Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 21:52, 26 kwi 2015

waldek727 napisał(a)

Szkoda Dorotko, że wcześniej nie zajrzałaś na ,,Ogrodowisko". W chwili obecnej cieszyłabyś się zapewne piękną zielenią trawnika. No cóż, podobno najciemniej zawsze jest pod latarnią. Obfite podlewanie trawnika w chwili obecnej nic już mu nie pomoże. Środka chemicznego który zastosowałaś nie wypłuczesz, a zmiany strukturalne jakie poczynił w trawie są już trwałe i nieodwracalne. Próba przywrócenia trawnikowi blasku środkiem Asahi SL też na niewiele się zda. Zawarte w nim nitrofenole ułatwiają roślinom wyjście ze stresu spowodowanego czynnikami mechanicznymi a nie chemicznymi. Biostymulator ten przywraca roślinom witalność w czasie gdy ich tkanki były uszkodzone w wyniku działań niskich temperatur, mroźnych wiatrów, gradobicia czy też ataku szkodników. Bardzo często stosowany jest podczas sadzenia lub przesadzania roślin.
Dorotko. W wątku tematycznym o trawach i trawnikach postaram Ci się pomóc zregenerować trawnik i przywrócić mu pierwotny blask z tym, że będzie to wymagało trochę czasu.

Waldku ja liczyłam na cud i myślałam, że jednak da się uratować ten mój lichy trawnik. Ściągnąłeś mnie na ziemię i widzę, że muszę po raz trzeci w ciągu 2 sezonów zakładać nowy trawnik. Nie wiem czy napisałeś już jakieś wskazówki bo znalazłam wątki z trawnikami, ale każdy był w czyjejś sprawie i tak zagłębiłam się w lekturze. Jeśli możesz podrzuć mi link, żebym wiedziała na co zwrócić uwagę. Mam na prawdę problem niby tylko trawnik, a wcale nie tak łatwo go mieć.
Nallar 22:01, 26 kwi 2015

Dorotko jeśli już będziesz robiła ten trawnik raz jeszcze, to może pomyśl o siatce, przynajmniej zabezpieczysz go przed kretami.
Dorota123 22:07, 26 kwi 2015

Ewo myślałam o tym ale miałam ostatnio duży wydatek i nie mam już "zbędnych finansów"
Kacha123 22:12, 26 kwi 2015

Przykra sprawa z tym trawnikiem Może jeszcze jest jakaś szansa?
ewsyg 22:12, 26 kwi 2015

Dorotko, może najpierw zrujnuj go glebozgryzarką a potem posadź gorczycę lub facelię. To są rośliny fitosanitarne, może coś pomogą. Ja tak bym zrobiła dwa lub trzy razy. Dopiero po tym bym zakładała nowy trawnik. Przed samym wysiewem nasion daj rosahumus. Też w tym roku będę zakładała trawnik. Muszę najpierw wyplewić cały podagrycznik i dziką jeżynę, ślwki samosiejki i potem już z górki. Na pewno trudno jest mieć ładny trawnik. Zapewne sama się o tym niedługo przekonam.
Trzymam kciuki
Dorota123 22:15, 26 kwi 2015

Dla przypomnienia prace kanalizacyjne grudzień 2013 i styczeń 2014

Po nawiezieniu ziemi z pola (też naszego) ziemi I kl miałam taki trawnik. Legły w gruzach moje marzenia o pięknym i czystym trawniku. Nasiona trawy kupowane były w markecie K.
Dorota123 22:17, 26 kwi 2015

W sierpniu 2014 r zakładałam trawnik po raz drugi. Ziemia była dokładnie wymieszana, nasiona kupiłam w sklepie ogrodniczym.

Druga strona działki była rujnowana pod przyłącz na jesieni 2014 roku.
Dorota123 22:27, 26 kwi 2015

Kasiu już wiem, że nie ma szans na uratowanie trawnika.

Ewo nie wytrzymam tak długo, żeby siać gorczycę i czekać, aż ona urośnie. Cały sezon nie miałabym trawnika. Glebogryzarki spalinowej nie mam, a na traktorową za mało miejsca. Więcej było by szkód niż pozytku. Wszystko muszę zrobić ręcznie. Mogę tylko wypożyczyć areator, ale nie wiem na ile on może być mi pomocny ( nigdy nie używałam i nie wiem co potrafi)
makkasia 14:36, 27 kwi 2015

Bardzo mi przykro...to samo zrobił mój kolega opryskał swój nowiuśki trawnik z rolki bo wylazł mu jeden mlecz !!! i go spalił preparatem totalnym
Wiem, że dla chcącego nie ma nic trudnego ale mogę sobie wyobrazić jak jesteś wściekła. Dasz radę wierzę, że poradzisz sobie trzymam kciuki
Rabaty szaleją od wiosny
ściskam
Dorota123 21:10, 27 kwi 2015

makkasiu dziś na spokojnie oglądałam swoją głupotę!!!!, no może pomyłkę i stwierdziłam że większość trawnika wcale nie wymagała odchwaszczenia. Popatrz jaka jestem nadgorliwa
Nasiona trawy kupione,2 opakowania czekam na dostawę rosahumusu,