Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

paniprzyroda 23:15, 24 maj 2018

Gocha napisał(a)
Mariolko jak zawsze pięknie. Ja wpadam w straszne kompleksy . Obserwuję nieustająco co masz na tych rabatach jako wypełniacze bo ja muszę na ten temat mysleć intensywnie. Piwonie piękne. Ta dalia jasna przepiękny kolor. Jaki to czosnek taki bardzo ażurowy? Ja posadziłam jesienią kupione w B lub L. czosnki Krzysztofa a tu guzik a nie Krzysztof niestety. Piękna ta primula nowa. Buziaki

Gosia, masz duży ogród to i wypełnić go na gęsto trudno. Czosnek ażurowy to czosnek Schuberta. Krzyśki ładnie rosną, ale chyba je hosty połkną Z kolei czosnki karatawskie mam pierwszy sezon i obserwuję, jak rosną.

jedną tiarelkę po kwitnieniu muszę wykopać i oczyścić, bo przerosła trawą
paniprzyroda 23:23, 24 maj 2018

Gabriela napisał(a)
Przpomnij proszę starej babie co to są za dziewanny w doniczce, co mi dałaś na lilakach, bo nie pamiętam. Chodzi mi głównie o kolor i wysokość.

Twój ogród podoba mi się niesłychanie, ten placyk, byliny, skomponowanie wszystkiego razem że jest tak miłe dla oka i nosa pewnie też.

Ta dalia to się wkleiła z zeszłego roku, czy już tak wcześnie kwitnie, to możliwe, bo przecież pędziłaś w donicach.

Zalałam dwa tygodnie temu płatki róż na nalewkę, dwuletnia się kończy już, bardzo jest szlachetna, tyle że bardzo mocna, chyba zrobię ciut lżejszą. Ale ciut, żeby różany kompot nie wyszedł.

Dostałaś dziewannę austriacką, białą z ciemnym środkiem, rośnie na wysokość ok. jednego metra. Wysiewałam z własnych nasion.
Dalia tegoroczna. Widziałam dwa tygodnie temu na targach trzy odmiany dalii o ciemnych liściach i pojedynczych kwiatach, i żałuję, że żadnej nie wzięłam. Może nadrobię to w sobotę, bo jest u nas jarmark różany.
Płatki suszę do herbaty
no to piwonie teraz, dużo jeszcze w pąkach jest

paniprzyroda 23:29, 24 maj 2018

Margarete napisał(a)
Świat cały i pogoda razem z nim pędzi jak szalona. Połowa mają -Zofii a u mnie dawno po bzach, azaliach za to kwitną róże i na straganach kupuję już truskawki. ..

U ciebie cudnie jak zwykle . Co to jest za roślinka taka lekka jakby kwiatostany peruki wcale na patyku ?

Małgoś, a ja mam wrażenie, że u mnie wszystko w normie. Róże jeszcze powolutku, piwonie nie wszystkie kwitną, cała reszta dopiero się buja

laurowisnia 15:08, 25 maj 2018

To mamy czas pachnących kwitnących piwonii, ta jasny róż ślicznotka.
Czy pikowałaś już te maleństwa, jeśli tak to za miesiąc możesz dać do gruntu z doniczkami lub bez, jak wygodniej, one cały ten sezon niewiele przyrosną.
Żurawka za rok na wiosnę może iść już na miejsce stałe.
gobasia 15:14, 25 maj 2018

Pięknie kolorowo ,pachnąco i kwitnąco..Piwonie cudne
Pszczelarnia 15:34, 25 maj 2018

paniprzyroda napisał(a)

(...)
no to piwonie teraz, dużo jeszcze w pąkach jest

Mariola, jak się ta piwonia nazywa?

Czy ta róża jak rugosa to nie 'Fantin Latour' choć dziewczyny typują 'Comte de Chambord'.

Ususzyć płatki do herbaty - zapomniałabym. Jeszcze chabrowych nie zużyłam ale co tam.

Teraz będziesz ruszać tiarelkę? Czy można, bo ja mam jedną, z której chcę 15 zrobić.

Urszulla 19:25, 25 maj 2018

Piękne piwonie. Moje marzenie w sferze marzeń
AgnieszkaW 19:30, 25 maj 2018

paniprzyroda napisał(a)

Aniu, Comte de Chambord jest taka napakowana? Dziś się rozwinęła i pachnie cudnie A ja ją dałam do przedogródka i traktuję po macoszemu

potwierdzam, to "Comte de Chambord', też ją mam, pachnie obłędnie i nie przemarza w srogie zimy, bez okrywania.
Joku 21:42, 25 maj 2018

Też mam tę różę, dla mnie najbardziej charakterystyczny jest jaśniejszy kolor na obwodzie kwiatu. Odrosty są, na razie jeden.
Kasya 21:45, 25 maj 2018

Peonie...przepiękne