Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilcza Góra

Wilcza Góra

WilczaGora 19:11, 25 paź 2013

Enya73 napisał(a)

Niezwykle apetyczne i energetyczne fotki. Zachęciłaś mnie tym, żebym jutro wykrzesała z siebie jeszcze trochę siły na jesienne przetwory Jakie przepisy masz tam jeszcze w zanadrzu?

A co sądzisz o artykule, do którego link przesłałam Ci na emalię ?

Ściskam

jaki Pan taki kram
jaka Pani takie fotki (ale teraz dałam, co ?)
ja już padam z tymi garami jabłek, śliwek i gruszek....ale muszę "zabezpieczyć tyły" na zimowe ciasta

a jakie tam przepisy po głowie ci chodzą ? co masz do "przerobienia" - tak mawiała moja babcia patrząc na tonę jabłek z sadu (30 lat temu)

artykuł dla mnie pisany ... podczytywałam po kawałku w pracy ...nie wydaj mnie tylko proszę bo minę miałam taką poważną... jakbym nową ustawę o VAT czytała ...

jutro jesteśmy do znajomych zaproszeni i "zabezpieczam temat sałatek" więc już poza liśćmi nic sobie na głowę nie biorę, bo będę siedziała za stołem jak utyrany psiak z zimowego zaprzęgu

buziolce ślę
WilczaGora 19:13, 25 paź 2013

A co sądzisz o artykule, do którego link przesłałam Ci na emalię ?

Ściskam

robiłaś naszą dyniową ???
jedliście ?
malgorzata_s... 19:18, 25 paź 2013

No a tu znów gotują. Pozdrowienia zostawiam
kraania 19:21, 25 paź 2013

WilczaGora napisał(a)

ja też brzoza, jak mnie słyszysz ?

łupy oczywiście, że z Lesznowoli - ja taka patriotrka lokalna jestem !!!
wszystko z okolic..jaja, ziemniaki, kapusta...
w Lesznowoli to kupuję u różnych ludzików bo chcę każdemu dać zarobić
oni wszyscy te pola maja w okolicy to wg mnie ... jeden pies...
czasem tylko gatunek dyni wybieram bo lubię słodszą...

trzymam kciuki za juto !!!
ambitny plan...

odmeldowuję się na chwilę bo jabłka na piecu trza pomieszać..czujesz jak pachną ?

Mmmmmm... co za zapach. Jutro jadę kupić dynie do Lesznowoli, dzisiaj tamtędy przejeżdżałam, ale musiałam gnać szybko do domu.
Plan ambitny i mam nadzieję, że realny. A jaki gatunek dyni jest słodszy?
WilczaGora 19:30, 25 paź 2013

malgorzata_szewczyk napisał(a)
No a tu znów gotują. Pozdrowienia zostawiam

a co tu robić jak ciemno za oknem...
a spać jeszcze nie czas...smakołyki w kuchni czarować i biesiadować...

robię mozzarellę wg mojego pomysłu...
dorobiłam się swojej wersji
może wrzucę w weekend na bloga jak obfocę.
Enya73 20:01, 25 paź 2013

WilczaGora napisał(a)

robiłaś naszą dyniową ???
jedliście ?

No jasne, a jutro powtórka, bo mam znów klęskę urodzaju
Mam taką przemiłą sąsiadkę zaprzyjaźnioną, która ma taką rękę do zielonego, że nawet jak kij w ziemię wsadzi, to jej coś tam wyrośnie No więc mam od niej zawsze pomidory, cukinie i dynie, bo u mnie w ogrodzie na to miejsca niestety niet. Dostaję też od niej jajeczka od kurek, co wolno biegają. Tak więc ja jej ostatnio walec ogrodowy pożyczyłam,a ta mi dynie ogromniaste przytargała.
Zachęcona Twoimi leniwymi na blogu, jutro będę robić również gnocci z dynią. I chętnie się podzielę przepisem Poza tym dżemik dyniowo-pomarańczowy

A wczoraj robiłam faszerowane papryczki w sosie pomidorowym ze świeżo przetartych pomidorków Wrzucę jutro na bloga

Ściskam
malkul 20:29, 25 paź 2013

Anitko to i ja proszę przepis na gnocci z dynią. Ślę całuski
agatanowa 20:36, 25 paź 2013

Wszystko brzmi apetycznie, Anita, Ewa Może Anito te przepisy na gnocci oraz dzemik byś zamiesciła? Może na blogu,a może u siebie? Z góry dzięki.
Ja własnie po kremie dyniowym. Mogę jeść o kazdej porze dnia.

Ewa, cudności zamieszczasz. Przepięknie komponują się hortensje i te okoliczne fiolety, borda, róże. Hortensje wciąż tak kwitną? A marcinki mają przepiękny, intensywny kolor.
Enya73 20:52, 25 paź 2013

U mnie wrzucę Jutro na blogu, ok
WilczaGora 21:07, 25 paź 2013

Enya73 napisał(a)
U mnie wrzucę Jutro na blogu, ok

Anitko,
jestem z doskoku ... bo Roger F. gra z "groźnym Bułgarem" i muszę doglądać
a jak wiesz, to u nas ważne wydarzenie

odnośnie faszerowanek...jakieś 10 lat temu jedna starsza Pani, pokazała mi swoje stare przepisy na faszerowane dynie i cukinie...mamy też szczęśliwie w okolicy hodowcę papryk i jeżdżę do nie go wybierać takie "zgrabne sztuki" lekko przy kości i niezbyt wysokie
sos do papryk robię ... ???? nie uwierzysz....
paprykowy na bazie zielonej i zielonego pieprzu - poprosiłam w restauracji o przepis z rok temu, jak byłam służbowo w Anglii i dostałam taki pyszny sos do steków...oszalałam !!!
to było miłe, bo poprosiłam kelnera a wyszedł do mnie szef kuchni i napisał na serwetce...
swoją droga mam takie miejsce pod Manchesterem, które zadaje kłam teorii o angielskiej kuchni...jedzenie tam jest niebiańskie !!!

cukinie ...tak je sobie upodobałam, że w sezonie jemy co kilka dni...
kiedyś moi przyjaciele powiedzieli, że to jedno z tych warzyw, które nie ma żadnego smaku...po kolacji z gorącymi cukiniami faszerowanymi ricottą, grana padano, czosnkiem itd....
kiedy jadą, zawsze pytają czy może będą cukinie...no i tak to ze mną jest i z tymi faszerowanymi....
szalona ja,,,
buziaki,Ewa