Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

paniprzyroda 21:55, 03 maj 2018

Piękne lilaki W nowym mam Palibina, ale cztery różne ukorzenione ze starego ogrodu czekają zadołowane w donicach na miejsce u nas padało, ale już też zaczyna sucho się robić, dwie burze dziś pogrzmiały i poszły sobie dalej.
Dorota123 22:02, 03 maj 2018

yolka napisał(a)
Masz szesnaście lilaków? ja mam jednego, ale tez ładny jest, muszę mu zrobić ładną fotkę
U mnie jak pojawiały się jakieś nowe przyrosty u bzów sadziłam je za garażem, żeby nabrały trochę masy, a później przesadzałam je wzdłuż ogrodzenia i w ten sposób rozmnożyłam je na maksa. Więcej nie wcisnę, a chciałabym jeszcze inne odmiany.

Anabell 22:09, 03 maj 2018

Dorota123 napisał(a)
Jedną kępę lilaków mam za garażem, nikt go tam nie widzi więc z tego miejsca obrywam do bukietów. Dziś spodziewałam się gości, więc nacięłam bzów do udekorowania otoczenia altany i co???? Nikt nawet nie zwrócił uwagi na moje bukiety. No cóż nie każdy lubi kwiaty i zapach :

my doceniamy bzy, a jeszcze w bukietach sam zachwyt.

a ja w pierwszej chwili myślałam że wyhodowałaś w dużych donicach i tak kwitną
Dorota123 22:13, 03 maj 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Bardzo się cieszę, ze jest Ktoś kto się lillaków w ogrodzie nie boi i umie docenić je w trakcie kwitnienia
Moje jeszcze maluchy, ale też już sporo nasadziłam, a pewnie z biegiem czasu jeszcze dosadzę, sporo zakwitło, nie maja tak imponujących bukietów jeszcze jak u Ciebie, ale zapach cudny, chodzę i wącham
Straszna ta susza, ja nie jestem w stanie podlać wszystkiego codziennie, ale staramy się żeby każda roślina choć raz w tygodniu dostała wody. Dzięki temu jakoś żyją. Noża do kantów czy łopaty nie jesteśmy w stanie wbić w ziemię choćbyśmy nie wiem jak próbowali Ale chwasty chyba wody do życia nie potrzebują bo rosną jak jakie głupie
Bardzo lubię zapach lilaków z ich wonią kojarzy mi się wiosna. U mnie nadal bez deszczu, ale wszystko jeszcze wygląda nieźle. Łączę dwa węże i dostaję do każdego miejsca w ogródku, rośliny podlewam trzy razy pod rząd te same i idę dalej. I tak każdego dnia, zanim skończę w jednym końcu w następnym już rośliny potrzebują wody, żeby przeżyć. Na razie wiosna i rabaty kipią soczystą zielenią i to mnie bardzo cieszy. Zaczynają kwitnienie moje ulubione krzewy czyli rh.

Dorota123 22:20, 03 maj 2018

Waclaw napisał(a)

Ale masz kolekcję lilaków!
Chyba zrobię to samo nad stawem
Usadowione lilaki nad stawem będą miały dobrą miejscówkę. Sadź w grupach wtedy będą mocno przyciągać wzrok, a jak Ci się podoba to połączenie?

Dorota123 22:25, 03 maj 2018

yolka napisał(a)
Jak można nie zauważyć takich bukietów, to nie jest możliwe?
No sama byłam zdziwiona. Mnie ich widok i zapach dodawał dobrego humoru.

Dorota123 22:36, 03 maj 2018

paniprzyroda napisał(a)
Piękne lilaki W nowym mam Palibina, ale cztery różne ukorzenione ze starego ogrodu czekają zadołowane w donicach na miejsce u nas padało, ale już też zaczyna sucho się robić, dwie burze dziś pogrzmiały i poszły sobie dalej.
U mnie Palbin jeszcze nie kwitnie, ale ładnie się zapowiada. Czy masz jakiś sposób na ukorzenienie lilaków? chciałabym rozmnożyć tego, bo nie ma żadnych bocznych przyrostów. Poprzez przygięcie ukorzenienie trwało 3 lata. Fajnie, że miałaś deszcz, u nas nie było opadów od czasu stopnienia śniegu.

Dorota123 22:42, 03 maj 2018

Anabell napisał(a)

my doceniamy bzy, a jeszcze w bukietach sam zachwyt.

a ja w pierwszej chwili myślałam że wyhodowałaś w dużych donicach i tak kwitną
Haniu te lilaki kwitną na wysokości głowy, gdy dorosną do takiej wysokości mają małe przyrosty i co raz obficiej kwitną. My ogrodnicy doceniamy i lubimy wszystkie roślinki. Ja nie przejdę obojętnie przy żadnym bukiecie.

asiak 10:22, 04 maj 2018

Dorotko, przepiękne widoki u Ciebie
Jak można nie zauważyć tak pięknych bzów hmmmm...
jolka 17:39, 05 maj 2018

O matko, ile kwiecia!! Cudnie