Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na Łowieckiej

Na Łowieckiej

Kokesz 08:43, 22 maj 2017

bdan napisał(a)
Dziewczyny suszycie tę trawę przed wsypaniem na rabatę, czy taką świeżą sypiecie?

Ja sypię świeżą ona i tak zaraz przeschnie.
Potem lekko przekopuję albo posypuję lekko kompostem.
Mój trawnik jest nieduży ok 100m ale koszę go 2 razy w tygodniu i ani razu jeszcze trawy nie wyrzuciłam.

Agi2006 08:46, 22 maj 2017

Ilonka ale fajnie to wygląda i wg mnie ta piwonia wcale tam nie przeszkadza....Jest takim punktem spinającym i urozmaicającym. A ta trawka na przodzie to, o ile pamiętam, nie jest sesleria jesienna bo takie mało sztywne te źdźbła....
Agi2006 08:50, 22 maj 2017

A tak w ogóle to mam zagwozdkę. W weekend pochwaliłam się mężowi, że będę miała 3 kwatery w trawach sztuk 72 . Ale mój małżonek nie podszedł do tej sprawy estetycznie tylko praktycznie i zapytał mnie czy co 2-3 lata bede te trawki wszystkie wysadzać i dzielić i znów wsadzać, by za dwa lata znów dzielić....I na koniec stwierdził, ze on by na taką syzyfowa prace sie nie zdecydował. I mam pytanie do Was dziewczyny , które macie łany traw. Jak to wygląda w praktyce?
ren133 10:55, 22 maj 2017

inag napisał(a)

Fajne te sesleriowe pola

PS Wszystkie rabaty wyprostowałaś?
nawigatorka 17:09, 22 maj 2017

Agi2006 napisał(a)
A tak w ogóle to mam zagwozdkę. W weekend pochwaliłam się mężowi, że będę miała 3 kwatery w trawach sztuk 72 . Ale mój małżonek nie podszedł do tej sprawy estetycznie tylko praktycznie i zapytał mnie czy co 2-3 lata bede te trawki wszystkie wysadzać i dzielić i znów wsadzać, by za dwa lata znów dzielić....I na koniec stwierdził, ze on by na taką syzyfowa prace sie nie zdecydował. I mam pytanie do Was dziewczyny , które macie łany traw. Jak to wygląda w praktyce?
nie wszystkie trzeba dzielić i nie wszystkie często. Co trzy lata to najczęściej chybabym torylko te które widać ze trzeba
Agi2006 09:02, 23 maj 2017

Prawde mówiąc myślałam , ze wszystkie naraz z uwagi na to że powinny mniej więcej być tej samej wielkości, a po podzieleniu kępka jest jednak znacznie mniejsza.U Ciebie Asiu trzcinniki sa na bardzo dużej powierzchni i jest ich duzo więc Ty tego problemu nie będziesz miała. Ale u mnie w trzech kwaterach zaraz przy wejściu do domu chciałabym mieć te trawki w miarę podobne objętosciowo
inag 21:27, 23 maj 2017

babka napisał(a)
Selseriowe pole robi wrażenie, cudnie to naprawdę wygląda, smakowicie I jaka duże już te trawska! Fajnie, że po drugiej stronie trawnika bedzie kontynuacja.

A może rozplenice polej gnojówką z pokrzywy, robisz ją ??
Ja polałam kilka dni temu i mam wrażenie, że wszystko z kopyta ruszyło

W zeszłym roku robiłam tą gnojówkę ale zapach mnie zabija Pamiętam, że podlałam nią prawie wszystko. Mój eM na taras nie chciał wychodzić przez kilka dni Pękłam mi też rękawiczka i trochę tego cuda wylało mi się na rękę - Jeju jak ja cuchnęłam W tym roku chciałam postawić na "kurzak". Nadzieja, że ten zapach będzie bardziej znośny rozpłynęła się szybciuuuuuuuutko Dlaczego zawsze to co najlepsze dla ogrodu musi śmierdzieć???
Mówisz, że tak szybko obserwujesz efekty? Hm, może znów się skuszę...
Dzięki!
inag 21:31, 23 maj 2017

nawigatorka napisał(a)
Pieknie Ci Dziekuje! Czyli myslisz ze moge zaplatać ja od razu? By powstawał pień? A gorset miedź nad 6 oczkiem a na wiosnę nad 2 jak czytałam czy jakos bardziej jak leci? Bo trudno mi to sobie w takim buszu wyobrazić.
A sesleria boska! U mnie trawa to niezbędna sciolka

Pewnie! Wg mnie im szybciej tym lepiej bo gałązki są bardziej plastyczne. Na kawałku sama próbowałam i nawet fajnie to po kilku latach wygląda.
Ja tam stosuję zasadę "jak leci" Nie liczę żadnych oczek bo po sezonie jest tam taki busz, że jakbym miała liczyć każdą gałązkę to do wiosny bym siedziała na tej drabinie.
Muszę przyznać, że trawę jako ściółkę stosuję dopiero drugi rok i na razie sprawdza się idealnie. Jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolona.
inag 21:35, 23 maj 2017

bdan napisał(a)
Dziewczyny suszycie tę trawę przed wsypaniem na rabatę, czy taką świeżą sypiecie?

Ja się nie bawię w suszenie. Rozkładam taką swieżą prosto z kosiarki. Staram się tylko żeby warstwa nie bya za gruba (max ze 3 cm) bo później kiśnie zamiast ładnie schnąć. Jak jest słonecznie to już po trzech dniach jest całkowicie sucha. Taka mokra bardzo się "kurczy" i po jednym wysypaniu robi się dużo pustych placów. Wtedy dosypuję drugą warstwę a później kolejną aż cała ziemia jest niewidoczna. Na to kora i z chwastami spokój na długo
inag 21:36, 23 maj 2017

nawigatorka napisał(a)
Ja nie susze przyznam. Mam tego 10 taczek tygodniowo. Nie dałabym rady

No to by było przedsięwzięcie