Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Ivvvona 13:33, 27 kwi 2018

Piękna ta obwódka niezapominajkowa. W ogóle masz ślicznie, powtórzę po raz kolejny
sylwia_slomc... 14:04, 27 kwi 2018

Dorota123 napisał(a)
Z wczorajszym wiatrem zapach lilaków unosił się daleko, więc wierzę, że to moje Ci zapachniały. Od miesiąca nie padało u nas. Dziś dopadła mnie chandra. Myślałam, że w nocy popada, a tu nic trzeba było podłączyć węża i podlać kawałek rabaty. Brakuje mi wody mam czarne myśli, żeby się poddać. Nie jestem w stanie uratować tego co sama stworzyłam. Dziś syn kopał mi doły pod nową podpórkę pod róże. Suchy piach aż się kurzył przy wybieraniu z dołków - katastrofa. Strasznie nierówna ta moja walka o roślinki. Te które posiałam nie mają szans urosnąć, bo nawet jak wzejdą to słońce i wiatr wysuszają je na pył. Tak jest od kilku lat, kiedyś było bardziej normalnie. Pozdrawiam Kasiu.

Dorotko bardzo dobrze Cię rozumiem w sprawie suszy u nas to samo, wprawdzie nie mam piachu, ale deszczu nie było od....ostatniego śniegu....potem były wiatry i mrozy i dwa razy taki deszcz co to jedna kropla spadła na tą płytę chodnikowa , a druga na trzecia z kolei Teraz też nic , tylko 1 minutowa mżawka, cały czas suszy mocny wiatr i słońce wypala, z tego co posiałam w łąkę kwietną, ( w sumie ze trzy litry nasion, nic nie wzeszło bo susza
Takiej suchej wiosny jeszcze u nas nigdy nie było A dla ironii w zeszłym roku wiosnę miałam strasznie deszczową.
sylwia_slomc... 14:09, 27 kwi 2018

Lilaki uwielbiam, masz dorodne i pięknie kwitnące, moje pierwszy sezon niektóre, a inne ogromne już
Urszulla 18:24, 27 kwi 2018

Zwąchałam wiosnę
Dorota123 19:29, 27 kwi 2018

Waclaw napisał(a)

To temat na dłuższa rozmowę, przekraczającą ramy O.
Rób swoje
Właśnie tego się trzymam, robię swoje i nie zaniedbuję reszty.

Dorota123 19:55, 27 kwi 2018

eee_taam napisał(a)
ale ty masz bzy )) i tak fajnie wsadzone pachnidełko sperowe

u mnie Amonagawa teraz pachnie delikatnie ale tez jest super ..bzy mam świeżaki zeszłoroczne ale za to wisterie dadza czadu .... juz sie rozkładaja kwiatki ....ta ma wspaniały zapach nawet powiem ze wisteria pachnie najbardziej elegancko i dostojnie ))) ale ja kocham kolory i zapachy w ogrodzie ...więc im więcej tym lepiej ))
Amonagawy nie znam, zobaczę u Ciebie co to?
Wisterie i u mnie ładnie zapączkowała. Biała ma więcej pączków, no i fioletowa ma pierwsze kwiatki. Zakwitła wreszcie po10 latach. Też zwracam uwagę na zapach w roślinach.

Dorota123 19:57, 27 kwi 2018

Ta jest biała
Dorota123 20:28, 27 kwi 2018

Agania napisał(a)
Pokazałaś niesamowitą kolekcję lilaków...pewnie masz niesamowite zapachy
Z dnia na dzień co raz bardziej pachną, ładnie się rozkręcają. Bardzo lubię rośliny, które rozsiewają wokół swoją woń.

Dorota123 20:44, 27 kwi 2018

Bogdzia napisał(a)

Piękne masz bzy, tego ze zdjecia nie mam , wiesz jak sie nazywa?
Bożenko nie wiem jak się nazywa ten lilak, praktycznie się nie rozmnaża, nie ma bocznych odrostów. Przygięta gałązka ukorzeniała się 3 lata. Dostałam go od babci męża, Ona na niego mówiła bez francuski i odkopała go kawałek podczas pracy we dworze. Taka to jego historia, co kilka lat tnę go bardo nisko, żeby go odmłodzić, ma cienkie długie gałązki, które ładnie przewieszają się pod ciężarem kwiatów. U mnie rośnie jak krzew, na opuszczonej działce po babci rośnie jak drzewo i też nie ma żadnych przybyszowych sadzonek. Podczas wilgotnych wiosen ma dużo większe kwiatostany.

Dorota123 20:51, 27 kwi 2018

marba napisał(a)
Pięknie Ci kwitną te lilaki, Dorotko. Niemal czuję ich zapach.
Białe lilaki pierwszy raz mają taki czysty kolor, kilka lat temu dostałam od sąsiada jedn sadzonkę, a teraz mam je już w kilku miejscach. Nie zmarnowałam żadnego odrostu. Teraz odwdzięczają mi się swoim zapachem