Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Dorota123 21:55, 19 kwi 2018

ryska napisał(a)
Bardzo ładny ten Sandomierz. Jeszcze nigdy tam nie byłam.
Długo masz hiacynty w jednym miejscu? Mają bardzo ładny kwiatostan.
Piękny jest też Baranów Sandomierski,też mam do niego nie daleko. Promem przez Wisłę można rowerem dojechać w pół godziny.

Te hiacynty rosną pierwszy sezon, reszta w tych samych miejscach kilka lat, jesienią porozsadzam je troszkę.

Dorota123 22:13, 19 kwi 2018

Aniaaa napisał(a)
Dorotko piękne kwiecie wiosenne u Ciebie,aż rabaty kipią kolorami
Raj dla wszelkich bzyków.

Czytam,że różyczki kupiłaś.Ech te nasze panny różane.Na jesień z nimi pracy moc,wiosną kaleczą nasze rączęta a i tak je kochamy nie mogąc oprzeć się kolejnym zakupom różanym
Mi po głowie chodzi już jakiś czas 'Boscobel',miejsca już nie mam ale do donicy bym ją kupiła.
A przede wszystkim zaskakujesz co chwilę swoimi pomysłami przydaśkowymi.Twoja kreatywność chyba nie ma granic.
Zwróciłam uwagę na jajeczka wielkanocne.Pomysłowe i jakże gustowne w mojej ulubionej kolorystyce.
Nawet potrafiłaś wykorzystać kule i wypisz wymaluj czosnki
Fajnie zgrywają z żonkilami.

Fajnie, że do mnie trafiłaś różyczki , którą wymieniłaś nie mam. Miejsca w ogródku też mi brakło, więc 6 róż wylądowało w donicach. Kiedyś znajdę im odpowiednią miejscówkę. Co dzień zakwita więcej roślin, a to bardzo mnie cieszy tylko bardzo sucho już u mnie. Systematycznie podlewam, bo brak opadów. Za miłe słowa dziękuję Pozdrawiam wiosennie

Katkak 22:20, 19 kwi 2018

Dorcia przecudne masz te mozaikowe słupki . A rojniki jakie w nich okazałe . Fajne te łososiowe narcycy
Dorota123 22:21, 19 kwi 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Jasne włoski odjęły Ci z 10 lat Śliczne te żonkile w morelowym kolorze
Ja jakoś nie mam przekonania do tych jasnych włosów, ale już tak zostaną, mniej widać odrosty przy skórze. Te żonkile mam pierwszy rok i jestem pod ich wrażeniem, ciekawe, czy utrzymają się w ogródku tak jak te starodawne.

Dorota123 22:32, 19 kwi 2018

Katkak napisał(a)
Dorcia przecudne masz te mozaikowe słupki . A rojniki jakie w nich okazałe . Fajne te łososiowe narcycy
Dziękuję Kasiu to u Ciebie przecież się zainspirowałam.

Waclaw 22:33, 19 kwi 2018

Dorota123 napisał(a)

Ujazd czyli Krzyżtopór to największe ruiny w Europie. Budowla miała tyle okien co dni w roku, pokoi tyle ile tygodni, sal wielkich ile miesięcy, a cztery narożne baszty odpowiadały liczbie kwartałów.

Słynny Krzyżtopór. Nie byłem, wiele słyszałem. Ujmuję w planach. Dziękuję Doroto za podpowiedź
Waclaw 22:44, 19 kwi 2018

Doroto,
co jeszcze w Twoich okolicach godnego odwiedzin?
Zastanawiam się gdzie na majówke pojechać. Być może w Świętokrzyskie???
danuta_szwajcer 06:36, 20 kwi 2018

Piękna wiosna u Ciebie: Pozdrawiam
malgorzata_s... 14:05, 20 kwi 2018

Dorotko kwiatowo i kolorowo jak zwykle Cudne detaliki i piękna okolica Uwielbiam Sandomierz
Dorota123 09:49, 22 kwi 2018

Waclaw napisał(a)
Doroto,
co jeszcze w Twoich okolicach godnego odwiedzin?
Zastanawiam się gdzie na majówke pojechać. Być może w Świętokrzyskie???
Ziemia świętokrzyska obfituje w wiele pięknych miejsc. Moim ulubionym miejscem jest Szydłów, kiedyś jako dziecko mieszkałam tam więc ta miejscowość zajmuje szczególne miejsce w moim sercu. Od roku regularnie co miesiąc przejeżdżam wzdłuż pięknie wyremontowanych murów obronnych w które wbudowane są : brama wjazdowa z ogromną zawieszoną kratą, ruiny zamku i skarbczyk w którym jest muzeum, kościół wraz z dzwonnicą. Na tyłach niewielkiego rynku znajduje się Bóżnica Żydowska w niej też jest muzeum, czasem wystawy malarstwa. Na przeciw bramy wjazdowej jest malutki kościółek pokutny, cały Szydłów ozdobiony jest dużymi rzeźbami królów , aniołów i rycerzy.
4 km od Szydłowa jest piękny pałac w Grabkach Dużych, niestety znajduje się w rękach prywatnych. Można tylko zobaczyć z zewnątrz. Jako dziecko często bywałam wewnątrz . Po drodze w kierunku Staszowa znajduje się pałac w Kurozwękach z największym stadem bizonów w Polsce i dużym labiryntem z kukurydzy. W Kurozwękach wokół palcu znajduje się cały kompleks zabudowań pałacowych.
Z naszej strony w kierunku Ujazdu jest w rękach prywatnych w Górkach Klimontowskich pałac, albo dwór znam go tylko z fotografii z internetu, nie jest dostępny do zwiedzania. W pobliżu Szydłowa znajduje się zalew Hańcza. W drodze do Sandomierza w miejscowości Koprzywnica jest zabytkowy kościół, po przeciwnej stronie ładnie zadbany zalew. Po zwiedzeniu zamku Dzikowskich w Tarnobrzegu można odpocząć nad Zalewem Tarnobrzeskim, które powstało po wyrobisku siarki. Jak widzisz u nas jest całkiem sporo do zobaczenia.