rozark kaliny pokazywała już Joku

biała jest najmniejsza, z ubiegłego roku, na dodatek do przesadzenia, bo dereń jej przeszkadza
Zielona kaliny w kontakcie nos w kwiat

pachną cudnie, niby podobnie, ale jednak inaczej, jaśniejsza różowa delikatnie, coś bez biały mi przypomina, ciemniejsza ma aromat cięższy, słodszy

biała w pączkach, ale tę kupiłam rzeczywiście ze względu na zapach.
jankosiu, właśnie problem miejsca na siewki to zmora ogrodników bez szklarenki czy chociażby folii, jak minie zapowiadane ochłodzenie, to muszę je przetransportować pod folię, najwyżej zabezpieczę jeszcze włókniną, jeśli bedzie chłodno, w pomieszczeniu zaczynają się wyciągać; jak wyglada Twoja naparstnica, moja w świetle południowego okna, ale cieniutka i chociaż dopiero liścienie ma, to jutro ją przepikuję, bo obawiam się, że ją stracę.
Miro, dziękuję pięknie

a właśnie dziś odbyło się obiecane liczenie kwiatków irysków
jesienią 2013 sadziłam po 20 cebulek do koszyczka, dziś w kępce na ostatniej fotce naliczyłam 41 kwiatków i na ręku usiadła mi pszczoła, dałam więc spokój liczeniu, może jeszcze ze trzy zostały. Czyli po roku można oczekiwać, że ilość cebul się podwoi. Dodam tylko, że do koszyczków dawałam dobry kompost. W każdym koszyczku sytuacja przedstawia się podobnie, mogę więc powiedzieć, że ze stu cebulek mam ok. 200

Zauważyłam, że mają jednak drobniejsze kwiatki, czyli koniecznie muszę je przesadzić.
Czekam jeszcze na jeden kolor, nie mogę go odnaleźć, a opakowanie puste mam, znaczy się posadzone były