Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 19:56, 17 maj 2016

Ivvvona napisał(a)

Też dążę do takiego stanu żeby rośliny zakryły całą powierzchnię rabat, ale na ten efekt trzeba trochę poczekać.

U mnie rośliny to duże egzemplarze, do niskiego okrywania ziemi świetnie nadają się funkie.
mirkaka 12:13, 18 maj 2016

Pokaż gdzie chcesz zrobić azaliową
Donia72 12:15, 18 maj 2016

mirkaka napisał(a)
Pokaż gdzie chcesz zrobić azaliową

Też jestem ciekawa
Dorota123 12:51, 18 maj 2016

Rabatę azaliową zrobię za pomarańczową azalią po lewej stronie. To wyższe zielone to wierzba, którą podaruję rodzicom, a pół tawuły powędruje do teściowej. Obok pomarańczowej azalii rośnie druga też takich rozmiarów, ale w tym roku ma malutko kwiatków. Za nimi do poletka lilakowego jest około 2,5 m. Pod białym bzem rośnie jeszcze kalina taka starodawna z białymi kulkami, ale to młody krzew. Oczami wyobraźni już widzę efekty mojego planu, ale rabatę będą widzieli tylko moi goście i sąsiadka, chyba, że w dalszej perspektywie eksmituję ogromnego lilaka, wtedy rabata otworzyła by się. Azalię będę dokupywać dopiero jesienią, bo teraz nie miały by szans na przyjęcie się, bo tam jest bardzo nasłonecznione miejsce, to strona południowa.
mirkaka 13:58, 18 maj 2016

Ta kalina pomponiasta rośnie do wielkich rozmiarów i strasznie ją mszyce żrą, wiem bo ją miałam i się jej pozbyłam. Chyba że będziesz ją trzymać w ryzach.
Ja na Twoim miejscu kupowałabym teraz azalie bo kwitną i widzisz kolor kwiatów, najwyżej bym przetrzymała w donicach a jesienią sadziła. Azalie wielkokwiatowe lubią słońce, ale muszą mieć wilgoć. Moje też na patelni rosną.
Trzymam kciuki za pomysł Lubię takie rewolucje w ogrodach dojrzałych
Milka 15:35, 18 maj 2016

Dorotko, no jak bujnie i pięknie. Zapachy u ciebie chyba szaleją, tyle bzów. Mariaż róży i Rubensa super, a buki z czosnkami, masz jak u mnie Olśniewa ogród kolorami
Donia72 17:11, 18 maj 2016

To może dlatego moja azalia słabo kwitnie, bo jest w cieniu?
Dorota123 20:46, 18 maj 2016

mirkaka napisał(a)
Ta kalina pomponiasta rośnie do wielkich rozmiarów i strasznie ją mszyce żrą, wiem bo ją miałam i się jej pozbyłam. Chyba że będziesz ją trzymać w ryzach.
Ja na Twoim miejscu kupowałabym teraz azalie bo kwitną i widzisz kolor kwiatów, najwyżej bym przetrzymała w donicach a jesienią sadziła. Azalie wielkokwiatowe lubią słońce, ale muszą mieć wilgoć. Moje też na patelni rosną.
Trzymam kciuki za pomysł Lubię takie rewolucje w ogrodach dojrzałych

Moja kalina sięga kolan, bo ją mocno cięłam. Z zakupem azali wstrzymam się, jeżeli to lato będzie też takie suche jak ubiegłe to nie przeżyją u mnie. Miałam problem z ratowaniem tych co już mam a mam ich sporo. Zaraz się przekonasz. Przygotowałam ok. 30 zdjęć z moimi ulubionymi rh.
Muszę też zrobić rewoltę wśród rh. Rosną tam bukszpany i zajmują dużo miejsca, poza tym w trakcie kwitnienia różaneczników są bardzo nieuczesane i psują wygląd rabaty. Anabelkę w przyszłym roku przytnę po ziemi, jeżeli nadal będzie zasłaniać rh to znajdę jej inną miejscówkę.

Dorota123 20:51, 18 maj 2016

Milka napisał(a)
Dorotko, no jak bujnie i pięknie. Zapachy u ciebie chyba szaleją, tyle bzów. Mariaż róży i Rubensa super, a buki z czosnkami, masz jak u mnie Olśniewa ogród kolorami

Ogród rzeczywiście pachnie, dopiero dziś zauważyłam, że ta biało-żólta azalia też pachnie i to dość mocno. Za miłe słowa dziękuję.

Dorota123 20:56, 18 maj 2016

Donia72 napisał(a)
To może dlatego moja azalia słabo kwitnie, bo jest w cieniu?

Myślę, że powodem braku kwiatków może być ubiegłoroczna susza, a nie zapomniałaś w lipcu sypnąć pod Rh nawozu? One wtedy potrzebują więcej składników pokarmowych żeby mogły zawiązać pąki kwiatowe.