Wczoraj opryskałam "asahai" podobno może zdziałać cuda, tylko, że może być już za późno. Dziś rano i wieczorem lałam cały trawnik wodą, ale przy takiej suszy to nie wiem, czy to coś pomoże.
Przykra sprawa z tym opryskiem Mam nadzieję że trawnik da się uratować Ja robiłem oprysk chwastoxem trio Ciekawe co z tego będzie ? Dużo u mnie mniszka i tylko patrzeć jak zakwitnie
Pięknie u ciebie,na pocieszenie powiem Ci,ze ja jestem taką sama specjalistką od trawników
Od jesieni staram się dziury załatać,które wypaliłam. Z marnym skutkiem,póki co
To okienko z bluszczem rewelacyjne, a trawnikiem się nie martw, chyba więcej szkody wyrządził brak deszczu niż oprysk, ja dzisiaj zaczęłam podlewanie ogródka
Szkoda Dorotko, że wcześniej nie zajrzałaś na ,,Ogrodowisko". W chwili obecnej cieszyłabyś się zapewne piękną zielenią trawnika. No cóż, podobno najciemniej zawsze jest pod latarnią. Obfite podlewanie trawnika w chwili obecnej nic już mu nie pomoże. Środka chemicznego który zastosowałaś nie wypłuczesz, a zmiany strukturalne jakie poczynił w trawie są już trwałe i nieodwracalne. Próba przywrócenia trawnikowi blasku środkiem Asahi SL też na niewiele się zda. Zawarte w nim nitrofenole ułatwiają roślinom wyjście ze stresu spowodowanego czynnikami mechanicznymi a nie chemicznymi. Biostymulator ten przywraca roślinom witalność w czasie gdy ich tkanki były uszkodzone w wyniku działań niskich temperatur, mroźnych wiatrów, gradobicia czy też ataku szkodników. Bardzo często stosowany jest podczas sadzenia lub przesadzania roślin.
Dorotko. W wątku tematycznym o trawach i trawnikach postaram Ci się pomóc zregenerować trawnik i przywrócić mu pierwotny blask z tym, że będzie to wymagało trochę czasu.
Szkoda, że to aż trawnik.
Wspaniałe tło dla roślin we wszystkich ogrodach. Miejsce do zabaw, odpoczynku a czasem spacerów po zielonych naturalnych alejach. Wspaniale regulujący i utrzymujący prawidłową wilgotność powietrza odpowiednią dla ludzi jak i większości roślin. Bogactwo pożytecznej podziemnej fauny której brakuje na powierzchniach pokrytych cementem. Soczyście zielona trawa na trawnikach spośród wszystkich ogrodowych roślin ma największy wpływ na nasze dobre samopoczucie.