Ja jakoś nie mam przekonania do tych jasnych włosów, ale już tak zostaną, mniej widać odrosty przy skórze. Te żonkile mam pierwszy rok i jestem pod ich wrażeniem, ciekawe, czy utrzymają się w ogródku tak jak te starodawne.
Ziemia świętokrzyska obfituje w wiele pięknych miejsc. Moim ulubionym miejscem jest Szydłów, kiedyś jako dziecko mieszkałam tam więc ta miejscowość zajmuje szczególne miejsce w moim sercu. Od roku regularnie co miesiąc przejeżdżam wzdłuż pięknie wyremontowanych murów obronnych w które wbudowane są : brama wjazdowa z ogromną zawieszoną kratą, ruiny zamku i skarbczyk w którym jest muzeum, kościół wraz z dzwonnicą. Na tyłach niewielkiego rynku znajduje się Bóżnica Żydowska w niej też jest muzeum, czasem wystawy malarstwa. Na przeciw bramy wjazdowej jest malutki kościółek pokutny, cały Szydłów ozdobiony jest dużymi rzeźbami królów , aniołów i rycerzy.
4 km od Szydłowa jest piękny pałac w Grabkach Dużych, niestety znajduje się w rękach prywatnych. Można tylko zobaczyć z zewnątrz. Jako dziecko często bywałam wewnątrz . Po drodze w kierunku Staszowa znajduje się pałac w Kurozwękach z największym stadem bizonów w Polsce i dużym labiryntem z kukurydzy. W Kurozwękach wokół palcu znajduje się cały kompleks zabudowań pałacowych.
Z naszej strony w kierunku Ujazdu jest w rękach prywatnych w Górkach Klimontowskich pałac, albo dwór znam go tylko z fotografii z internetu, nie jest dostępny do zwiedzania. W pobliżu Szydłowa znajduje się zalew Hańcza. W drodze do Sandomierza w miejscowości Koprzywnica jest zabytkowy kościół, po przeciwnej stronie ładnie zadbany zalew. Po zwiedzeniu zamku Dzikowskich w Tarnobrzegu można odpocząć nad Zalewem Tarnobrzeskim, które powstało po wyrobisku siarki. Jak widzisz u nas jest całkiem sporo do zobaczenia.