiej glinie
wpadłam w skarpecie w to "cudowne błotko"
potem w kolejnych latach pojawiało się liliowcowe towarzystwo w przeróżnych odmianach i kolorach
wiele kęp już podzieliłam mieszkają teraz w sąsiednich ogrodach naszych przyjaciół
zarażeni urokiem takiego "liliowcowego skupiska" sadzą je również w jednym miejscu
w ogrodzie Domi można podziwiać liliowce - solitery - wg mnie tez cudowny efekt
WilczaGora 10:35, 24 cze 2014

ryska napisał(a)
A ja tam Twoje zdjęcia makro uwielbiam najbardziej i protestuję jakoby ich miałoby nie być

będą, będą
zwariowałabym bez nich
WilczaGora 10:37, 24 cze 2014

Milka napisał(a)
Bardzo przemyślany ogród, dlatego każdy zakątek zachwyca...cóż znowu muszę u siebie rewolucje robić
donice, jak wszystkich zachwycają nasadzeniami, a fotki artystyczne jednak są, choć tanecznica miałaś być

Miłka - tak zawsze o Tobie myślę bardzo do Ciebie pasuje

nie rób żadnych rewolucji - masz cudowny ogród - jedyny w swoim rodzaju !!!

macham

p.s. podobno tańczę też nie najgorzej
Zielona 10:53, 24 cze 2014

Ewo - dziękuję Mam sporo trawnika. Kiedy już obsadzę boki, będę planowała wyspy... Liliowcowa.... hmmm... jeśli się pojawi, będzie Twojego imienia

Bodziszki - studiuję katalog bylin naszych szkółkarzy i zwróciłam uwagę właśnie na kwiaty magnificum, ale on podobno - a przynajmniej według opisu - krótko kwitnie. Napiszesz mi jak jest w rzeczywistości?
WilczaGora 11:05, 24 cze 2014

Zielona napisał(a)
Ewo - dziękuję Mam sporo trawnika. Kiedy już obsadzę boki, będę planowała wyspy... Liliowcowa.... hmmm... jeśli się pojawi, będzie Twojego imienia

Bodziszki - studiuję katalog bylin naszych szkółkarzy i zwróciłam uwagę właśnie na kwiaty magnificum, ale on podobno - a przynajmniej według opisu - krótko kwitnie. Napiszesz mi jak jest w rzeczywistości?

ja mam jeszcze miejsce na +- 2-3 wyspy ale hamuję się jak mogę, bo z tym co jest mam trochę za krótko z czasem
Magnificum u mnie najbujniej się rozrosły i mają wg mnie cudniasty kolor bardzo obficie kwitną
mam już je ze 3 lata i w tym sezonie kwitły kolo miesiąca
jesienią liście pięknie "czerwienieją"
ze względu na szałowy fiolet kwiatów, mam je w mojej niebiesko-fioletowej rabacie razem z ostróżkami, perowskią, lawendą i przetacznikami
nie mam do nie "żalu" - ze kwitnie tylko teraz (koniec maja/czerwiec)
jej koleżanki przejmują kolejno "fioletowo/niebieskie stery"
anna_g 11:05, 24 cze 2014

"opier-papiera" za zdjęcia makro nie widziałam i dobrze, bo ja uwielbiam makro a także wszelakie zdjęcia z bliska - close-up podobno to się zwie i makrem nie jest Czasami dopiero na tych zdjęciach dostrzegamy to czego nie widzimy okiem na codzień... Nie wyobrażam sobie ich braku u Ciebie i wszędzie indziej też