Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 20:31, 25 kwi 2015

yolka napisał(a)
Szkoda trawniczka, w tej sutuacji tylko podlewanie raczej pozostaje. Magnolia prześliczna

Wczoraj opryskałam "asahai" podobno może zdziałać cuda, tylko, że może być już za późno. Dziś rano i wieczorem lałam cały trawnik wodą, ale przy takiej suszy to nie wiem, czy to coś pomoże.
Dorota123 21:35, 25 kwi 2015

Dziękuję Iwonko.
Gardener27 10:55, 26 kwi 2015

Przykra sprawa z tym opryskiem Mam nadzieję że trawnik da się uratować Ja robiłem oprysk chwastoxem trio Ciekawe co z tego będzie ? Dużo u mnie mniszka i tylko patrzeć jak zakwitnie
Karol99 11:39, 26 kwi 2015

U mnie też susza, trawnik wysycha z dnia na dzień..
Rench 12:00, 26 kwi 2015

Pięknie u ciebie,na pocieszenie powiem Ci,ze ja jestem taką sama specjalistką od trawników
Od jesieni staram się dziury załatać,które wypaliłam. Z marnym skutkiem,póki co
bozga 12:35, 26 kwi 2015

To okienko z bluszczem rewelacyjne, a trawnikiem się nie martw, chyba więcej szkody wyrządził brak deszczu niż oprysk, ja dzisiaj zaczęłam podlewanie ogródka
ewsyg 12:59, 26 kwi 2015

No tak, człowiek całe życie się uczy. Dobrze, że to tylko trawnik.
waldek727 14:18, 26 kwi 2015

Dorota123 napisał(a)
Dziękuję wszystkim za wsparcie, mam w rodzinie sadowników i poszłam po poradę. Podpowiedzieli mi jaki oprysk może pomóc. Dziś rozrobiłam 12 litrów cieczy stymulującej wzrost, może coś mu się polepszy, ale od wczoraj wygląda gorzej, co raz bardziej żółknie. Pełna załamka. Tyle się napracowałam po przejściu kanalizacji, żeby w ogóle wzeszła trawa, a teraz ją zniszczyłam.

Szkoda Dorotko, że wcześniej nie zajrzałaś na ,,Ogrodowisko". W chwili obecnej cieszyłabyś się zapewne piękną zielenią trawnika. No cóż, podobno najciemniej zawsze jest pod latarnią. Obfite podlewanie trawnika w chwili obecnej nic już mu nie pomoże. Środka chemicznego który zastosowałaś nie wypłuczesz, a zmiany strukturalne jakie poczynił w trawie są już trwałe i nieodwracalne. Próba przywrócenia trawnikowi blasku środkiem Asahi SL też na niewiele się zda. Zawarte w nim nitrofenole ułatwiają roślinom wyjście ze stresu spowodowanego czynnikami mechanicznymi a nie chemicznymi. Biostymulator ten przywraca roślinom witalność w czasie gdy ich tkanki były uszkodzone w wyniku działań niskich temperatur, mroźnych wiatrów, gradobicia czy też ataku szkodników. Bardzo często stosowany jest podczas sadzenia lub przesadzania roślin.
Dorotko. W wątku tematycznym o trawach i trawnikach postaram Ci się pomóc zregenerować trawnik i przywrócić mu pierwotny blask z tym, że będzie to wymagało trochę czasu.
waldek727 14:44, 26 kwi 2015

ewsyg napisał(a)
No tak, człowiek całe życie się uczy. Dobrze, że to tylko trawnik.

Szkoda, że to aż trawnik.
Wspaniałe tło dla roślin we wszystkich ogrodach. Miejsce do zabaw, odpoczynku a czasem spacerów po zielonych naturalnych alejach. Wspaniale regulujący i utrzymujący prawidłową wilgotność powietrza odpowiednią dla ludzi jak i większości roślin. Bogactwo pożytecznej podziemnej fauny której brakuje na powierzchniach pokrytych cementem. Soczyście zielona trawa na trawnikach spośród wszystkich ogrodowych roślin ma największy wpływ na nasze dobre samopoczucie.
ewsyg 15:18, 26 kwi 2015

Mogło paść na rabatki z roślinami, a to już dużo większy koszt odtworzena.