Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

jolka 17:46, 18 kwi 2015

Ależ tu wiosna pełną parą Bratki niebieskie śliczne. Żonkile przepiękne!! Muszę pamiętać, żeby swoje podsypać nawozem po kwitnieniu. Obejrzałam Twoje ciemierniki Dorotka, ja też jej mam, i powiem Ci, że te właśnie dobrze się rozsiewają. Ja mam całe łany młodziutkich sadzonek. Szkoda, że pełne nie są takie szybkie do rozsiewania się

Pozdrowienia zostawiam

szemusia 17:51, 18 kwi 2015

Dorota123 napisał(a)

szelmusia tuż przed kwitnięciem podsypuję nawozem żonkile, drugi raz dokarmiam je po przekwitnięciu. Nie ścinam liści chociaż są brzydkie, aż zżółkną. Raz posadzone rosną wiele lat w tym samym miejscu, u kogoś na O widziałam zaplecione w warkocz listki szafirków, tak też zrobię z liśćmi żonkili po przekwitnięciu.

Dzieki za odpowiedź
Pocieszyłaś, bo to znaczy, że nie muszę się nimi martwić i pamiętać o tym wykopywaniu. Wprawdzie, w porównaniu z Twoimi, u mnie mikro ilości, ale zawsze coś...
Ja kupowałam cebulki pod nazwą narcyzy. Wiem, że jakaś różnica jest, ale pewnie z uprawą podobnie...
Pozdrawiam...
BusyBee 11:15, 19 kwi 2015

Dorota123 napisał(a)

szelmusia tuż przed kwitnięciem podsypuję nawozem żonkile, drugi raz dokarmiam je po przekwitnięciu. Nie ścinam liści chociaż są brzydkie, aż zżółkną. Raz posadzone rosną wiele lat w tym samym miejscu, u kogoś na O widziałam zaplecione w warkocz listki szafirków, tak też zrobię z liśćmi żonkili po przekwitnięciu.

Świetne te żonkilowe łany kojarzą mi się właśnie z ogrodem babci- też miała taki łan Super cenne Twoje informacje o nawożeniu. Czym je podsypujesz?
Agania 13:52, 19 kwi 2015

Piękna wiosna Dorotko, aleź kolorowo, super kompozycje, cebulowe niezawodnie ci kwitną
Dorota123 16:17, 19 kwi 2015

Jolu,BusyBee, Agatko, zauważyłam, że cebulowe roślinko są bardzo żarłoczne, jak nie dostaną nawozu, to zaraz jest bunt i w przyszłym roku same liściory tylko rosną. Nawóz daję taki jaki akurat mam. Teraz sypnęłam jakiś uniwersalny, pisze, żeby dawać go do warzyw, pod drzewka i do kwiatów.
Żonkile mam dosłownie wszędzie powtykane, ale nie wszystkie mi zakwitły. Pod świerkami chyba muszę dawać większą dawkę nawozu, bo tam najsłabiej kwitną, ale i tak myślę, że kwitnie około 700 kwiatków.
Dorota123 16:22, 19 kwi 2015

Beatko, nie wiem, czy mam żonkile, czy narcyzy. Babcia mówiła, że żonkile są żółte, a narcyzy białe z taką fajną różową falbanką na kryzie w środku. Niestety tych białych nie mogę rozmnożyć, wręcz z roku na rok coraz mniej ich mam. W ubiegłym roku miałam tylko 3 kwiatki.
anabuko1 16:58, 19 kwi 2015

To prawda, każdy z nas nie może się doczekać wiosny, i tych kolorków!
A u ciebie jest ich sporo!Suuper!
Piękne maleństwa i szafirki i pierwiosnki, i bratusie ładne kolorki.
U mnie sporo bratków się wysiało i dopiero zaczynają swoje kwitnienia
BusyBee 17:23, 19 kwi 2015

Dorota123 napisał(a)
Jolu,BusyBee, Agatko, zauważyłam, że cebulowe roślinko są bardzo żarłoczne, jak nie dostaną nawozu, to zaraz jest bunt i w przyszłym roku same liściory tylko rosną. Nawóz daję taki jaki akurat mam. Teraz sypnęłam jakiś uniwersalny, pisze, żeby dawać go do warzyw, pod drzewka i do kwiatów.
Żonkile mam dosłownie wszędzie powtykane, ale nie wszystkie mi zakwitły. Pod świerkami chyba muszę dawać większą dawkę nawozu, bo tam najsłabiej kwitną, ale i tak myślę, że kwitnie około 700 kwiatków.

700 kwiatów! to niesamowite Teraz wszystko jasne. Ja swoim nie podsypałam wystarczająco nawozu. Nie wszystkie więc zakwitną. Trzeba je będzie porządnie zasilić pod koniec kwitnienia. Dzięki za informacje
Nallar 18:39, 19 kwi 2015

Imponująca ilość cebulowych. Dorotko też cały czas wierzyłam że jest narcyz i żonkil (informacja też od babci) Kiedyś doczytałam taką informację
1.Narcyz i żonkil to ten sam kwiat
2.Narcyz jest nazwą botaniczną
3.Żonkil to nazwa używana w języku potocznym zamiennie do narcyza, najczęściej w stosunku do jednej odmiany
Ciekawa jestem co inni ogrodowiczanie na to....
ewsyg 18:49, 19 kwi 2015

Jako dziecko też zawsze słyszałam dwie nazwy. Żółte były żonkile a kremowe to narcyze

Jak mi nie kwitły narcyze to mi poradzono zwapnować im ziemię. Tak zrobiłam i potem już kwitły.