Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

danuta_szwajcer 06:51, 10 sie 2018

Ale masz kwiecia, pięknie kolorowo, zachwycam się liliami i czytam o prochniczej glebie? No musze pomyslec bo u mnie lilie w tym roku były marne. No i pięknie Ci zawilce kwitną, długo je masz? Moje nie chca kwitnąc i nie wiem co robie zle? Może coś podpowiesz? Cynie masz piękne z siewu? Pozdrawiam
szemusia 09:17, 10 sie 2018

Zawsze przychodzę do Ciebie nacieszyć oczy kolorami Piękne masz te rabaty

Podziwiam ogrom pracy włożony w pielęgnację. Ja już nie wyrabiam z podlewaniem...
anabuko1 12:16, 10 sie 2018

Dorota123 napisał(a)
Byłam Garden of roses chyba kupowałam we Floribundzie albo u Chyżego

Aha. .dziękuję
Dorota123 19:38, 10 sie 2018

Gabriela napisał(a)
Ależ u Ciebie świeżo i zielono, jakby nie było upałów.
Zapchajdziura w postaci wilczomlecza świetna, ja go mam tylko w doniczkach i też lubię.
Cynie cudnie szkarłatne, zaimponowałaś mi że wyrastają Ci z własnych nasion, bo mnie się to nigdy nie udało, może nie umiem zbierać, tzn, we właściwym momencie?
Wyjątkowo w tym roku przechodzą u nas co jakiś czas burze i to one ratują cały ogródek. Niestety w niektórych miejscach trawa nie zregenerowała się, robiłam dosiewki, ale jest za sucho i za gorąco. Nic z tego nie będzie.
Nigdy nie miałam problemów z wysiewaniem cynii z własnych nasion. Zbieram je jak są mocno dojrzałe i suche. Zbieram dużo, więcej niż potrzebuję. Przez zimę leżą w suchej kotłowni w papierowej torebce. Wiosną rozrywam suche koszyczki kwiatowe mieszam nasionka i wraz z wszystkimi śmieciami sieję. Zawsze wychodzą tak samo postępuję z nasionami innych kwiatów.

Dorota123 19:44, 10 sie 2018

Iwk4 napisał(a)
Garden Roses śliczna Dorotko. I kolor taki delikatny. Pięknie u ciebie
Ta różyczka nigdy nie zawodzi, ma bardzo krótki okres odpoczynku i znów obficie kwitnie. Za pochwałę bardzo dziękuję.

sylwia_slomc... 19:49, 10 sie 2018

Cudna ta różaU mnie dzisiaj po ulewie.
Dorota123 20:07, 10 sie 2018

mira napisał(a)
Takie obrazy uwielbiam - bajecznie po prostu
kwiecia masz masę cudownie wszystko rośnie i takie dorodne - super
Dziękuję bardzo mi miło czytać takie słowa. Domownicy raczej nie doceniają moich starań jeśli chodzi o ogródek. Jest to jest, ale jakby go nie było też by mogło być. Ważne że ja lubię ogródek i lubię w nim pracować.

asiak 20:11, 10 sie 2018

Dorota123 napisał(a)

Śliczna rabata
Dorota123 20:24, 10 sie 2018

paniprzyroda napisał(a)
Zachwyciłam się nie tylko czerwonymi cyniami Jak będziesz miała nadmiar nasionek, to się uśmiechnę
Nasionka postaram się zebrać, dziś ścięłam sporo kwiatków, ale te pierwsze co zakwitły powinny zawiązać nasionka. Postaram się pamiętać, ale tak na wszelki wypadek przypomnij się pod koniec września.

Dorota123 20:39, 10 sie 2018

danuta_szwajcer napisał(a)
Ale masz kwiecia, pięknie kolorowo, zachwycam się liliami i czytam o prochniczej glebie? No musze pomyslec bo u mnie lilie w tym roku były marne. No i pięknie Ci zawilce kwitną, długo je masz? Moje nie chca kwitnąc i nie wiem co robie zle? Może coś podpowiesz? Cynie masz piękne z siewu? Pozdrawiam
Lilie oprócz próchnicznej ziemi dostały też nawóz. Teraz po kwitnieniu powinno się dać im nawozu, żeby urosły cebule.
Zawilce mam około 3 lat, z tego co poczytałam na forum one lubią dużo wody, więc często je podlewam.
Cynie mam od lat te same, zbieram nasionka i wiosną wysiewam.
Pozdrawiam