Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z tatarakiem w tle

Ogród z tatarakiem w tle

Toszka 09:19, 10 maj 2015

tuje koniecznie podstrzyz w plaska sciane - zageszcza sie szybko i polacza w monolityczny szpaler. Jesli bedziesz czekac ze strzyzeniem, az tuje osiagna docelowa wysokosc, to glebsze ciecie odsloni wygolocone do tego czasu srodki. Ciecie powoduje wpuszczenie swiatla do srodka i pobudza do rozkrzewienia nowych galazek.

jakis czas musze belkotac bez polskich liter - upraszam o wybaczenie
katarzynkak 14:17, 10 maj 2015

Toszka napisał(a)
tuje koniecznie podstrzyz w plaska sciane - zageszcza sie szybko i polacza w monolityczny szpaler. Jesli bedziesz czekac ze strzyzeniem, az tuje osiagna docelowa wysokosc, to glebsze ciecie odsloni wygolocone do tego czasu srodki. Ciecie powoduje wpuszczenie swiatla do srodka i pobudza do rozkrzewienia nowych galazek.

|Toszka dziekuje za wizyte i dobre rady. Wiesz, ja je ciełam wczesna wiosną, ale dopiero 3 raz od posadzenia. Wczesniej, gdy były małe nie robiłam tego i stąd takie prześwity pomiedzy thujkami.
Toszka 17:20, 10 maj 2015

ja wlasnie namawiam cie do ciecia w plaska pionowa sciane po to by zlikwidowac obecne "brzuszki" i zachecic tuje do wzrostu w szerokosc - szybciej zapelnia przestrzenie pomiedzy soba. Cieciem likwidujesz zbedne galazki, a wiec roslina ma wiecej soku i energi na pozostale... i wykorzystuje to skwapliwie.
Opryskaj je Pinivitem w plynie - strzela po dolistnym nawozie jak ta lala
Pryskaj teraz po deszczach - galazki sa oczyszczone z kurzu i latwiej wchlona nawoz.
Napia 19:45, 10 maj 2015

katarzynkak napisał(a)
Tulipankowo

Mało ich u mnie, ale i tak ciesze się, że są. Może jesienią nadrobię cebulowe.

Śliczne widoczki

Ostatnie zdjęcie bardzo ładne
Napia 19:49, 10 maj 2015

Toszka napisał(a)

Ciekawe informacje

Czy szmaragdy też tak należy przycinać?
Toszka 20:08, 10 maj 2015

Szmaragdy też, ale ciut delikatniej. Z nimi BARDZO ważne jest czyszczenie z suchego w środku. Mają wtedy przewiew, zagęszczają się ładnie i co ważne nie łapią wtedy grzyba. Rośliny, prócz nielicznych wyjątków lubią ciecie
katarzynkak 14:25, 11 maj 2015

Toszka napisał(a)
ja wlasnie namawiam cie do ciecia w plaska pionowa sciane po to by zlikwidowac obecne "brzuszki" i zachecic tuje do wzrostu w szerokosc - szybciej zapelnia przestrzenie pomiedzy soba. Cieciem likwidujesz zbedne galazki, a wiec roslina ma wiecej soku i energi na pozostale... i wykorzystuje to skwapliwie.
Opryskaj je Pinivitem w plynie - strzela po dolistnym nawozie jak ta lala
Pryskaj teraz po deszczach - galazki sa oczyszczone z kurzu i latwiej wchlona nawoz.

no widzisz, człowiek sie całe zycie uczy
katarzynkak 14:26, 11 maj 2015

Napia napisał(a)

Śliczne widoczki

Ostatnie zdjęcie bardzo ładne

dziekuje Aga

katarzynkak 14:29, 11 maj 2015

Toszka napisał(a)
Szmaragdy też, ale ciut delikatniej. Z nimi BARDZO ważne jest czyszczenie z suchego w środku. Mają wtedy przewiew, zagęszczają się ładnie i co ważne nie łapią wtedy grzyba. Rośliny, prócz nielicznych wyjątków lubią ciecie

Toszka u mnie własnie szmaragdy rosną w większości i czyszcze je z brązowych, suchych "liści".

Właśnie już to pare razy słyszałam, aby nie bać się cięcią, bo rosliny to lubią
MalgosiaR 21:31, 11 maj 2015

Witaj Kasiu,

pięknie u Ciebie. Brzozowa wyszła rewelacyjnie, a tulipany powodują uśmiech na twarzy