Hej

Od razu zacznę od rad. Pierwsza rzecz jaka mi przyszła na myśl to czemu chcesz zakryć taki mur tujami? To są pospolite w Polsce rośliny, które chyba każdy ogród przerabiał. Odpuść je sobie w tym miejscu. Przesadź może na drugą stronę, żeby zasłonić siatkę. Zobacz jak piękny jest mur Danusi. Masz wielki bluszcz. Na wiosnę przytnij go. Dobrze mu to zrobi, a przy okazji będzie dużo sadzonek na płot
Świerka bym się pozbył. Będzie chorował.
Forsycji nie przycinaj na jesień, bo tracisz kwiaty. Ogólnie forsycja nie przepada za silnym cięciem.
Złotokap może ucierpiał od przymrozków w maju?
Ta zielona kuleczka przy murze to Żywotnik zachodni 'Teddy'.
Różaneczniki nie za mocno przykryte korą? Trochę jasny kolor przybierają. Zbadaj odczyn podłoża na wiosnę.

Kosaćce bródkowe do podziału pod koniec sierpnia, bo już trochę przyrosły.
Liście orzecha zdejmij z róży. Przez to możesz wszystkie stracić. Lepiej jak usypiesz kopczyki, a liście usuniesz z ogrodu, bo szkodzą roślinom.
W związku z tym, że macie małe dziecko chciałbym was od razu uprzedzić, że macie trochę trujących roślin. Najbardziej musicie przywiązywać uwagę do owoców bluszczu, cisa i złotokapu. To najbardziej trujące fragmenty tych roślin i najniebezpieczniejsze, gdyż kuszą wyglądem. Pamiętajcie by pilnować dziecko! Trującą rośliną jest również glicynia.
To tak na szybko.

Trochę powytykałem, ale mam nadzieję, że w ten sposób pomogę. Teraz może być już tylko lepiej